Coffee Blog

Hledáte "jak na to"? Tak jste na správném místě. Káva není jen černý hořký nápoj, má různé chutě a podchutě, kterých lze docílit jen pomocí správné přípravy. My Vám nabízíme návody, podle kterých sami postupujeme a učíme profesionály i domácí milovníky kávy. Můžete si také přečíst naše názory na různá témata. 

Jak na dokonalou kávu

6 jednoduchých tipů, jak si vylepšit chuť espressa

Milujete espresso a chcete si užívat tuto skvělou chuť také doma? Neustále se vám nedaří docílit toho, co znáte z kavárny? Tak pak máme 6 jednoduchý tipů, které vám pomohou! Vyčistěte kávovar Začněte tím nejjednodušším. Stejně jako umýváte nádobí, musíte také čistit kávovar. Nejen ho odvápňovat, n...

Výměna těsnění u kávovaru Ascaso Dream

Zde je jednoduchý návod na výměnu těsnění mezi hlavou a pákou kávovaru Ascaso Dream bez PIDu. Že nastal čas výměny poznáte tak, že při samotné extrakci protéká voda vrchem z páky a špiní vám šálky, a nebo opticky, že různě těsnění vypadává, viz foto níže   Většinou se špatné těsnění řeší až káv...

Jak vybírat domácí kávovar

Nejčastější otázky v mailu a na chatu: Jak si mám vybrat kávovar? Proč jsou na trhu kávovary za 3 tisíce a vy prodáváte kávovary za 20 tisíc a výše. Jaké jsou mezi kávovary rozdíly? Těch otázek, které zodpovídáme je mnoho, téměř vždy se opakují. Tak jsem se rozhodl sepsat návod, jak si správně vybr...

Správné espresso a cappuccino? Jak mají vypadat kávové nápoje...

V dnešním blogu se podíváme na to, jak vypadají, a jak se připravují jednotlivé kávové nápoje podle italské kávové kultury. V zásadě nejdůležitější kávové nápoje jsou jen dva. ristretto a espresso. Proč? Protože jsou základem pro všechny ostatní. Ristretto Spoustu lidí ještě stále při pohledu na ...

Návod: Správný postup přípravy espressa

V dnešním blogu, návodu, vám ukážeme postup přípravy espressa. Existuje spoustu možných postupů, jak dojít ke skvělé kávě, my představujeme ten, který používáme my. Podívejte se na video, kde najdete vše potřebné krok po kroku. Na videu pracujeme s domácím kávovarem, ale postup se dá plnohodnotn...

Kritéria výběru kávy

1) Čerstvost kávy – je zodpovědná za drobné nuance a odlišnosti v chutích jednotlivých káv 2) Stupeň pražení – určuje míru hořkosti a kyselosti Jsme jediný e-shop v ČR, který nabízí koupi kávy podle těchto kritérií. Čerstvost Čokoláda, oříšky nebo tropické ovoce? Jen u čerstvé kávy můžete cítit ...

Nastavení mlýnku pro správnou extrakci espressa

Za extrakci  u espressa považujme to, co vytéká z výpusti pákového, kapslového nebo automatického espresso přístroje. Ta je přímo zodpovědná za přebírání chutí, vůní a dalších složek z namleté kávy a pomocí vody, teploty a tlaku je dopravuje do šálku. Tolik teorie a laické definice. Poznámka:  Ten...

Příběh Cafe d´Elvert se mění v příběh Dopraženo!

Vše se neustále mění a vyvíjí. Značka kávy Cafe d´Elvert taktéž. Bohužel jsme se dostlali do bodu, kdy už nám tento název přestal vyhovovat a objevil se pro nás jiný, lépe vystihující naše pojetí kávy.A to je: Máme dopraženo, tak tu kávu pojďme hned vypít…Mění se se navenek, uvnitř z...

Schizofrenie českého kávomilce aneb proč mám kyselou kávu

Velmi často řešíme stále ten stejný dotaz. Proč mám kyselou kávu. Co dělám špatně? První, co člověka napadne je, že za kyselou kávu může kávovar, nebo špatně nastavený mlýnek, nebo to prostě s kávou neumím. Někdy se také můžete setkat s pojmem acidita v kávě. Velmi často se setkáte s názorem, že k...

Celý kávový svět si dal sraz v Miláně

V říjnu proběhla jedna z největších akcí spojená s kávou. Jednou za 2 roky se v italském Miláně koná veletrh značek kávy, výrobců kávovarů, výrobců pražíren a baristických doplňků. Prostě cokoliv si dovedete představit okolo kávy. Letos poprvé jsme měli možnost se s Richardem účastnit takovéto akce...

Kurzy z pohledu, jak je neznáte a asi ani neuvidíte

Většina lidí, kteří dojdou na kurz, už vidí pouze třešničku na dortu. Nachystané stoly, nahřátý kávovar , nastavený mlýnek apod. A jelikož se nás na kurzu spoustu lidí ptá, co vlastně předchází tomu, než se s námi potkají, tak jsme se rozhodli, že vám odhalíme i to, jak probíhá samotná příprava na k...

Lepší vyhořet, než se stěhovat? Nene, velký krok vpřed

Cesta stát se nejlepším eshopem s kávou a baristickým vybavením nás zavedla k dalšímu milníku, a tak po dvou letech nastal čas udělat velký krok vpřed. Už nějakou dobu jsme cítili potřebu se posunout dál, do většího prostoru. V poslední době nebylo už zboží kam uskladňovat a trošku jsme začínali mít...

Jak nahrubo mlít kávu

Správné namletí kávy je základ. Bez toho, aniž byste měli správně nastavený mlýnek, nikdy nedocílíte požadovaného výsledku. Tedy dokonalé chuti kávy. Každý způsob přípravy si žádá svou vlastní hrubost. Neexistuje žádné univerzální, tak jak se s tím občas setkáváme. „Prostě mi to namelte“. V tabul...

Jiný kraj, jiný mrav. Aneb jak je to s kávou v zahraničí

V dnešním blogu jsem si připravil malého kávového průvodce oblíbenými letními destinacemi. Jaká je kávová kultura, jaké kávové nápoje se nejčastěji pijí a jaký preferují způsob přípravy? Každá země má svá specifika a s picolem nebo turkem se opravdu nesetkáte. Rakousko Kleiner Brauner, Großer Sc...

Rozhovor Richarda Stehlíka pro Deník

BARISTA RICHARD STEHLÍK  ZASVĚTIL PROFESNÍ ŽIVOT KÁVĚ. NYNÍ UČÍ, JAK JI SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT. ŘÍKÁ: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/barista-stehlik-desi-me-kdyz-kavarnik-nepije-kavu-20170716.html Děsí mě, když kavárník nepije kávu Barista Richard Stehlík se narodil ve Znojmě. Bezmála dvace...

Jak poznat kavárnu, kde si dát kávu, a které se raději vyhnout

Myslím, že odpověď na tuto otázku zajímá každého, kdo alespoň občas vyrazí na kávu do kavárny.  Vezmu to od K.O. signálů až po nepodstatné detaily, které však mohou být pověstným jazýčkem na vahách. Pokud se splní předpoklady: čerstvosti kávy a namletí čistoty kávovaru a příslušenství správné...

Kávové omyly, mýty a polopravdy

Česká kávová kultura se za posledních 20 let posunula o velký kus dopředu. Přesto se velmi často setkáváme s kávovými „bludy“. Dnes se v našem blogu podíváme na velmi časté kávové omyly. Domácí baristé a nadšenci do kávy nás na našich kurzech zásobují spoustou dotazů, a tak máme celou studnici pově...

Zpěňování mléka na kávovaru De Longhi

Máme pro vás speciální bonusový návod, jak můžete ušlehat jemnou sametovou pěnu na cappuccino na domácím kávovaru typu De Longhi.   Tento kávovar patří mezi nejrozšířenější a to především díky své ceně. Díky ceně má však určitá technická omezení, které limitují šlehání mléka a v tomto návodu vám ...

Víte, co je extrakce? Jak na ni?

V dnešním návodu se podíváme na to, jak výrazně vylepšit chuť Vašeho espressa. Domácí baristé přicházejí k nám na kurz nejčastěji s problémem, že mají kávu buď mdlou nebo přepálenou. Za obě varianty může špatně nastavená extrakce.   A tím pádem si můžete kupovat sebelepší nebo sebedražší kávu a v...

Správná síla pěchování kávy

Do dnešního dne jsme odškolili něco přes 300 domácích baristů a nadšenců do kávy. Na každém kurzu, ale úplně na každém, se nás ptají, jakou silou pěchovat kávu v páce? V tomto článku se věnujeme pouze síle pěchování, nikoli technice pěchování kávy.  Proč se vůbec zabývat silou pěchování? Je...

Stránka 1 z 2 - 38 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.