Jak nahrubo mlít kávu

KÁVOVÉ OMYLY (1)
Správné namletí kávy je základ. Bez toho, aniž byste měli správně nastavený mlýnek, nikdy nedocílíte požadovaného výsledku. Tedy dokonalé chuti kávy. Každý způsob přípravy si žádá svou vlastní hrubost. Neexistuje žádné univerzální, tak jak se s tím občas setkáváme. „Prostě mi to namelte“.

V tabulce by to vypadalo asi takhle.

tabulka hrubost mletí

French press

French press patří mezi velmi oblíbené způsoby přípravy. Dá se říct, že jde o zdravější způsob ala „turek“. Zásadní je, aby sítko, kterým se stlačuje připravená káva v nádobě, dokázal zachytit co nejvíce pomletých zrnek. Proto se používá velmi hrubě namletá káva, pro přiblížení něco jako cukr krystal, viz obrázek

způsoby mletí

Drip, Chemex, Hario V60

Obecně do všech filtrovaných káv patří hrubější mletí. Opět je to z toho důvodu, aby namletá zrníčka nepropadávala přes filtr. Při příliš jemném mletí byste při pití cítili zrníčka, což není žádoucí. Jako příměr by se dal použít cukr krupice, viz obrázek

způsob mletí

Moka konvička

U moka konvičky se projeví špatné namletí velmi rychle. Ze „sopky“ nebude káva pozvolně vytékat, ale prskat všude po sporáku a okolí. Na moka konvičku budete potřebovat středně hrubé mletí, připomínající hrubou mouku. Pokud vás zajímá správný postup přípravy v moka konvičce, podívejte se na náš návod včetně obrázků.

mletí kávy alternativní přípravy

Domácí espresso

Jaký je rozdíl mezi espressem a domácím espressem? Zásadním faktorem je, jestli máte přetlakové sítko či nikoliv. Pokud ano, musíte mít hrubější mletí, než je na standardní espresso.

mletí kávy na moka konvičku

Je to z důvodu, abyste si neucpali přetlakové sítko. Káva by netekla a znehodnotili byste si sítko, které by bylo již nepoužitelné.

jak mlít kávu

Espresso

U espressa se nastavuje hrubost v kombinaci s množstvím kávy tak, abyste docílili správné extrakce. O tom, jak vypadá správná extrakce se dočíst na našem dalším blogu. Když budete mít kávu příliš jemnou, extrakce bude příliš pomalá a káva přepálená, v chuti hořká.

Pokud naopak použijete hrubější mletí, tak pak výsledné espresso bude mdlé chuti, bez cremy. Pokud máme však dát nějaké přirovnání, tak použijte mletí podobné jako polohrubá mouka.

Pokud jsou v šálku při dopití zbytková zrníčka, už jste kávu namleli příliš najemno.

Mletí espresso

Džezva a turek

Na tyto způsoby přípravy se používá nejjemnější mletí, které připomíná moučkový cukr. Namletá káva si totiž musí „sednout“ do spodní části nádoby.

mletí kávy turek

Rada na závěr

Příprava kávy není zákon a ani žádné dogma. Vždy záleží na spoustě okolností a výše popsaný návod je spíše orientační. Jde spíše o rady, jak si ušetřit spoustu kávy při nastavování mlýnku, abyste nemuseli například na espresso začínat od velmi hrubého mletí, ale zrovna si mlýnek přizpůsobili na jemné mletí.

Pokud by vás zajímali správné postupy při alternativních přípravách, doporučujeme náš kurz Potenciál chuti v espressu a alternativních přípravách. Kromě toho se také podíváme na správné nastavení mlýnku a chutě v různých stylech pražení.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.