Jak (ne)skladovat zrnkovou kávu

Dnes vám ukážeme nejčastější chyby při skladování kávy. No, a aby to nebylo jen o chybách, tak také samozřejmě ukážeme, jak je to správně.

Že káva je čerstvá měsíc, platí ovšem pouze při optimálním skladování. Setkáváme se s celou řadou mýtů, dokonce jsme našli i návod k použití na kávě, že je důležité kávu po otevření skladovat v mrazničce!

obal_oprava_ore

Tak se podívejme na nejčastější chyby, kterých se vyvarujte.

Plný zásobník na mlýnku

Nejčastější chyba. Kávě nejvíce škodí přístup světla a vzduchu. A zásobník mlýnku splňuje oboje. Nasypejte si pouze tolik, kolik víte, že spotřebujete za maximálně jeden den. Raději dosypu vícekrát, než mít mdlou kávu. Pokud chcete dokonalost, odsypejte si každou dávku zvlášť.

DSC_00911

Nedostatečně uzavřený sáček


Tato chyba souvisí s přístupem vzduchu ke kávě. Ideální jsou dvouvrstvé sáčky, které mj. používáme i my, jelikož se dají lehce smotat, vzduch vyfouknout a sponkou opět uzavřít.

UskladněnÍ

Kromě toho, že káva stárne na vzduchu, má tendenci pohlcovat pachy ze svého okolí. Proto ji nedoporučujeme uchovávat vedle čisticích prostředků apod.

DSC_0092

Z tohoto důvodu také není vhodné mít kávu v ledničce. V ledničce je vlhko a jsou v ní různé pachy. A už zmíněná mraznička. Ta je také špatně. Sice v ní pachy ani vlhko nejsou, ale pokud byste kávu z mrazničky vytáhli, dojde k jejímu orosení z důvodu výkyvu teploty. A to už je opět vlhké prostředí.

Ideální uchování je v místě, kde káva nemá možnost pohlnit jakýkoliv pach, nebo i vůni.

Teplota

Kávu je ideální uchovávat v pokojové teplotě. Pokud ji necháte v letních vedrech v autě, tak stačí klidně i 20 minut a je po kávě. Káva má na teplu přirozenou tendenci vypotit olej, který žlukne.

Občas se můžete také setkat, že sáček s kávou je položený na kávovaru. Kávovar je horký, aby nahřál šálky, takže opět dojde ke zničení kávy.

 DSC_0095

Úplně nejlepším způsobem, jak lze kávu ochránit jsou speciální dózy na kávu. Klasickou dózu se silikonovým víčkem máte doma asi každý, ale tahle dóza má píst s jednocestným ventilem, který dokáže vytlačit vzduch i uvnitř dózy.

Jan Houdek

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.