Kurzy z pohledu, jak je neznáte a asi ani neuvidíte

Většina lidí, kteří dojdou na kurz, už vidí pouze třešničku na dortu. Nachystané stoly, nahřátý kávovar , nastavený mlýnek apod. A jelikož se nás na kurzu spoustu lidí ptá, co vlastně předchází tomu, než se s námi potkají, tak jsme se rozhodli, že vám odhalíme i to, jak probíhá samotná příprava na kurz a vlastně vše okolo.

Ještě než vůbec vypíšeme termíny

Abychom se spolu na kurzu vůbec potkali je potřeba dostatečné množství kávomilců, kteří na kurz přijdou. Termíny konzultujeme zhruba na 3 měsíce dopředu. Zaznamenáváme požadavky na kurzy i v sudé týdny, ale Richard má také rodinné povinnosti, takže to bohužel není možné. Po dohodnutí termínů si blokujeme místa v kavárnách.

V Praze jsme v průběhu roku 2017 změnili kavárnu, teď už celkem pravidelně se potkáváme v Cafe-bar Čistá země ve Strašnicích. V Brně v podstatě už od začátku spolupracujeme s Cafe Crow Bar v Žabovřeskách a Bratislava má stanoviště v Restaurant 27 na Šumavské ulici.

Velmi často se ptáte na to, jestli máme kavárnu, nebo jestli kavárny, kde kurzy pořádáme, nám patří. V tuto chvíli kavárnu nemáme a ani ji zatím v našich plánech nevedeme. Jsme dodavatelé kávy a vybavení, školíme a další aktivity by pro nás byly už nad rámec našich fyzických možností.

Dlouho jsme řešili začátky kurzů, nejdříve jsme zkoušeli dopolední hodiny. Dokud jsme školili jen v Brně, tak jsme nějaký problém nevnímali. Když se přidala Praha, tak vstávání v sobotu v 5 ráno už na nás dva bylo hodně náročné. Přidejte si k tomu parkování na D1 a máte hned po ránu o zábavu postaráno. Časem i z vašich ohlasů (někteří cestovali za námi z Popradu do Prahy apod.) jsme přistoupili ke změně na polední hodiny.

fotka na blog

Po vypsání termínů nastává mravenčí práce Honzy na internetu, aby se k vám nabídka na kurz dostala a vy si ji koupili. Asi jeho práci znáte, sem tam nějaký email, příspěvky na facebooku a tak. Aktualizace eshopu probíhá prakticky neustále.

A jelikož zájem o naše kurzy je opravdu velký, za rok a půl vás bylo něco přes 600, tak se termíny plní velmi rychle.

Týden před kurzem

Příprava na kurz začíná vlastně už v pondělí na poradě. Řekneme si, co je potřeba zařídit. Někdy nám chybí certifikáty, někdy jmenovky, občas se nechce kávovaru a tak ho musíme opravit. Protože na kurzu prodáváme také vybavení a kávu, tak je potřeba mít dostatečné zásoby.

V pátek pak vše na skladu nabalíme, abychom měli v sobotu ráno co nejlehčí práci.

Den kurzu

A je tu den kurzu, sobota ráno. Vše nabalíme do auta, do kterého už nenarveme ani zrnko kávy navíc a z Brna vyjíždíme po nejrychlejší dálnici na světě do Prahy. Start je v devět hodin, abychom na jedenáctou hodinu byli na místě. Jirka Zbírkovský, majitel Cafe-bar Čistá země, nám strašně ulehčil život a prodloužil spánek asi o hodinu, protože nám kavárnu nachystá pro naše potřeby.

My si tak nachystáme už jen kávovar, rozdáme skripta, nachystáme občerstvení a o půl jedné na nás čekají už nadšení domácí baristé. V ostatních městech příprava probíhá téměř stejně, jen si kavárny chystáme sami, takže nám to zabere více času. Zatím co kurzy v Praze jsou vždy oba víkendové dny, tak v Bratislavě máme kurz v sobotu a v Brně v neděli.

Pro pobavení: V poslední době se u nás předháníme, kdo zapomene důležitější věc. Ale teď o víkendu se nám, teda vlastně Richardovi, podařil husarský kousek. V pátek večer zjistil, že nemá na čem školit. Zkrátka zapomněl v Mikulově v kavárně, kam dodáváme kávu, kávovar.

Takže místo pohodlného sobotní vyspání a následné jízdy do Bratislavy jsme si přivstali a udělali výlet do Mikulova. No alespoň jsme si dali ranní kávu. Do Blavy jsme pak přijeli ještě s předstihem.

Průběh kurzu

Kurz domácí přípravy espressa a cappuccina trvá asi 6 hodin. Záleží na vaší šikovnosti při šlehání mléka a také počtu položených dotazů. Občas Richarda nenecháte vydechnout svým nadšení a má co dělat, aby ukočíroval osnovu kurzu...

V první části se probírá správný postup přípravy espressa a rozdíl mezi ristrettem a espressem, protože všechny ostatní kávové nápoje vycházejí právě z nich. Samozřejmě ne všechny, jen ty, které se připravují na espresso přístroji.