7 tipů pro výběr mlýnku na kávu

Čerstvě namletá káva patří k jednomu z předpokladů dokonalé kávy. Pokud správně přemýšlíte o koupi mlýnku na kávu, pak  je tu několik málo tipů na co se zaměřit.

1) Hrubost mletí

Každá příprava (moka konvička, espresso apod.) si žádá jinou hrubost. Proto je potřeba mít mlýnek s nastavitelnou hrubosti mletí. 

IMG_20180831_112922

Ať už se bavíme o ručním nebo  elektrickém, všechny nové mlýnky mají nastavitelnost hrubost mletí až na tříštivé se sekacími noži – ty opravdu nedoporučuji. Jednak u nich nelze nastavit hrubost mletí a k tomu melou velmi nerovnoměrně.

Zajímejte se tedy o rozsah hrubosti mletí, aby vám ve výsledku vyhovovala na váš styl přípravy, protože některé mlýnky neumí úplně na jemno, nebo naopak nemelou rovnoměrně při hrubším nastavení.

Nastavení hrubosti u mlýnků je buď po stupních (krocích) nebo plynule. Plynulé je samozřejmě lepší, ale to se už bavíme výhradně o elektrických mlýncích. Nejplynulejší nastavenímikroskopické má Ascaso I-Steel, ten je v nastavitelnosti hrubosti mletí nedostižný, pokulhává však s přesností dávkování. Proto u tohoto mlýnku raději upřednostňuji levnější variantu bez časovače.

IMG_20180228_104645

2) Rovnoměrnost  - konzistence mletí

Některé mlýnky melou na jemno velmi dlouho a naopak při velké hrubosti zase mají  i podíl určitou část prachové složky, která by měla být co nejmenší. Dejte si pozor aby všechna namletá zrníčka byla velikostně stejná. Nejlepší je mlýnek si dopředu vyzkoušet.

Z pohledu rovnoměrnosti mletí mi nejlépe vychází kónické mlecí kameny, ploché mají větší podíl prachové složky v namleté kávě. Kónické kameny jsou většinou dražší na pořízení a náročnější na údržbu.

 

3) Zahřívání kamenů při mletí

Představa, že se mi kameny v mlýnku doma zahřejí při dvou kávách denně, je neopodstatněná.  Ani při deseti denně se tím nezabývejme.

Zahřátý mlýnek škodí kávě pouze při permanentním zahřátí. V takovém případě horké mlecí kameny (nejvíce ocelové) přepalují kávu za sucha už při prvním dotyku s kávou. Toto je velké nebezpečí u vestavěných mlýnků, těm se raději vyhněte.

4) Dávkování kávy

Zde se bavíme o elektrických mlýncích s časovačem.

U espressa je důležitá správná extrakce a té docílíme precizním dávkováním kávy, buď váhou nebo se mohu spolehnout na mlýnek. Mlýnky s přesný dávkováním patří k těm dražším.

Já osobně pracuji s Baratza Sete. Tento mlýnek má kónické kameny, silný pomaluotáčkový motor a absolutně přesné dávkování, ale zároveň je jeden z nejdražších domácích na trhu.

Dávkování – časovač u mlýnků se dá nahradit přesnou váhou s krokem po 0,1g. Je to levnější varianta ,ale časově náročnější na přípravu.

5) použité materiály

Je rozdíl když je mlýnek celý plastový, pouze kameny má kovové, nebo je celý z oceli. Ze začátku budou pravděpodobně oba mlít stejně nebo podobně. Plastové úchyty a převody nevydrží dlouho, samozřejmě záleží na počtu namletých káv denně.

plast delongi

Jedna z věcí, kterou si lidé neuvědomují, že čím mám světleji pražené zrna, tím jsou tvrdší a potřebuji tudíž kvalitnější mlýnekZároveň použitím světleji pražené kávy rychleji otupím kameny. Proto se dopředu zajímejte, co obnáší výměna kamenů, a jestli zvládnete výměnu sami nebo musí do servisu a kolik taková výměna stojí.

Můžu mít radost z elektrického mlýnku za 2 000 Kč, který i dobře mele, ale odejde jedna součástka a v servisu vám oznámí, že se mlýnky neopravují, že si musíte koupit nový. Respektive cena opravy je vyšší než nový mlýnek.

6) Kónické nebo ploché kameny?

Osobně se přikláním ke kónickým kamenům a to hned z několika důvodů:

- Namletá káva u tohoto typu kamenů propadává rovnou dolů do páky , to znamená, že v mlýnku nezůstává žádná zbytková namletá káva.

- Mají při namletí menší podíl prachové složky, tudíž melou rovnoměrněji.

Na druhou stranu mají i nevýhody:

- nemožnost nabroušení kamenů

- vyšší pořizovací cena

- potřebují  silnější motor

IMG_20180831_111108

S plochými kameny kávu taky s přehledem namelete, ale z mého pohledu jsou:

- náročnější na čištění – údržbu

- Namletá káva je vytlačována do páky nově namletou  kávou. Tzn., že vždy mám v mlýnku určitý podíl zbytkové namleté kávy. Z tohoto důvodu si myslím, že se ploché kameny hodí více do kaváren, kde se připravuje jedna káva za druhou a zbytková káva v mlýnku nestačí zestárnout.

Pokud již máte doma elektrický mlýnek s plochými kamen, nezoufejte jen je potřeba po delší prodlevě mezi kávami minimálně jednu odemlet a vyhodit.

- Díky předchozímu budou mít ploché kameny vyšší spotřebu kávy.

IMG_20180109_144058

7) Ruční nebo elektrický?

Do čtyř káv denně jsem pevně přesvědčen, že stačí ruční mlýnek. Například i  nejlevnější  Hario, je úplně dostačující. Z ručních používám Hario Mini Slim Plus, tedy když se mi vrátí ze zápůjčky :-)

IMG_9521

- Největší výhodou ručních mlýnků je jednoduchost údržby. Za dvě minuty mám vyčištěno a mohu znova mlít.

- Největší nevýhodou je naopak časová náročnost při přípravě více káv naráz

U elektrických mlýnků nejvíce oceníte pohodlí a rychlost.  Naopak si připravte více peněz při pořízení. Zároveň se  rozlučte s tichou domácností a zvykejte si na nepořádek okolo elektrického mlýnku. 

Každý mlýnek se musí po nějaké době (liší se podle míry mastných zrn v mleté kávě) vyčistit od nánosů staré kávy a to u elektrických může zabrat více času (klidně i hodinu), následně se se musí znovu nastavit správná hrubost mletí, což obnáší vymlet kávy pro samotné nastavení (100, 200 gramů, i víc. Podle toho jak jste zběhlí v nastavování).

Náročnost údržby prosím taky položte na misku vah při rozhodování mezi ručním a elektrickým.

Šťastnou ruku při výběru přejí

Jan Houdek a Richard Stehlík

IMG_3480