6 jednoduchých tipů, jak si vylepšit chuť espressa

Milujete espresso a chcete si užívat tuto skvělou chuť také doma? Neustále se vám nedaří docílit toho, co znáte z kavárny? Tak pak máme 6 jednoduchý tipů, které vám pomohou!

Vyčistěte kávovar

Začněte tím nejjednodušším. Stejně jako umýváte nádobí, musíte také čistit kávovar. Nejen ho odvápňovat, na co vás upozorňuje výrobce kávovaru.

V páce a na hlavě kávovaru se usazuje mastnota, která při nečištění po určité době kontaminuje každou další kávu. Nejzákeřnější je, že se chuť kávy mění postupně a vy ani nemusíte zpozorovat, že káva chutná oproti vyčištěnému kávovaru podstatně jinak.

Proto je důležité kávovar alespoň jednou měsíčně vyčistit chemií. Uvidíte, že po vyčištění bude káva chutnat výrazně lépe.

Návod na vyčištění kávovaru najdete na tomto odkazu

DSC_0051

Kupte si čerstvou kávu

Čokoláda, oříšky nebo tropické ovoce? Jen u čerstvé kávy můžete cítit jemné nuance v chutích a vůních. Do kdy je káva čerstvá? Už po měsíci dochází k výraznému úbytku chutí v zrnkách. Káva koupená ze supermarketu není optimální. Distribuční cesta většinou z Itálie trvá dlouho, pak leží na skladě. Ideální je kávu nakupovat tam, kde máte záruku čerstvé kávy.

U nás si můžete vybrat kávu podle data a stupně pražení, víte tak, co kupujete a jakou chuť můžete očekávat. Milujete typicky italskou chuť kávy, vyzkoušejte naši směs Po Sicilsku!

DSC_5988

Máte mlýnek?

Zatímco v případě zrnkové kávy dochází ke stárnutí v řádech dnů, tak u dopředu namleté kávy se bavíme v řádech minut. Mletím těsně před samotnou přípravou výrazně zlepšíte chuť své kávy.

IMG_4040

Skladování kávy

Důležitou roli hraje také skladování kávy. Jak je to tedy správně? Stačí se držet těchto zásad:

  • Sáček s kávou otevřete až těsně před prvním použitím.
  • Po otevření sáčku omezte přístup vzduchu ke kávě jen na dobu nezbytně nutnou.
  • Nevystavujte kávu vlhkosti a výrazným pachům nebo vůním.
  • Ochraňte kávu před vysokými teplotami (vyšší jak pokojové).
  • Kávu neodkládejte na kávovar nebo poblíž jiných zařízení vyzařující teplo.
  • Kávu neskladujte v ledničce, ani mrazáku

 

A pokud si chcete užít chuť čerstvé kávy co nejdéle, doporučujeme koupit dózu. Mimochodem je to i pěkný designový kousek do kuchyně :)

1926-2

Správný postup přípravy

Zde je několik málo tipů na co se zaměřit při přípravě espressa.

  • Předehřátí šálků a páky
  • Před namletím vyčisti dokonale sítko v páce, vyplatí se vyčistit také prostor pod sítkem
  • Sítko v páce musí být před namletím suché
  • Před přípravou espressa odpustím vodu. Na hlavě kávovaru často zůstanou přepálená zrníčka z předchozí kávy
  • Po nasazení páky do hlavy kávovaru ihned zapněte extrakci
  • Extrakce musí proběhnout najednou

 

Více o správném postupu přípravy espressa najdete v našem dalším blogu zde

Untitled design

Extrakce

Pomocí extrakce přesouváme chuť z pomleté kávy v sítku páky do šálku. 

Pokud voda teče skrze kávu v sítku příliš rychle, nestačí přebírat chuť kávy. V opačném případě, když voda teče přes kávu příliš pomalu, se díky dlouhé době extrahování začíná přepalovat a měnit chuť.

obrazek ruznych extrakci

Správné extrakce docílíte nastavením mlýnku, tedy nalezení optimálního poměru hrubosti mletí a gramáže kávy. Návod na nastavení mlýnku a jak vypadá správná extrakce najdete v našich dalších návodech.

Pokud chcete mít doma dokonalou kávu anebo vybíráte kávovar, přijďte za námi na kurz domácí přípravy espressa a cappuccina.

Jan Houdek

IMG_1061_1