Víte, co je extrakce? Jak na ni?
Chtěli byste zlepšit chuť vašeho espressa, ale nevíte, jak na to? Chutná vaše káva mdle a kysele, nebo má spálenou pachuť bez ohledu na to, jaký druh kávy zrovna pijete? Pak za tím s velkou pravděpodobností stojí špatná extrakce. Podíváme se společně na to, co to extrakce je a proč je tak důležité mít ji pod kontrolou.
Co to je extrakce?
Pokud váháte s odpovědí, pak je tento návod přímo určen vám. Hlavním důvodem, proč se zabýváme extrakcí, je ten, že má přímý vliv na výslednou chuť espressa. Zjednodušeně jde o to, přenést chuť z pomleté kávy v sítku páky do šálku. A to dokážeme pouze při správné extrakci.

Pokud voda teče skrze kávu v sítku příliš rychle, nestačí přebírat chuť kávy. Výsledkem je mdlý nápoj bez pěny s nepříjemně kyselou chutí. V takovém případě mluvíme o podextrahované kávě. V extrémní situaci má extrakce tvar "čůrajícího chlapečka".
V opačném případě, když voda teče přes kávu příliš pomalu, stačí sice získat z kávy látky tvořící chuť, ale kvůli době extrahování se začíná přepalovat. Takové espresso nazýváme přeextrahovaným. Extrémním příkladem je káva vytékající z páky po kapkách
✅ Jak je to správně?
Správnou extrakci si můžeme představit tak, jako by měl z páky vytékat med. Ten má tendenci se pomalinku, tekutě táhnout, v ústí výpusti se bude zahýbat a nepoteče kolmo dolů. Pokud bychom to měli říct co nejstručněji, tak proud vytékající z páky musí být co nejtenčí, ale zároveň plynulý a nesmí se trhat.
U domácích kávovarů se často stává, že nemáte výpusť jako u profesionálních kávovarů, ale jen dvě dírečky. Všechny znaky správné extrakce zde zůstávají stejné s výjimkou zahýbání či obtékání výpusti. Čili proud extrakce by měl být co nejtenčí bez trhání a přerušování proudu.


❌ Znaky špatné extrakce
Jaké jsou tedy znaky o trošku pomalejší nebo rychlejší extrakce? V případě o něco rychlejší extrakce se vám bude zdát, že je téměř vše v pořádku, proud bude malinko silnější a nebude se zahýbat. Typickou ukázkou jsou automatické espresso kávovary, u kterých káva chutná mdle, nikoho nenadchne, a v lepším případě ani neurazí.
U trošku pomalejší extrakce se vám opět bude zdát, že je vše v pořádku, proud bude tenký a bude se zahýbat, ale ve spodní části se bude trhat nebo třepotat. Taková káva vám bude chutnat nedobře hořce a budete mít tendenci zapíjet nepříjemnou dochuť.
Jak správně extrakci nastavit?
Na výslednou extrakci mají vliv tyto 4 parametry:
- čerstvost kávy
- množství kávy
- hrubost mletí
- tlak vody
- tlak při pěchování
Nejzákladnějším parametrem pro nastavení mlýnku je čerstvost kávy. Proto zkontrolujte na obalu datum pražení. Káva by měla být stará maximálně 2-3 měsíce od data upražení. Tlakem při pěchování jsme se zabývali v našem přechozím článku. Měl by být především pokaždé stejný, protože proměňováním síly tlaku se také bude pokaždé měnit průtok vody při extrakci, a nastavení ostatních parametrů pak bude nefunkční. Tlak vody je nastaven výrobcem, budeme tedy pracovat především s množstvím kávy a hrubostí mletí. Zde se dostáváme k nastavení mlýnku, kterým se zabýváme v samostatném článku.
Nedaří se vám nastavit správná extrakce?
Přijďte baristický kurz domácí přípravy espressa a cappucina. Kde ochutnáme rozdíly v přeextrahované a podextrahované kávě, naučíme jak na dokonalou extrakci, jak nastavit mlýnek a správný postup v přípravě.
