Návod: Správný postup přípravy espressa
V dnešním návodu vám ukážeme postup přípravy espressa. Existuje spousta možných postupů, jak docílit skvělé kávy, my vám představíme ten náš.
Podívejte se na video, kde najdete vše potřebné krok po kroku.
Na videu pracujeme s domácím kávovarem, ale postup se dá plnohodnotně aplikovat i v kavárně. Jen díky profesionálnímu mlýnku nemusíte každou dávku vážit, na mlýnku je nastavený čas.
1. Vše nahřáto
Než začnu espresso připravovat, je důležité mít vše předehřáto. Nezapomínejte na šálky a páku. Pokud to kávovar umí, můžete šálky nahřát na kávovaru, v opačném případě můžete použít horkou vodu.
2. Čisté sítko v páce
Než si namelu novou kávu do páky, musím ji vyčistit. K tomu je dobré použít odklepávač na kávu (knock box) a baristický štětec. Můžete také použít ubrousky, ale v kavárně by to bylo poměrně neekonomické.
3. a 4. Čerstvě a přesně namleto
Kávu si melu až těsně před extrakcí. Abych docílil správné extrakce, musím si také odvážit přesnou dávku (více o nastavení mlýnku zde)
Mít čerstvě namleto je důležité z důvodu chuti. Dopředu namletá káva ztrácí své chuťové vlastnosti.
5. Pěchování
Pěchovat musíte vždy rovnoměrně, jinak káva nebude přebírat chuť z celé dávky. Na správnou extrakci má také vliv síla pěchování, proto budu pěchovat pokaždé stejně. Více o síle pěchování najdete zde.
6. Tři kroky opravdového baristy
Než nasadíte páku do kávovaru, očistěte okraje sítka od namletých zrnek, odpusťte vodu, abyste odstranili zbytky z předešlé kávy a očistěte pracovní desku na kávovaru.
7. Extrakce
Jakmile páku nasadíme do hlavy kávovaru, extrakci musíme spustit co nejdříve. Hlava kávovaru je horká, dochází k přepalování kávy.