Jak vybírat kávovar do kanceláře
Káva hraje v kancelářském prostředí důležitou roli, nejen protože nám může pomoct se schopností soustředit se, ale také protože káva je silný sociální element, který pomáhá budovat vztahy a ty nejlepší nápady občas vnikají právě mimo kancelář. Proto je důležité vybrat ten správný kávovar, který perfektně zapadne do vaší firmy. Téměř se stoprocentní jistotou bude tím vyvoleným kávovar automatický, který připraví kávu rychle a téměř bez práce. Nicméně poté je důležité se zaměřit na mnoho různých parametrů, které musíte zvažovat vzhledem ke specifikům kanceláře, do které kávovar vybíráte.
Kapacita kávovaru
Naprosto zásadní je zahrnout do svých úvah velikost vaší firmy či kanceláře co do počtu zaměstnanců nebo jak velcí milovníci kávy to jsou. Měli byste mít představu kolik káv denně by měl kávovar zvládnou, tak abyste ho nezatěžovali a nezkracovali jeho životnost. Malé firmy se mohou poohlédnout po kávovarech s menší kapacitou a pravděpodobně vám postačí kávovar, který dokáže připravit jen jednu kávu v jednom cyklu. Naopak u větších firem si budete muset připlatit za vetší kapacitu kávovaru a určitě doporučujeme možnost výdeje dvou káv najednou.
Káva s mlékem
Při zvažování variant kávovarů, které dokážou připravit kávu s mlékem, se zamyslete nad tím, jestli by o to zaměstnanci měli zájem, zda by byli ochotni po sobě uklízet, a také jestli je v blízkosti dřez či umyvadlo. Nikdo nechce koukat na kávovar pokrytý zbytky mléka, kde se tvoří bakterie. Pravděpodobně zde bude panovat zákon kolektivní nevinny a čím větší firmy, tím lépe se schováte za své kolegy ve své nepořádnosti. U některých kávovarů údržba mléčného systému snadnější než u jiných, ale vždy je třeba po každém použití. Zároveň pokud takovou variantu zvažujete, vyberte systém, který nevyžaduje žádné dovednosti, jako například klasická tryska, se kterou se setkáte u pákových kávovarů. Jednou z ideálních možností je nádoba na mléko nebo hadička, která si sama mléko načerpá. Kromě toho hleďte i na varianty přípravy kávy, které kávovar nabízí. Občas se setkáte s problémem jako je například neexistence varianty americana s čímž souvisí i nedostatek místa na větší šálek.
Káva a mlýnek
U automatického kávovaru je také potřeba věnovat svou pozornost mlýnku, respektive jeho kamenům, které kávu melou. Dovolím si tvrdit, že do kanceláře budete vybírat kávu tmavého pražení, která je chuťově hořčejší, protože tak se pravděpodobně zavděčíte většině vaší kancelářské populace. Tmavě pražená zrna nejsou tak tvrdá jako světle pražená, a proto si vystačíte s keramickými kameny. Pro světleji praženou kávu jsou třeba ocelové, které jsou odolnější. Pokud si však chcete zajistit jejich lepší životnost, volte ocelovou variantu.
Údržba
Každý kávovar vyžaduje pravidelnou péči, která udrží váš kávovar dlouhá léta v provozu a zajistí, že káva bude chutnat stále dobře, jako když byl nový. Nečistoty dokáží s chutí kávy slušně zatočit. Nejlépe si vybírejte kávovar, který má své vlastní programy na čistění od zbytků kávy a kávových olejů a také odvápnění. Výhodou je také pokud je možné z kávovaru zcela vyjmout spařovací jednotku, což vám usnadní její čištění.
Značka a kde kávovar koupit
Co se týče značky, tak v tomto případě se vyplatí vybírat kávovary známých, větších značek vzhledem k lepší dostupnosti náhradních dílů a často také kvůli servisu. Kávovar bychom vám doporučili koupit někde, kde se vám dostane spolehlivého kvalitního servisu a poradenství, protože se nejedná o levnou záležitost a nikdy nevíte, co se může pokazit vzhledem k množství lidí, kteří budou kávovar obsluhovat.
Po svém ideálním kousku se můžete poohlédnout tady:
Automaty do menší firmy (do 30 káv/den)