Jak vybírat a kde kupovat kávu

Další video z naší dílny vám poradí s výběrem kávy a také, kde ji kupovat, aby chutnala.

Máte rádi kávu, ale pořád se nedaří docílit správnou extrakci?

Kupujete čerstvou kávu, ale je příliš kyselá?

Jaká káva se hodí do moka konvičky nebo na jinou přípravu?

To se dozvíte v dalších článcích na blogu, např. Návod na přípravu v moka konvičce.

Jedním z nejčastějších dotazů na našich kurzech je, jak si správně vybírat kávu. Tady je tedy návod, jak na to.

Kritéria při výběru

Při vybírání kávy se v podstatě stačí zamyslet nad čerstvostí, kde si kávu budu kupovat, na jaký způsob přípravy ji vybírám, a jakou očekávám výslednou chuť.

Čerstvost

Jedním z nejdůležitějších kritérií je čerstvost. Společně jsme toto téma již řešili v jednom z předchozích návodů, můžete se na něj podívat. Jestliže však máme znaky čerstvosti shrnout, tak pak je to vůně, čerstvá káva není mastná, u staré kávy naopak se bude velmi těžce nastavovat extrakce a nebude pěnit.

KÁVA ZE SUPERMARKETU?

Možností je samozřejmě více. Můžete zajít do supermarketu, koupit kávu v pražírně, nebo objednat přes internet, využít eshopu. Velkou výhodou obchodu typu supermarket je široký výběr, akce a slevy. Vůni kávy si lze ověřit při zmáčknutí sáčku a přičichnutí k jednocestnému ventilku na obalu. Čerstvost si můžete ověřit díky datu pražení, nebo expirace. Někteří výrobci uvádějí i datum pražení, častěji se však setkáte pouze s datem expirace.

Zde existuje však jednoduchý návod, typicky výrobci používají dobu expirace 2 roky, takže pokud máte kávu stejně jako my spotřebovat do prosince 2017 a je leden 2017, tak pak má káva 13 měsíců.

Pokud máte kávu však rádi a zaměřujete se na jemné chutě a podtóny, pak bychom doporučili se kávě ze supermarketu spíše vyhnout, jelikož koupit zde kávu mladší než 6 měsíců je velkým uměním.

A CO MALÁ PRAŽÍRNA? NEBO SNAD ESHOP?

Další možností je nákup kávy v pražírně. Velmi pozitivní je, že v pražírně máte napsáno datum pražení a podrobnější informace odkud káva je, metodu zpracování apod. Ovšem při nákupu si musíme dávat pozor na skladování kávy. Mnoho pražíren totiž kávu skladuje nevhodným způsobem ve velkých zásobnících s přístupem vzduchu, který kávě škodí.

Mezi nejhorší možnosti skladování a prodeje pak patří otevřené nádoby, kde káva během půl dne ztratí veškerou svou vůni a vyčichne. Tím se stává z čerstvé kávy káva stará a budete se potýkat s problémem při nastavování extrakce.

Oproti supermarketu máte pak užší výběr, jelikož pražírna většinou praží pouze jedním stylem, buď světle, tmavě, případně středně.

Při nákupu na internetu, eshopu, budete muset dát na svou intuici, případně něčí doporučení. Například my dodáváme kávu maximálně 14 dní od upražení.

Očekávaná chuť

Velmi zjednodušeně si dávejte pozor při výběru na to, jak je zrno upraženo. Pokud budete preferovat kyselejší, ovocitější tóny, tak pak volte světle praženou kávu, naopak pokud máte raději dominantnější hořkou chuť, tak pak volte spíše tmavě pražené kávy. Samozřejmě toto není dogma, chutě se mohou různě prolínat, ale pokud například hledat chuť tropického ovoce, tak u tmavě pražené kávy ji nehledejte.

My nejvíce pražíme středně, aby se chutě prolínaly a mohli jste tak ochutnat celou škálu podchutí.

Způsob přípravy

Posledním kritériem při výběru je způsob přípravy. Platí totiž, že světle praženým arabikám nesvědčí teplota vody blížící se varu. Takže pokud si chcete připravit filtrovanou kávu, tak pak doporučujeme spíše světle či středně pražené kávy, pokud však máte rádi kávu z moka konvičky, tak pak je dobré zvolit kávu tmavě praženou, ideálně s trochou robusty.

Tam, kde nemusíte volit kávu podle přípravy, je espresso, jelikož zde si můžete vyhrát a různě zkoušet bez ohledu na stupeň pražení. Pokud Vás toto téma zajímá více, doporučujeme stáhnout e-book, který je uveden níže.

Tip na závěr

Na úplný závěr pro Vás máme tip, jak začít s pitím kávy, nebo si vytříbit chutě. Kupte si směs Dopraženo! Po Brazilsku Fazenda Lagoa, je vyvážná, středně pražená, z počátku lehce nakyslá a přechází do oříškové čokolády.

Pijte ji dva měsíce, a pokud ji budete správně připravovat, tak si nastavíte chuťovou laťku. Tím, že je středně pražená, vy poznáte, co Vám více vyhovuje. Můžete pak experimentovat, a jestli Vám více vyhovují kyselejší kávy, tak pak zvolte světleji praženou kávu, naopak pokud potom budete preferovat hořké chutě, tak tmavěji praženou.