Ledové kávy
Upřímně, kdo z nás má v těch nejteplejších letních dnech chuť na teplou kávu. Asi málokdo. I přesto se přes tyto dny nemusíte ochutit o přísun kávy. Většině lidí se při spojení „ledová káva“ většinou vybaví napěněná káva s mlékem, tedy tzv. frappé. Rádi bychom Vám představily další varianty ledových káv, které si užíváme, a doufáme, že během léta udělají radost i vám.
Jedna z prvních variant, se kterou se často setkáte je:
Espresso Tonik
Příprava tohoto nápoje není nijak složitá. Potřebujete jen espresso, tonik a led. Do sklenice si připravíte led, tonik a na závěr již přilejete kávu. Tento nápoj vás za jisté velmi osvěží a zachutná. Jeho velké plus je možnost experimentování s druhy toniku a kombinací s různými kávami. Doporučujeme však využívat spíše světlejší kávy, např. náš Blond roast.
Podobným nápojem je:
Perlivé ledové espresso
Zachutnat by mohlo těm, kteří nemají v oblibě tonik. Příprava je velmi podobná. Potřebujete opět led, espresso a v tomto případě perlivou vodu. Led ve skleničce přelejte připraveným espressem a poté opatrně dolijte perlivou vodu. Vodu přiléváme opatrně, abychom příliš nepoškodili pěnu. Vyzkoušejte tento nápoj třeba z naší světle pražené Ugandy.
Pokud si chcete užít chuť espressa bez dalších přísad,
Ledové espresso shakerato
by mohlo být pro Vás to pravé. Budete potřebovat led, dvojité espresso (popřípadě by mělo jít využít i filtrovanou kávu) a shaker. Připravte si dvojité espresso, pokud možno přímo na led a pořádně jej s ledem protřepejte v shakeru. Tímto způsobem se Vám vytvoří výtečná pěna, která příjemně ozvláštní prožitek z vychutnání si připraveného nápoje. I pro tuto přípravu bychom doporučili spíše světleji pražené kávy, věříme že si u nás vyberete.
Ve všech dosud představených receptech se pracuje s horkou kávou pro vytvoření kávy ledové. Co se stane, když ale použijete už vodu studenou? Připravíte si skvělý:
Cold brew
Jak již napovídá název, jedná se o zastudena louhovanou kávu. Potřebujete sklenici, kterou můžete zavřít, hruběji namletou kávu, vodu a možnost filtrování. A v neposlední řadě taky čas. Mějte na paměti, že kávu ve studené vodě je potřeba louhovat zhruba 17 až 14 hodin.
Začnete však tím, že hruběji namletou kávu dáte společně se studenou vodou do sklenice, kterou pořádně uzavřete, protřepete a potřebnou dobu necháte uležet v lednici. Jako poslední pak stačí jen přefiltrovat, a můžete servírovat. My doporučujeme přidat led a využít jednu z našich světle pražených káv, třeba Etiopii Bombe natural.
Již v úvodu jsme zmiňovali, že při spojení „ledová káva“ se většině lidem vybaví frappé. My tu pro vás máme připravený recept na:
Smetanové frappéPokud chcete v létě vyzkoušet, budete potřebovat jedno espresso, 150 ml mléka, 5-6 kostek ledu a 30 ml smetany. Všechny tyto ingredience rozmíchejte mixérem do hladka a máte hotovo. Připravte si tento nápoj z naší Brasil Triangolo, věříme, že vás bude přes léto bavit.
A co třeba takové spojení kávy s čokoládou?
Ledová mocha
je dle našeho názoru ideální spojení těchto dvou lahodných surovin. Na jeho přípravu budete potřebovat nejlépe dvojité espreso, čokoládovou omáčku nebo sirup, mléko a led. Když se pustíte do přípravy, jako první dáte na dno sklenice čokoládový sirup, přidáte ledové kostky, cca 180 ml mléka, a nakonec nalejete espresso. Vyzkoušejte pro tento nápoj třeba naši novou letní kávu z Timoru.
Jeden z nejsnadnějších kávových studených nápojů je zajisté:
Ledové latté
Potřebujete jen jedno espresso, mléko a ledové kostky. Led ve sklenici přelejete espresem a dolejete studeným mlékem. No a pokud byste chtěli změnu, stačí nápoj připravit v shakeru, a máte lahodný, lehce napěněný nápoj připraven. Zkuste použít naši Brasil Fazenda Diamante.
Irská káva je známý kávový recept, který je samozřejmě možné připravit v ledové verzi. Na přípravu:
Irské ledové kávy
budete potřebovat 400 ml filtrované kávy, kterou jste si vychladili, popř. můžete využít Cold brew. K té přidáte led, jednoho panáka irské whisky a jednoho panáka smetany. Všechno pořádně promícháte a můžete si užít vynikající koktejl, který Vám v horských dnech přijde vhod. Vyzkoušejte na jeho přípravu naši Cubu Turquino Lavado.
Kdo nemá rád zmrzlinu?
Affogato
je ideální kombinací kávy, a právě kopečkové zmrzliny. Jeho příprava je hlavně velmi snadná a rychlá. Stačí Vám jen dvojité espresso a kopeček zmrzliny. Do hrníčku dáte kopeček vanilkové zmrzliny (nebo jakékoli jiné, která je vaše oblíbená) a zalejete jej kávou, třeba naší Papuu New Guineu.
Na závěr jsme si pro Vás připravili portugalskou specialitu, tzv.
Mazargan
Jedná se o kombinaci kávy a citronu. Na přípravu budete potřebovat filtrovanou kávu nebo dvojité espresso, led, citron a cokoli na oslazení dle chuti, tedy sirup či cukr. Do sklenice dáte led a plátek citronů, přidáte kávu a podle chuti mírně dosladíte a portugalskou kávovou specialitu máte připravenou.
Všechny kávy ideální na letní drinky najdeš TADY.
Přejeme příjemný slunečný relax.