TAIRRO chemex, 800ml
Dřevěná rukojeť, bez nerezového filtru
Chemex je velmi jednoduchý a přitom dokonale elegantní způsob, jak si připravit filtrovanou kávu.
Skleněná nádoba, jejíž tvar je inspirován Erlenmeyerovou baňkou, má podobu přesýpacích hodin. V horní části se umístí filtr (papírový nebo nerezový) a ve zúžené středové části je dřevěné madlo uchycené šňůrkou, aby bylo možné chemex pohodlně držet. Ve spodní části je potom k servírování skvělá filtrovaná káva.
Kávu je ideální namlít těsně před samotnou přípravou kávy a hrubost mletí se odvíjí od použitého filtru. Pokud použijete nerezový filtr, hrubost je pak standardní pro filtrovanou kávu - tedy přibližně jako cukr krupice (filtrovaná káva je hrubostí mezi moka konvičkou a french press). Při použití papírového filtru použijte o něco větší hrubost, protože se papír nalepí svojí plochou na sklo a filtruje se pouze ve spodní části.
Stejně jako pro jiné alternativní metody doporučujeme světleji pražené kávy, u kterých více vynikne jejich ovocná chuť.
Postup přípravy:
- vložte do chemexu nerezový filtr (pokud nemáte nerezový, tak papírový - papírový ale důkladně propláchněte horkou vodou, aby se zbavil nepříjemné papírové chuti)
- do filtru nasypte odpovídající množství mleté kávy (60 g kávy / 1 litr vody) a nalijte malé množství vody (50 ml) o teplotě cca 92 - 96 °C na propaření
- jakmile se začnou uvolňovat bublinky a prokapávat první kapky (asi po 30 vteřinách), dolijte krouživým pohybem horkou vodu určenou k extrahování
Celý proces extrakce by měl trvat asi 3 - 4 minuty.