KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Čištění automatického kávovaru

Automatický kávovar je atraktivní volbou, pokud preferujete přípravu kávy, která se spíš podobá oslavě mačkání čudlíků, kam nepořádek a trpělivost nedostaly pozvánku. Ačkoli v nás často slovo „automatický” evokuje až divoké fantazie, nemůžete očekávat, že za vás připraví kávu, uklidí celou kuchyň a ještě vyzvedne děti ze školy.

Automatické kávovary nejsou všemocné, a tak jako oni obsluhují vás, musíte se věnovat i vy jim. Pokud vaše káva nechutná tak jako si ji pamatujete, muže být na vině právě zanedbaná údržba kávovaru. Je možné že tak svou kávu proměníte na přehnaně hořkou zapáchající tekutinu a nadšení z čudlíků vás rychle přejde.

IMG_2725  

Automatický kávovar i přes samočistící programy stejně jako pákový vyžaduje pravidelné čištění a odvápňování, což jsou dva rozdílné procesy, na které se používají jiné přípravky. My se v tomto článku budeme věnovat čištění automatických kávovarů, které se mohou rychle proměnit na hřiště bakterií v případě, že se budete spoléhat pouze na samočistící funkce. 

V kávovaru se postupně hromadí kávové oleje, které se časem proměňují ve žluklé zbytky. Bohužel tomuto procesu se nevyhnete ani když se plácnete přes kapsu při koupi kávovaru. V otázce, co všechno je třeba udržovat, je to jednoduché. Všechno, co přichází do kontaktu s kávou případně mlékem.  

Čištění si prakticky rozdělíme podle toho, jak často je třeba takovou údržbu provádět. Zprvu se to bude tvářit komplikovaně a jako spousta práce, ale jakmile si vše prakticky jednou vyzkoušíte, zjistíte, že to není žádný extrémní žrout času. Péče o přístroj se podepíše nejen na požitku z kávy, ale prodlužujete tak i jeho životnost.

Důležité je nečekat na viditelný problém, ale věnovat se přístroji pravidelně, protože jinak by to mohlo být hodně drahé nebo dokonce neřešitelné. Je taky důležité zmínit, že různí výrobci se liší v tom, jak často kterou údržbu provádět, proto následující rozdělení chápejte jako doporučení, které využíváme my. Jednoznačně by údržba měla odpovídat také vaší spotřebě kávy. Více kávy vyžaduje více péče.

IMG_4325  

Denní údržba  

Pokud si kávu připravujete denně, tak byste se také denně měli věnovat rychlé údržbě. To znamená čištění nádoby na kávovou sedlinu, odkapávací misky a také nádrže na vodu. Tu nejlépe nechte úplně vyschnout. Pokud pijete kávu s mlékem, je třeba systém na zpěňování mléka čistit po každém použití, protože mléko se usazuje velmi snadno.

Na konci každého dne by se tato část kávovaru měla odmontovat a umýt, i když má funkci automatického čištění. S tou automatizací jsme si doufám už vysvětlili, nemůžeme na ni spoléhat.  

Týdenní údržba  

Jednou za týden byste měli z kávovaru vyjmout spařovací jednotku a omýt ji (pokud má kávovar tuto možnost a nemá spařovací jednotku pevně zabudovanou). K tomu použijte pouze čistou vodu bez jakéhokoli chemického přípravku a nechte jednotku volně uschnout. Minimálně jednou týdně je také třeba hloubkové čištění systému na zpěňování mléka pomocí čističe mléčného okruhu, kterým systém propláchnete.

IMG_7252

Měsíční údržba 

Kromě omývání spařovací jednotky je třeba ji měsíčně čistit odmašťovacím práškem, tabletou nebo roztokem. Postup se může lišit s každým kávovarem, a proto se držte instrukcí od výrobce. Obecně se dá říct, že se vhazuje tableta do násypky na mletou kávu. Ale vždy se řiďte návodem výrobce kávovaru.

Počáteční investice se vám možná bude zdát vyšší, ale většinou vám tyto prostředky dlouho vydrží. Neměli byste zapomínat ani na zásobník s kávou, který je třeba vyprázdnit a odstranit z něj veškeré zbytky staré kávy.

Pokud potřebujete poradit jak vyčistit pákový kávovar návod naleznete ZDE.