Návod: Jak čistit kávovar

Každý chce mít dokonalou kávu a hledá, jak na to. Nejčastější odpovědí bývá, že je chyba v kávě, případně v nastavení mlýnku. Jenže velmi často, bohužel i u kaváren, se setkáváme s tím, že kávovar se prostě nevyčistí.

Hádám, že by asi nikoho nenapadlo jíst příborem, který půl roku, rok nikdo neumýval. No a u kávovaru to tak bohužel je.

Kdo by si dobrovolně dal druháka?

Asi nikdo, ale v případě nečištěného kávovaru to tak děláte, byť možná nevědomky.

Ke kompletnímu vyčištění kávovaru budete potřebovat:

 

Hlava kávovaru

Hlava kávovaru při přípravě kávy je hodně rozpálená, něco nad 100 stupňů. Zkrátka ruku na ní neudržíte, spálíte se. To samé se děje i s kávou.

DSC_0043

Právě zde dochází totiž k přepalování staré kávy a zachycování usazenin z káv předchozích. Je proto nutné pomocí detergentu Coffee Clean takovouto „kávu“ odstranit. Postup je následující:

  1. vložím jednu čajovou lžičku detergentu do slepé misky (tzv. záslepky)DSC_0034
  2. páku se záslepkou vložím do hlavy kávovaru, stejně jako bych chtěl udělat kávu a zapněte vodu.
  3. Profesionální kávovary mají přepad u domácích je postup malinko jiný. U profi strojů pouštím opakovaně vodu, asi 5x, do té doby, než v přepadu vidím, že teče čisté voda – voda nesmí pěnit.DSC_0039
  4. U většiny domácích kávovarů přepad není, musím tedy znečištěnou vodu s přípravkem z páky vylévat. Tento postup opakauji do doby, než je voda opět čistá.DSC_0037
  5. Záslepku z páky odejmu, nasadím standardní sítko a páku důkladně propláchnu vodou – udělám asi dvě kávy, které vyliji.

 

Tento postup dělám cca jednou za 100 káv, což je v mém případě asi jednou za 14 dní. Nicméně, pokud pijete jednu kávu denně, tak bych si dal termín, například jednou měsíčně. Po třech měsících by totiž matematika 100 káv asi nefungovala a káva byla nepitelná. U kaváren doporučuji jednoznačně provádět tento úkon každý den, aby si obsluha vytvořila standard.

A v neposlední řadě je důležité pravidelné čištění těsnění kávovaru pomocí kartáčku s plastovými štětinami. Na těsnění se totiž uchycuje také stará káva.

Čištění páky

A třetí v řadě na čištění je páka. U kaváren a restaurací doporučuji čištění bez vyjímek každý den. Zde provádím hygienu pomocí stejného přípravku následujícím postupem:

  1. rozpustím 2 čajové lžíce detergentu v jednom litru vroucí vody v nádobě, kam se mi vejdou páky z kávovaruDSC_0047
  2. Páku rozložím, abych měl páku a sítko zvlášť
  3. vložím předměty do roztoku, dávám pozor na horký roztokDSC_0050
  4. nechám působit přibližně 20 minut, dokud všechny předměty nejsou čistéDSC_0051
  5. vše důkladně opláchněte, aby nezůstaly zbytky chemie na předmětech.
  6. První dvě kávy doporučuji nepít a vylít.

 

Mít čistý kávovar je jeden z předpokladů dokonalé kávy. Určitě se na čistotu zaměřte.

Podívejte se i na naše další blogy

Jan Houdek

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.