Guatemala Flor de Coban: naše novinka
Region Coban leží ve středoseverní části Guatemaly a řadí se ke světovým oblastem s jedinečnými podmínkami pro pěstování kávy. Díky vlivu atlantského oceánu je zde po většinu roku chladné a deštivé počasí s minimálním přímým slunečním svitem. To zpomaluje proces zrání třešní, které se díky tomu vyznačují vyšším poměrem obsažených cukrů a komplexní chutí s výrazným tělem.
Kávovníky se zde pěstují v nadmořské výšce 1300 - 1500 m.n.m., kde je ideální mikroklima pro kvalitní úrodu arabiky. Půda v oblasti Coban má vyvážené složení převážně z jílu a vápence, které je pro pěstování kávovníků ideální.
Hlavní produkci regionu zajišťují malí nezávislí pěstitelé, kteří již v podstatě nahradili původní produkci velkých farem. Farmáři striktně dodržují přísné postupy sklizně, čímž je každoročně zajištěna dodávka kávy stejnorodé, výběrové kvality.
Kávové třešně jsou sbírány ručně a poté strojově zbaveny slupky. Po fermentaci jsou zrna promyta a sušena na slunci. Po usušení, kdy klesne hladina vlhkosti v zrnech na 10,5 - 11,5%, se zrna dále zbavují poslední vrstvy slupky, skenují a třídí podle váhy, barvy a tvrdosti.
Zajímavostí této pěstitelské oblasti je, že pěstitelé přirozeně zastiňují kávovníky různými druhy ovocných stromů. Má se za to, že jejich spadané plody dodávají zpětně skrze půdu kávovým třešním jejich specifické aroma a sladkou chuť.
Region Coban se také pyšní nádherným deštným pralesem, v němž žijí ojedinělé druhy fauny a flory. Patří k nim například pták kvesal chocholatý a květina Lycaste skinneri, které se staly národními symboly. Kvesal je vyobrazen na státním znaku Guatemaly a je po něm i pojmenována guatemalská měna.
Slovo Richarda
Zákazníci si často žádají hořkou kávu zcela bez acidity. Najít na trhu kávu, která by splňovala tato chuťová kritéria bez toho, aby byla přepražená až spálená, v dochuti s kouřovým nádechem či náznaky dehtu, není snadné. Dali jsme si záležet, abychom našli při pražení takový moment, který vystihne výraznou hořkost, ale zároveň kávu neznehodnotí příliš vysokým stupněm propražení.
Pražili jsme při 250 stupních Celsia na stupeň Full City. Chuť kávy je plná, hořká, bez rušivých momentů. Italský typ pražení zvýrazňuje sladkost zkaramelizovaných cukrů. Nejlepší bude při přípravě na espresso nebo v moka konvičce.