Jak připravit kávu z french pressu
Jak připravit kávu ve french pressu? Je to asi jeden z nejjednodušších způsobů alternativní přípravy kávy a tady máte návod. Můžete se také podívat na video.
Co budete potřebovat:
- Horkou vodu o teplotě 90 až 93 stupňů
- Mlýnek
- French press
- Čerstvou kávu
Postup:
1) Kávu namelte - měla by být hrubější než na espresso, asi jako cukr krystal. Více o mletí zde.
Kolik kávy?
- Na 0,35 l cca 30 g kávy
- Na 0,8 l cca 65 g kávy
- Na 1 l cca 80 g kávy
2) Nepoužívejte přímo vřící vodu, nechte ji trochu vychladnout, ideální je okolo 93 stupňů.
3) Nejprve zalijte kávu cca 100ml vody, promíchejte, a asi minutu počkejte. Z čerstvé kávy se tak uvolní přebytečný oxid uhličitý.
4) Po minutě nalijte zbylou vodu a nechte 3 minuty odstát.
5) Ještě jednou konvičkou zamíchejte.
6) Pomalu stlačte. Hotovo.
7) Podávejte - přelijte kávu do šálků či konvičky, aby se dále nelouhovala.
A jakou kávu si vybrat na french press?
Vždy je lepší zvolit tmavější maximálně střední pražení. Světlým arabikám vyšší teploty nesvědčí, můžete je snadno spálit. Osobně bych doporučil: