Jak vybírat domácí kávovar

Nejčastější otázky v mailu a na chatu: Jak si mám vybrat kávovar? Proč jsou na trhu kávovary za 3 tisíce a vy prodáváte kávovary za 20 tisíc a výše. Jaké jsou mezi kávovary rozdíly?

Těch otázek, které zodpovídáme je mnoho, téměř vždy se opakují. Tak jsem se rozhodl sepsat návod, jak si správně vybrat kávovar.

Kvalita vs. rychlost a pohodlí

První, co si musím ujasnit je, jestli mi záleží spíše na kvalitě, ladit jednotlivé chutě kávy, anebo preferuji rychlou kávu a bez zbytečného nepořádku okolo kávovaru. Toto rozdělení mi totiž pomůže, jestli si mám vybrat kávovar pákový, nebo automatický.

U pákového kávovaru mám totiž větší možnosti, jak si kávu ladit (společně se správným nastavením mlýnku). Můžu si kupovat různé kávy a dokážu vymáčknout opravdovou chuť dané kávy. Při pořízení kvalitního kávovaru, čerstvé kávy a znalostech, jak na to, můžete mít reálně lepší kávu, než ve spoustě českých kaváren.

Automatický kávovar bych si pořídil, pokud mi spíše záleží na rychlosti a pohodlí. Na jedno zmáčknutí si připravím zvolený nápoj a nemusím se o nic starat. Jednou za čas musím provést údržbu, ale i o tu se automat sám přihlásí. Jako bonus nemám pomletou kávu okolo kávovaru Nevýhodou je však to, že káva nemá plnou chuť, bude podextrahovaná. Více o extrakci najdete na našem dalším blogu.

Do kanceláře nebo na doma

Pokud nejste v práci vyloženě nadšenci do kávy, anebo nejsem v práci sám, kdo si na daném kávovaru bude dělat pár káv denně, tak bych automat.

Vize toho, že si pořídím pákový kávovar a budu mít nejlepší firemní kávu na světě je sice fajn, ale obávám se, že když budete mít poradu, které se bude účastnit 10 zaměstnanců, a budete si muset vyhradit o půl hodiny více času, aby si každý udělal kávu, tak vás to dlouho nebude bavit.

IMG_4040

Například my jsme se rozhodli prodávat kávovary Lamanti. Otestovali jsme je a zaujala nás možnost nastavení mlýnku na téměř správnou extrakci. Jako snad jediný automat vás pustí na velmi jemné mletí, které potřebujete. Ostatní sice také uvádí, že mají nastavitelnou hrubost mletí, ale mají omezovač. Lamanti doporučujeme v kombinaci s kávou Dopraženo! Po Sicilsku, výrazně se tím přiblížíte espressu jako z pákového kávovaru.

Jaký mám rozpočet

Cena většinou odpovídá kvalitě. Nejinak je tomu u kávovarů. Nechci, aby to znělo nějak pohrdavě, ale pokud si děláte 2 kávy denně a chcete si koupit kávovar do 5 tisíc, tak bych vám takový nákup rozmluvil. Zcela na rovinu bude lepší si zajít na kávu do kavárny, nebo si připravovat kávu některou z alternativních metod (moka, frenchpress, filtr). Na takových kávovarech budete mít opravdu těžké nastavit správnou extrakci (neříkám, že je to nemožné, ale otázka, jestli vás to bude bavit). Většinou takový kávovar končí v kuchyni jako dekorace.

Pokud chcete dobrou pákovou „mašinu“, na které si budete moct připravit chutnou kávu, počítejte s investicí minimálně 12 tisíc.

Investicí do kávovaru to však většinou nekončí. Pokud už si chcete připravit dokonalou kávu v domácích podmínkách, měli byste k tomu mít odpovídající vybavení. Minimálně ruční mlýnek, pěchovadlo, konvičku a prostředky na čištění kávovaru.

Rozdíly mezi pákovými kávovary

Prvním a hned viditelným rozdílem je provedení kávovaru. Materiály, design, podsvícení pracovní desky, dřevěná dekorace,celoplastové provedení, nebo celonerezové… možností je spoustu.

Základní rozdíl mezi domácím a profesionálním kávovarem je v tlaku. U domácích můžete naměřit (většinou) 15 a více, ale správné espresso se má připravovat pod tlakem 9 barů. Je to způsobeno rozdílným typem čerpadla. Čerpadlo v profi kávovaru má rozměry podobné celému domácímu kávovaru, což by se vám asi v kuchyni moc nelíbilo. Takže to výrobci museli vyřešit jinak.

čerpadla - správný tlak espressa

Některé domácí kávovary mají však redukci tlaku. Například Ascaso má možnost si tlak upravit dle potřeby. Možnost úpravy tlaku mají obecně dražší kávovary od 20 tisíc.

Pokud milujete cappuccino, tak určitě budete potřebovat kvalitní trysku. Nejde jen o provedení trysky samotné, ale i o její výkon. U nejlevnějších kávovarů se můžete setkat s velmi krátkou tryskou s malým výkonem. Navíc uděláte jedno cappuccino a kávovar bude přehřátý.

Pokud si vyberu kávovar Lelit, tak ten disponuje velmi povedenou tryskou s vyšším výkonem.  A jestli se vám líbí Ascaso, tak dostanu téměř profesionální trysku s velkou kapacitou páry. Ascaso má navíc funkci, že tryska samotná není rozpálená, nemůžete se o ni spálit.

V zásadě můžeme rozdělit sítka na přetlaková (má dvě dna a na spodní straně má jen jednu dírku) a nepřetlaková. (viz foto) Výrobci kávovarů jsou si vědomi, že domácí kávovary mají vyšší tlak, a proto dávají do domácích kávovarů přetlaková sítka (tzv. dual wall). Takové sítko dopomáhá vytvořit alespoň obstojnou kávu. Má však nevýhodou v tom, že když pomelete kávu moc jemně, sítko se vám ucpe. Musíte koupit nové sítko za cca 500 Kč.

dvojité sítko přetlakové - nastavení mlýnkujednoduché sítko - nastavení mlýnku

Práce s nepřetlakovým sítkem je náročnější, už musíte mít povědomí o nastavení mlýnku (Více o nastavení mlýnku najdete na tomto odkaze.)  a správné extrakci, ale výsledek může být skvělý.

U Lelitu najdete právě nepřetlaková standardní sítka a při troše znalostí dokážete připravit skvělou kávu. Existují ještě sítka precizní,  ty jsou také nepřetlaková a dírky v nich jsou vyřezány laserem. Takové sítko vám pomůže v nastavení extrakce. Dírky jsou uvnitř sítka menší, tím pádem můžete mít kávu jemněji namletou. Precizní sítka má v základní výbavě například Ascaso. Jedno takové sítko stojí od 500 Kč a v základu jich má 5 a ještě i slepou misku na čištění kávovaru.

Domácí vs. poloprofesionální kávovar

Tento rozdíl poznáte nejen při přípravě kávy, ale hlavně při nakupování náhradních dílů. Zatím co na poloprofesionální stroje seženete standardizované díly za rozumné peníze, tak na většinu domácích kávovarů je budete muset kupovat od  daného výrobce. A ten si za to nechá řádně zaplatit.

Příklad? Těsnění na Ascaso za 150 Kč, na Catler za 380. Náhradní sítko na Ascaso nebo na Lelit za 200, De Longhi přetlakové za 380 Kč.

PID technologie

Pod tímto označením se zjednodušeně skrývá nastavitelná teplota vody při přípravě kávy. Teplota vody totiž ovlivňuje chuť kávy. Světleji praženým kávám více vyhovuje chladnější vody okolo 88 stupňů. Naopak tmavě pražené snesou vyšší teplotu. Tato funkce je určena pro ty, kteří si chtějí hrát s chutěmi. Například na Ascaso UNO Steel PID můžete nastavit teplotu vody na displeji, který se po spuštění extrakce mění na stopky. 

19429341_1303179433114369_5266426715818688512_n

Uvidíme se na kurzu?

Co bych určitě doporučil před nákupem kávovaru je účast na našem kurzu domácí přípravy espressa a cappuccina. Vyzkoušíte si práci s domácím kávovarem a naučíte se, jak s kávou pracovat a pečovat o ni. Taky si ujasníte souvislosti a pak už budete mít veškeré informace, které vám pomohou při výběru.

Jan Houdek

IMG_1061_1