Máte rádi kávu a nemůžete kofein?

Než jsme začali vyrábět vlastní bezkofeinovou řadu, snažil jsem se decaffu vyhýbat. Měl jsem k tomu dva dobré důvody. Jedním jsou metody, jakými se z kávových zrn odstraňuje kofein: buď proplachováním methylenchloridem (přestože nejsem chemik – nebo možná právě proto − mi to zní děsivě) nebo vyplavováním vodou.

I když vyplavováním káva ztrácí na vůni i chuti, volím je raději. Potíž je ovšem v tom, že i když tyto metody znáte, obsluha kavárny nebo restaurace vám často není schopna říct, která z nich byla použita pro výrobu jejich značky.

Hlavně mi ale na bezkofeinové kávě vadí to, že není čerstvá. V 99,9 %se do kaváren nebo restaurací dodává v namletém stavu v podech nebo v dózách.

Není třeba vědět, co to jsou pody. Důležité je uvědomit si, že namletá káva ztratí 90 % ze svých nejlepších vlastností během dvou hodin. To, že se po namletí zabalí do ochranné atmosféry nebo zavakuuje, oddálí proces stárnutí jen nepatrně. A jak poznáte dlouho namletou kávu? Nepění, nechutná a nevoní.

Pokud jste tedy závislí na kávě a chcete to správně, máte dvě možnosti:

Pijte ristretto.

Díky krátké extrakci kávy se kofein nestačí vyplavit − nebo jen zanedbatelné množství. Zbytkový kofein je i v bezkofeinové kávě. Pokud namítáte, že nechcete jen hlt kávy, nechte si ho prodloužit horkou vodou. Pokud namítáte, že to bude slabé, tak dvojité ristretto prodloužené horkou vodou. A pokud namítáte, že se na vás obsluha bude dívat jako na exota, asi to s vaší závislostí na kávě nebude tak špatné.

Hledejte kavárnu

Hledejte kavárnu, kde mají čerstvě praženou bezkofeinovou zrnkovou kávu na samostatném freshovém mlýnku – a měla by to být káva s kofeinem vyplavovaným mokrou metodou. Že o žádné nevíte? Nevadí, ani já ne. Vím ale o čerstvě pražené bezkofeinové kávě, odkud je kofein odstraňován tou zdravější metodou. Je to naše značka d’Elvert decaff, kterou nabízíme do kaváren a restaurací. 

Richard Stehlík

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.