Pomůcky, které vám zefektivní přípravu espressa

Pomůcky pro přípravu espressa  dělím do tří kategorií:

- musím mít

- měl bych mít

- bylo by dobré mít

Samozřejmě, vše z níže uvedeného není dogma a lze nějakým způsobem nahradit nebo vynechat. Proto tento seznam berte spíše jako tip nebo doporučení někoho, kdo má espresso rád, umí ho připravit a rád se podělí o své zkušenosti. Zároveň však toto vybavení je vyladěno praxí a je jako celek funkční.

Untitled design

To musím mít!

Do této skupiny vybavení řadím ty věci, které vám výrazně zlepšují chuť espressa nebo vám výrazně zjednoduší práci.

- Digitální váha s krokem po 0,1g. To je základ, bez váhy mlýnek zkrátka nastavit nelze.

- Dóza Airscape na kávu. Zatím jsem neobjevil nic lepšího na uchovávání kávy a prodlužování čerstvosti při každodenním otvírání a zavírání.

dózy 2

- Mlýnek na kávu. Namletá káva stárne v řádu minut, proto mletí těsně před samotnou přípravou je nutnost! S oblibou říkám, že kdo má na kávu, má i minimálně na ruční mlýnek.

hario slim

-Kvalitní pěchovadlo. Správné pěchování ovlivňuje průběh extrakce kávy. Pokud chci mít pokaždé kvalitní espresso je potřeba precizně a hlavně pokaždé stejně pěchovat. Proto se vyplatí investovat do kvalitního pěchovadla a zároveň si jej vybrat tak, aby co nejpřesněji pasovalo do sítka v páce, ale i do ruky.

pěchovadlo 2

- Baristický štětec. Použitou kávu je potřeba ze sítka páky nějak dostat ven. K tomu je vhodný baristický štětec. Lze nahradit ubrousky, baristickou utěrkou, případně proplachovat. V případě proplachování je potřeba sítko v páce důkladně vysušit před nasypáním čerstvě namleté kávy. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, dbejte na důkladné vyčistění sítka v páce a ideálně i v prostoru pod sítkem v páce.

baristický štětec_1

- Houbová utěrka. Opomíjená pomůcka pro utírání trysky po šlehání mléka a utírání dalších nečistot. Správné návyky a používání této utěrky vás posunou od kávomilců k opravdovým domácím baristům.

- Chemie a další potřeby pro čištění. Je potřeba čistit, vždy nejpozději po 100 připravených kávách. V opačném případě, počítejte s postupnou modifikací chuti kávy v espressu. Potřebovat tedy budete:

 

- Brita AquaGusto. Poštářky do nádržky domácího kávovaru pro změkčení tvrdosti vody.Zabraňují zavápnění kávovaru. Jsou na 250 litrů vody a maximálně půl roku. Součástí balení je i nálepka, která vám připomene, že je čas na výměnu. Z mého pohledu důležitá pomůcka.

čištění_1

- Přípravek na odvápnění. Pokud nemáte nebo nepoužíváte AquaGusto, je potřeba v pravidelných intervalech odvápňovat. K tomu používám například Scale clean.

- Konvička na zpěňování mléka. Pokud vás baví cappuccino, vyplatí se mít profi konvičky (určené přímo) na šlehání mléka. Mají speciální tvar, lépe se v nich šlehá a díky specifickému tvaru hubičky i lépe nalévá mléko do šálku na cappuccina. Často se lidé snaží ušetřit a pak jsou nešťastni z neúspěchu při šlehání.

konvičky 2

 To chci!

Tyto pomůcky bych přirovnal ke slunečním brýlím v autě. Bez nich se dá určitě řídit….

- Podstavec pro pěchování. Slouží jako opora páky při pěchování. Já osobně se bez této pomůcky neobejdu, ale to může být pouze můj zvyk. Pokud máte páku s jednovýpůstí, pak podstavec určitě budete potřebovat.

- Knock – box,  nádoba na odklepávání použité kávy. Nástroj, který mi pomáhá minimalizovat nepořádek při odklepávání kávy. Uprostřed má pogumovanou tyčku a bouchnutím o ní pákou  vyklepnu ze sítka páky požitou kávu.

knock box

- Čistící granule do mlýnku. Jsou zdravotně nezávadné, ale nenahrazují samotné čistění mlecích kamenů, pouze mi je pomáhají udržovat nemastné. Granule jsou určené pro elektrické domácí i profi mlýnky, s plochými i konickými kameny.

- Filtrace vodyČím lepší voda, tím lepší chuť kávy.  Nezaměňujte však filtraci (chuť vody) a změkčování vody (zavápnění)

To bych měl mít!

Zdánlivě nepodstatné věci, které mohou být velmi užitečné.

- Kartáček na hrubé nečistotyměkkými měděnými štětinami. Slouží k šetrnému čistění hlavy kávovaru a odstranění kávových nečistot. Teoreticky byste ho neměli nikdy použít, pokud pravidelně čistíte chemií, realita však bývá jiná…

- Chemie na zaschlé mléko a mléčné usazeniny Puly Milk. Je učená hlavně pro automatické kávovary a pro ty kteří řádně neotírají trysku ihned po zpěnění mléka.

- Podložka pod podstavec na pěchování.  Určitě se bez ní obejdete, ale chrání vám pracovní desku a zároveň slouží jako organizační pomůcka – vše má své místo.

podstavec 3

- Miska na čistící roztok. Sítko hlavy kávovaru, sítko páky a samotná páka se namáčí přes noc v čistícím roztoku pro snadnější vyčistění. Stačí jakákoliv plastová miska, ale můžete si i pořídit originál, určenou přímo pro tento způsob čistění..

- Čistící přípravek na povrchovou údržbu kávovarů. Podle typu kávovarů se dají použít různé přípravky. Já používám přípravek s rozprašovačem Puly Bar

Výše uvedené můžete použít jako nákupní seznam ať pro sebe nebo pro někoho blízkého, prostě si najděte z těch nejdůležitějších věcí, co ještě obdarovaný nemá.

Vše co je zde popsáno denně používám. A vy sami si tyto pomůcky můžete vyzkoušet v naší prodejně v Brně na Táborské ulici nebo na kurzu přípravy domácího espressa a cappuccina v Praze, Brně, případně v Bratislavě.

 Ať se vám daří

Richard Stehlík

Untitled design(20)