Návod jak na kávu z moka konvičky.

Nedávno jsem ve svém blogu řešil jaký si pořídit kávovar, avšak ne každý si chce relativně drahý stroj pořizovat, tak jsem se rozhodl sepsat blog, jak si připravit dokonalou kávu z moka konvičky. Před přípravou kávy konvičku úplně rozeberte a vyčistěte. Pokud máte hliníkovou, vynechte čistící přípravek detergent a jemu podobné.

Vyplatí se vydloubnout těsnění a vyčistit i horní sítko. Stará zrníčka kávy se totiž rády zachytávají.

Pro přípravu kávy v moka konvičce se hodí drsnější, tmavěji pražené kávy, může být i s robustou. Moderním, světle praženým arabikám nesvědčí bod varu, bez kterého se jednoduše neobejdete.

 1) Spodní část naplňte vodou po rysku. U konviček bez rysky, po ventil.

1

2) Do spodního dílu vložte suché sítko a nasypte čerstvě namletou kávu.

a) Kávu si namelte hruběji než na espresso. Pro představu hruběji, než cukr krupičku a jemněji než cukr krystal, prostě něco mezi tím.

2

b) Kávu neutlačujte, pouze nasypte a sklepejte zarovnaně s okrajem.

3

3) Před usazením horní části zkontrolujte, že těsnění horního dílu i okraj spodní části konvičky jsou čisté.

4) Sešroubujte oba díly a lehce dotáhněte.

5) Postavte na plamen, který nebude přesahovat spodní okraj konvičky nebo na jiný zdroj tepla, který bude působit jen ze spodu.

4

6) Až vyjde ze „sopky“ první „láva“, ztlumte plamen.

5

7) Jakmile hladina kávy vystoupá v horním dílu po ústí hubičky (cca 2/3 objemu), konvičku odstavte z plamene. Toto je nejdůležitější okamžik pro výslednou chuť. Pokud konvičku neodstavíte a necháte vodu vespod úplně vyvařit, káva bude přepálená.

6

8) Pokud jste postupovali správně, zůstane vám ve spodní části trocha čisté vody.

Richard Stehlík, barista a majitel cafe d´Elvert