Blog

Hledáte "jak na to"? Tak jste na správném místě. Káva není jen černý hořký nápoj, má různé chutě a podchutě, kterých lze docílit jen pomocí správné přípravy. My Vám nabízíme návody, podle kterých sami postupujeme a učíme profesionály i domácí milovníky kávy. Můžete si také přečíst naše názory na různá témata. 

Jak na dokonalou kávu

Příběh Cafe d´Elvert se mění v příběh Dopraženo!

Vše se neustále mění a vyvíjí. Značka kávy Cafe d´Elvert taktéž. Bohužel jsme se dostlali do bodu, kdy už nám tento název přestal vyhovovat a objevil se pro nás jiný, lépe vystihující naše pojetí kávy.A to je: Máme dopraženo, tak tu kávu pojďme hned vypít…Mění se se navenek, uvnitř z...

Schizofrenie českého kávomilce aneb proč mám kyselou kávu

Velmi často řešíme stále ten stejný dotaz. Proč mám kyselou kávu. Co dělám špatně? První, co člověka napadne je, že za kyselou kávu může kávovar, nebo špatně nastavený mlýnek, nebo to prostě s kávou neumím. Někdy se také můžete setkat s pojmem acidita v kávě. Velmi často se setkáte s názorem, že k...

Celý kávový svět si dal sraz v Miláně

V říjnu proběhla jedna z největších akcí spojená s kávou. Jednou za 2 roky se v italském Miláně koná veletrh značek kávy, výrobců kávovarů, výrobců pražíren a baristických doplňků. Prostě cokoliv si dovedete představit okolo kávy. Letos poprvé jsme měli možnost se s Richardem účastnit takovéto akce...

Kurzy z pohledu, jak je neznáte a asi ani neuvidíte

Většina lidí, kteří dojdou na kurz, už vidí pouze třešničku na dortu. Nachystané stoly, nahřátý kávovar , nastavený mlýnek apod. A jelikož se nás na kurzu spoustu lidí ptá, co vlastně předchází tomu, než se s námi potkají, tak jsme se rozhodli, že vám odhalíme i to, jak probíhá samotná příprava na k...

Lepší vyhořet, než se stěhovat? Nene, velký krok vpřed

Cesta stát se nejlepším eshopem s kávou a baristickým vybavením nás zavedla k dalšímu milníku, a tak po dvou letech nastal čas udělat velký krok vpřed. Už nějakou dobu jsme cítili potřebu se posunout dál, do většího prostoru. V poslední době nebylo už zboží kam uskladňovat a trošku jsme začínali mít...

Jak nahrubo mlít kávu

Správné namletí kávy je základ. Bez toho, aniž byste měli správně nastavený mlýnek, nikdy nedocílíte požadovaného výsledku. Tedy dokonalé chuti kávy. Každý způsob přípravy si žádá svou vlastní hrubost. Neexistuje žádné univerzální, tak jak se s tím občas setkáváme. „Prostě mi to namelte“. V tabul...

Jiný kraj, jiný mrav. Aneb jak je to s kávou v zahraničí

V dnešním blogu jsem si připravil malého kávového průvodce oblíbenými letními destinacemi. Jaká je kávová kultura, jaké kávové nápoje se nejčastěji pijí a jaký preferují způsob přípravy? Každá země má svá specifika a s picolem nebo turkem se opravdu nesetkáte. Rakousko Kleiner Brauner, Großer Sc...

Rozhovor Richarda Stehlíka pro Deník

BARISTA RICHARD STEHLÍK  ZASVĚTIL PROFESNÍ ŽIVOT KÁVĚ. NYNÍ UČÍ, JAK JI SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT. ŘÍKÁ: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/barista-stehlik-desi-me-kdyz-kavarnik-nepije-kavu-20170716.html Děsí mě, když kavárník nepije kávu Barista Richard Stehlík se narodil ve Znojmě. Bezmála dvace...

Jak poznat kavárnu, kde si dát kávu, a které se raději vyhnout

Jak poznat, kde si dát kávu a kde ne? Myslím, že odpověď na tuto otázku zajímá každého, kdo alespoň občas vyrazí na kávu do kavárny. Vezmu to od KO signálů až po nepodstatné detaily, které však mohou být pověstným jazýčkem na vahách. Pokud se splní předpoklady: čerstvosti kávy a namletí čisto...

Kávové omyly, mýty a polopravdy

Česká kávová kultura se za posledních 20 let posunula o velký kus dopředu. Přesto se velmi často setkáváme s kávovými „bludy“. Dnes se v našem blogu podíváme na velmi časté kávové omyly. Domácí baristé a nadšenci do kávy nás na našich kurzech zásobují spoustou dotazů, a tak máme celou studnici pově...

Zpěňování mléka na kávovaru De Longhi

Máme pro vás speciální bonusový návod, jak můžete ušlehat jemnou sametovou pěnu na cappuccino na domácím kávovaru typu De Longhi.   Tento kávovar patří mezi nejrozšířenější a to především díky své ceně. Díky ceně má však určitá technická omezení, které limitují šlehání mléka a v tomto návodu vám ...

Víte, co je extrakce? Jak na ni?

V dnešním návodu se podíváme na to, jak výrazně vylepšit chuť Vašeho espressa. Domácí baristé přicházejí k nám na kurz nejčastěji s problémem, že mají kávu buď mdlou nebo přepálenou. Za obě varianty může špatně nastavená extrakce. A tím pádem si můžete kupovat sebelepší nebo sebedražší kávu a všechn...

Správná síla pěchování kávy

Do dnešního dne jsme odškolili něco přes 300 domácích baristů a nadšenců do kávy. Na každém kurzu, ale úplně na každém, se nás ptají, jakou silou pěchovat kávu v páce? V tomto článku se věnujeme pouze síle pěchování, nikoli technice pěchování kávy.  Proč se vůbec zabývat silou pěchování? Je...

Jak vybírat a kde kupovat kávu

Další video z naší dílny vám poradí s výběrem kávy a také, kde ji kupovat, aby chutnala. Máte rádi kávu, ale pořád se nedaří docílit správnou extrakci? Kupujete čerstvou kávu, ale je příliš kyselá? Jaká káva se hodí do moka konvičky nebo na jinou přípravu? Odpověď na tyto a další otázky na...

Dokonalakava.cz v TV

Že má domácí espresso smysl a naše káva je opravdu dokonalá, si všimli už i v České televizi ,a tak nás pozvali, abychom jim ukázali, jak vlastně na to :) Richard vystupoval v živém přenosu, a kdo neměl možnost se dívat na něho live, tak posíláme odkaz, kde najdete celý záznam z vysílání. Vymezené...

Podle čeho si vybírat konvičku

Všichni milovníci cappuccina a jiných kávových nápojů s mlékem potřebují konvičku na zpěnění mléka. Na trhu můžete najít celou řadu konviček, levnější, dražší, designové, nerezové, teflonové a tak dále. Nedílnou součástí každé konvičky je hubička, ta totiž napomáhá správnému šlehání, bez ní se neo...

Čtyři kroky ke skvělé kávě z automatu

Na našich kurzech domácí přípravy espressa se velmi často setkávám s otázkou, jestli se dá udělat i z automatického kávovaru dobrá káva. Ještě donedávna jsem říkal, že to možné není, ale přišel jsem na luxusní vychytávku, o kterou se chci podělit. Nastavení hrubosti Automaty sice nabízí možnost na...

Námořnické a medvědí cafe latté

Chladné počasí může být neúprosné, a proto jsme si pro vás připravili dva recepty na zahřátí. Jedná se o vylepšenou verzi dobře známého cafe latté – medvědí a námořnické s rumem. Budete potřebovat: Espresso ze směsi Dopraženo! Po Sicilsku Vyšlehané mléko Med Nahřátou sklenici na cafe latté P...

KÁVA V ITÁLII. UJÍŽDÍ JÍ VLAK?

Využil jsem pěkného počasí a odskočil si na návštěvu Itálie. Tuto zemi miluji a nedám na ni dopustit. Vždycky jsem obdivoval italskou gastronomii a kávu zvláště. Hned na první benzince za hranicemi jsem si dával kávu. Jenže ono se něco změnilo a mám pocit, že Italům ujíždí právě v kávě vlak. Proč ...

Návod: Jak čistit kávovar

Každý chce mít dokonalou kávu a hledá, jak na to. Nejčastější odpovědí bývá, že je chyba v kávě, případně v nastavení mlýnku. Jenže velmi často, bohužel i u kaváren, se setkáváme s tím, že kávovar se prostě nevyčistí. Hádám, že by asi nikoho nenapadlo jíst příborem, který půl roku, rok nikdo neumýv...

Stránka 1 z 2 - 31 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.