KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Návod: Čištění mlýnku

Čištění kávových mlýnků

Čištění mlýnku na kávová zrna je velmi důležité pro udržení chuti a kvality vaší kávy. Pokud nebude svůj mlýnek pravidelně čistit, nahromadí se v něm zbytky kávových zrn a olejů, které se potom mísí s čerstvou kávou a ovlivňují její chuť, protože zbytky v mlýnku žluknou. Navíc zbytky mohou způsobit také opotřebení či poškození, což může vést ke zhoršení výkonu, a dokonce i k nutnosti nákladné opravy. Svůj mlýnek tak obíráte o léta, po která by vám mohl sloužit.

Jak často by se měl mlýnek čistit?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď a hraje zde roli mnoho faktorů. Zásadní je, jak často svůj mlýnek používáte a jaké množství kávy melete. Svou roli také hraje to, jaká zrna používáte. Když se pokusím to zobecnit, orientačně by se měly domácí mlýnky čistit zhruba jednou za měsíc. Pokud se ale jedná o profesionální mlýnky v kavárnách, kde jsou každý den podrobovány velké zátěži a velkému množství kávy, měly se vyčistit každý den.  

Jak čistit mlýnek na kávová zrna?

Existuje několik způsobů, jak mlýnek čistit, respektive několik přípravků, kterými to můžete udělat. Jednou z možností je čisticí tableta nebo prášek či granule určené přímo k čištění mlýnku na kávová zrna. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby odstranily zbytky kávových zrn a olejů z mlýnku, aniž by poškodily jeho kameny. Pří dávkování se držte pokynů výrobce. Rozhodně na čištění nepoužívejte rýži, která se stala takovým levným nešvarem. Mlýnek si můžete naopak zanést škrobem a pokud ho budete reklamovat, je dost možné, že vám reklamace přesně z tohoto důvodu nebude uznána.

Prvním zásadním krokem je v rámci bezpečnosti vypojení mlýnku z elektřiny. Až to uděláte, z mlýnku sundáte násypku, kterou umyjete nebo dáte do myčky a potom se budete věnovat mlecím kamenům. K čištění můžete použít štětec a na pomoc si přibrat i vysavač, který vytahá zbytky kávy z nepřístupných míst. Potom do násypky dáte čistící prostředek jako jsou například zmíněné granule a pomelete je stejně jako kávu. Nezapomeňte potom umlít malé množství kávy, kterou vyhodíte, abyste se zbavili zbytků čistícího prostředku.

Přibližně jednou za půl roku je třeba mlýnek vyčistit důkladněji, pokud vám to jeho konstrukce dovoluje. Na to už budete potřebovat i šroubovák, abyste vyjmuli mlecí kameny a omyli je čističem kávových zbytků. Kameny v prostředku nenechávejte odmočit, pouze je omyjte, následně opláchněte čistou vodou a osušte. Vnitřek mlýnku důkladně zbavte všech nečistot, a to opět nejlépe pomocí štětce a vysavače. Pokud si nevíte rady, můžete se podívat na naše video o čištění mlýnků, které jsme pro vás natočili.

Celý návod krok po kroku - Jak čistit domácí mlýnek: