Jaký kávovar si pořídit

Nejvíc mi chutná káva, kterou si připravím sám. Má to několik důvodů. Když mi kávu připravují v kavárně, nevím, jestli do přípravy kávy dá barista 100%. Já ano a vždy!

Když se náhodou káva nepovede, tak ji vyleji, nemusím se omlouvat, ani ji pít ze slušnosti, prostě si udělám nové. Pokud chcete být stejně postižení jako já, vítejte do klubu.

K tomu však potřebujete kávovar. Ale jaký? Případně, když kávovar mám a nějak to nejde, je chyba ve mně, nebo v kávovaru? Je ten můj vůbec schopný dobré kávy?

Většinou si pressomilec koupí kávovar na základě recenzí z internetu nebo "fundovaných" rad z diskuzních fór - nejvíc mě baví odpovědi typu: „ my máme De Funghi a jsme s ním moc spokojení a dělá skvělý kafe.“

Takže po koupi kávovaru většinou přichází rozčarování.

Lidé totiž nechápou, že nejlépe investované peníze do kávovaru jsou ty do sebe – např. do kurzu, kde vás naučí, ale opravdu naučí připravovat espresso.

Pak už je celkem jedno, jakou značku si koupíte, prostě umíte ze svého kávovaru vymáčknout maximum a to už většinou stačí.

Ascaso steel uno

Pokud přeci jen trváte na postupu prvně kávovar a pak se učit, tak právě pro vás je zde několik typů:

  • Dobře si rozmyslete, jestli chcete dobrou nebo rychlou kávu. Automat vám připraví kávu, vše udělá sám, ale nepochutnáte si a je jedno kolik  za něj utratíte. Rozdíl je pouze v tom, že dražší automat by měl být odolnější, možná i hezčí.

 

  • U kapslových kávovarů myslete na to, že jakmile jeden koupíte, už jste vázáni na určitou značku a v lepším případě, jen na určitý tvar kapslí. U těchto kapslových kávovarů je výhoda v jednoduchosti. Dají se i najít kapsle s poměrně dobrou kávou a přípravu zvládne opravdu každý. Toto řešení je vhodné například do malých kanceláří, kde sedí asistentka, která nepije kávu a nechápe, proč by se měla snažit.

 

  • Jednoznačně největší potenciál chuti má však káva z pákového  kávovaru. Zde bych doporučil na domácí použití co nejvíce kovu, a co nejméně plastu (a to i uvnitř kávovaru). Od toho se odvíjí samozřejmě i cena. Nezapomeňte na trysku na cappuccinovou pěnu. Opět se vyhněte typům "samo se" našlehá.

 

  • V neposlední řadě si odložte z plánované sumy část na mlýnek, protože bez něj to prostě dlouhodobě nejde. Na druhou stranu se dá začít i bez něj a kupovat si mletou kávu za cenu určitých kompromisů.

 

Přeji šťastnou ruku při výběru