Správná síla pěchování kávy
V tomto článku se věnujeme pouze síle pěchování, nikoli technice pěchování kávy.
Proč se vůbec zabývat sílou pěchování?
Je to totiž jeden z faktorů správné extrakce. Extrakce má velký vliv na výslednou chuť připravovaného espressa.
A jaké tedy máme možnosti? V zásadě existují tři:
- kávu jen tak lehce uhladit
- upěchovat vší silou
- podle definic to je silou 20 až 25 kg
Která z těchto variant je správná?
Všechny a zároveň žádná. Je v podstatě jedno, kterou z těchto možností si vyberete. Musíte však pěchovat pořád stejně, stejnou silou. Na tu správnou chuť kávy se dostanete úpravou jiných proměnných.
Na výslednou extrakci mají vliv v zásadě tyto 4 parametry:
- množství kávy
- hrubost mletí
- tlak vody
- tlak při pěchování
Když budete doma nastavovat správnou extrakci, tak potřebujete proměnných co nejméně, a to je právě důvod, proč pěchovat stále stejnou silou. No a když z výše uvedených proměnných vyloučíme tlak vody, protože ten je dán od výrobce, a pěchovat budeme pořád stejně, tak zůstalo pouze množství kávy a hrubost mletí.
Tím jsme si zjednodušili otázku, jak nastavit mlýnek pro správnou extrakci kávy.
Správné extrakci se budeme věnovat v příštím článku, tak nás nezapomeňte sledovat.