5 letních drinků z kávy, které frčí
Přemýšlíte, jak se v letních horkých dnech osvěžit a zároveň se nevzdat svého oblíbeného životabudiče?
Vyzkoušejte osvědčené recepty na letní kávové nápoje, které zvládnete snadno připravit sami doma.
Potřebujete:
- Kávovar
- Mlýnek na kávu
- Šlehač nebo ponorný mixér, frappé mixér
- Kávu
- Tonik, mléko, šlehačka aj. podle receptu
- Led
Ice Latte Macchito
Jeden z oblíbených nápojů, který je extrémně jednoduchý, krásně vypadá a můžete s ním oslnit na každé zahradní party nebo grilování.
Ingredience: led, mléko (kravské nebo rostlinné), espresso.
Postup:
1) sklenici naplníme ledem a zalijeme mlékem,
2) opatrně nalijeme espresso (může být i dvojité) z kávy Dopraženo! Sicilian style přes led tak, aby se vrstvy nepromíchaly, a je hotovo.
Espresso tonik
Tento nápoj je specifický a nemusí chutnat každému, nicméně je osvěžující a také velmi jednoduchý na přípravu.
Potřebujeme: tonik, led, espresso.
Postup:
1) několik kostek ledu přelijeme asi 1 dcl toniku, snažíme se, aby tonik co nejméně pěnil,
2) espresso z kávy Světlé kávy Dopraženo! připravíme do malé konvičky a opatrně nalijeme přes led tak, aby se vrstvy nepromíchaly, což vytvoří hezký optický efekt,
3) můžeme (ale nemusíme) zdobit plátkem citronu, pomeranče nebo rozmarýnu.
Poznámka: espresso můžeme připravit i na led.
Studená vídeňská káva
Pokud bychom z našich pěti receptů měli jeden vybrat a doporučit, byl by to právě tento. Recept se dá také příjemně variovat, například se zmrzlinou a podobně.
Ingredience: dvojité espresso, horká voda, led, smetana ke šlehání.
Postup:
1) sklenici naplníme skoro plnou ledem,
2) dvojité espresso z kávy Dopraženo! Italian style nalijeme přímo na led a doplníme teplou vodou do tří čtvrtin objemu sklenice,
3) našleháme vychlazenou smetanu ke šlehání tak, aby nabyla objemu a přitom zůstala tekutá,
4) pomalu vléváme do sklenice s ledem a vodou tak, aby smetana nahoře vytvořila bílý prstenec a ihned podáváme.
Na tomto nápoji se nám líbí spojení teplé kávy a vychlazené šlehačky. Aby byl zachován správný efekt, musíme nápoj servírovat bez prodlevy. Je určen k rychlému osvěžení a povzbuzení spíše než na delší popíjení. Variantně můžeme espresso zalít i studenou vodou.
Frappé
V Brně žije početná komunita Čechů s řeckými kořeny a od jednoho z nich jsme získali recept na pravé řecké frappé. K originálu jsme přidali čerstvě připravené espresso.
Ingredience: led, trochu vody, 3 čajové lžičky instantní kávy, espresso.
1) smícháme rozpustnou kávu s vodou, přidáme led a mixujeme ve frappé mixéru do husté pěny,
2) přelijeme do vysoké sklenice s ledem a servírujeme s brčkem.
Tip: pokud sladíte, přidejte cukr ještě před mixováním.
Varianta pro odvážné, kteří nemají frappé mixér:
1) vodu, instantní kávu a espresso smícháme v nádobě na mixování,
2) ponoříme tyčový mixér a přidáme led (stačí dvě nebo tři kostky kvůli vychlazení a lepšímu napěnění),
3) mixujeme tak, abychom napěnili, ale zároveň se snažíme nedrtit led (ledovou tříšť nechceme),
Mléčné frappé
Pokud si objednáte v kavárně frappé, pravděpodobně dostanete mléčnou variantu. Je hustší a krémovitější.
Postup je stejný jako u bezmléčné verze, jen doléváme místo vody studeným mlékem.
Přejeme příjemné kávové osvěžení!