Blog

Hledáte "jak na to"? Tak jste na správném místě. Káva není jen černý hořký nápoj, má různé chutě a podchutě, kterých lze docílit jen pomocí správné přípravy. My Vám nabízíme návody, podle kterých sami postupujeme a učíme profesionály i domácí milovníky kávy. Můžete si také přečíst naše názory na různá témata. 

Blogy a návody

Slovník milovníka kávy. Pojmy, které možná (ne)znáte

Tentokrát se podíváme na termíny, se kterými se můžete v kávovém světě potkat.  Acidita S tímto pojmem se setkáte hlavně u světle pražených káv a neznamená to nic jiného než kyselost. Někteří baristé se pokouší kamuflovat kyselost lépe znějící aciditou, ale je to totéž. Další synonymum pro kyselost může být ovocitost, což je acidita s ovocnými podtóny. Arabica Pojmem arabica se rozumí kávová zrna z kávovníku Coffea arabica. Tyto zrna jsou více ceněná pro jemnější a různorodější chutě a vůně. Často se setkáte s pojmem 100% arabica, což znamená, že to může být směs ze zrn typu arabic ne...

7 tipů pro výběr mlýnku na kávu

Čerstvě namletá káva patří k jednomu z předpokladů dokonalé kávy. Pokud správně přemýšlíte o koupi mlýnku na kávu, pak  je tu několik málo tipů na co se zaměřit. 1) Hrubost mletí Každá příprava (moka konvička, espresso apod.) si žádá jinou hrubost. Proto je potřeba mít mlýnek s nastavitelnou hrubosti mletí.  Ať už se bavíme o ručním nebo  elektrickém, všechny nové mlýnky mají nastavitelnost hrubost mletí až na tříštivé se sekacími noži – ty opravdu nedoporučuji. Jednak u nich nelze nastavit hrubost mletí a k tomu melou velmi nerovnoměrně. Zajímejte se tedy o rozsah hrubosti mletí, aby v...

Pomůcky, které vám zefektivní přípravu espressa

Pomůcky pro přípravu espressa  dělím do tří kategorií: - musím mít - měl bych mít - bylo by dobré mít Samozřejmě, vše z níže uvedeného není dogma a lze nějakým způsobem nahradit nebo vynechat. Proto tento seznam berte spíše jako tip nebo doporučení někoho, kdo má espresso rád, umí ho připravit a rád se podělí o své zkušenosti. Zároveň však toto vybavení je vyladěno praxí a je jako celek funkční. To musím mít! Do této skupiny vybavení řadím ty věci, které vám výrazně zlepšují chuť espressa nebo vám výrazně zjednoduší práci. - Digitální váha s krokem po 0,1g. To je základ, bez váhy mlýn...

6 jednoduchých tipů, jak si vylepšit chuť espressa

Milujete espresso a chcete si užívat tuto skvělou chuť také doma? Neustále se vám nedaří docílit toho, co znáte z kavárny? Tak pak máme 6 jednoduchý tipů, které vám pomohou! Vyčistěte kávovar Začněte tím nejjednodušším. Stejně jako umýváte nádobí, musíte také čistit kávovar. Nejen ho odvápňovat, na co vás upozorňuje výrobce kávovaru. V páce a na hlavě kávovaru se usazuje mastnota, která při nečištění po určité době kontaminuje každou další kávu. Nejzákeřnější je, že se chuť kávy mění postupně a vy ani nemusíte zpozorovat, že káva chutná oproti vyčištěnému kávovaru podstatně jinak. Proto je...

Výměna těsnění u kávovaru Ascaso Dream

Zde je jednoduchý návod na výměnu těsnění mezi hlavou a pákou kávovaru Ascaso Dream bez PIDu. Že nastal čas výměny poznáte tak, že při samotné extrakci protéká voda vrchem z páky a špiní vám šálky, a nebo opticky, že různě těsnění vypadává, viz foto níže   Většinou se špatné těsnění řeší až káva stříká všude okolo, ale lepší je ho vyměnit dříve, ještě než guma úplně zteří, jak vidíte na obrázku. I když ještě těsní, v takovémto stavu jsou při extrakci uvolňovány do kávy částečky gumy. Prostě se postupně drolí. Jak na to: 1) Nejprve odšroubujte středový šroubek, držící děrované sítko ...

Jak vybírat domácí kávovar

Nejčastější otázky v mailu a na chatu: Jak si mám vybrat kávovar? Proč jsou na trhu kávovary za 3 tisíce a vy prodáváte kávovary za 20 tisíc a výše. Jaké jsou mezi kávovary rozdíly? Těch otázek, které zodpovídáme je mnoho, téměř vždy se opakují. Tak jsem se rozhodl sepsat návod, jak si správně vybrat kávovar. Kvalita vs. rychlost a pohodlí První, co si musím ujasnit je, jestli mi záleží spíše na kvalitě, ladit jednotlivé chutě kávy, anebo preferuji rychlou kávu a bez zbytečného nepořádku okolo kávovaru. Toto rozdělení mi totiž pomůže, jestli si mám vybrat kávovar pákový, nebo automatický. ...

Jak správně připravit espresso a cappuccino

V dnešním blogu se podíváme na to, jak vypadají, a jak se připravují jednotlivé kávové nápoje podle italské kávové kultury. V zásadě nejdůležitější kávové nápoje jsou jen dva. ristretto a espresso. Proč? Protože jsou základem pro všechny ostatní. Ristretto Spoustu lidí ještě stále při pohledu na kávový lístek tápe, co by mu barista vlastně připravil. Pokud zavzpomínáte na dovolenou v Itálii, tak je to právě to „prďavé“ nic, co stojí jedno euro u baru. Jde o čistý extrakt kávy, který vytéká z páky v prvních vteřinách. Má hustou olejovitou strukturu, temně hnědou barvu a oříškovou krému. Vel...

Návod: Správný postup přípravy espressa

V dnešním blogu, návodu, vám ukážeme postup přípravy espressa. Existuje spoustu možných postupů, jak dojít ke skvělé kávě, my představujeme ten, který používáme my. Podívejte se na video, kde najdete vše potřebné krok po kroku. Na videu pracujeme s domácím kávovarem, ale postup se dá plnohodnotně aplikovat i v kavárně. Jen díky profesionálnímu mlýnku nemusíte každou dávku vážit, na mlýnku je nastavený čas.  1. Vše nahřáto Než začnu espresso připravovat, je důležité mít vše předehřáto. Nezapomínejte na šálky a páku. Pokud to kávovar umí, můžete šálky nahřát na kávovaru, v opačném případ...

Jak vybírat kávu na našem eshopu

1) Čerstvost kávy – je zodpovědná za drobné nuance a odlišnosti v chutích jednotlivých káv 2) Stupeň pražení – určuje míru hořkosti a kyselosti Jsme jediný e-shop v ČR, který nabízí koupi kávy podle těchto kritérií. Čerstvost Čokoláda, oříšky nebo tropické ovoce? Jen u čerstvé kávy můžete cítit jemné nuance v chutích a vůních.  Proto jsme se rozhodli, že si u nás můžete kávu vybírat podle data pražení! Do kdy je káva čerstvá? Posuďte sami.Máte možnost si vybírat z různých šarží. Chutná vám káva po 3 týdnech od upražení? Můžete si ji vybrat. Chcete mít právě Dopraženo!? Beze všeho, stačí u...

Nastavení mlýnku pro správnou extrakci espressa

Za extrakci  u espressa považujme to, co vytéká z výpusti pákového, kapslového nebo automatického espresso přístroje. Ta je přímo zodpovědná za přebírání chutí, vůní a dalších složek z namleté kávy a pomocí vody, teploty a tlaku je dopravuje do šálku. Tolik teorie a laické definice. Poznámka:  Tento návod předpokládá, že víte jak vypadá správná extrakce. V případě potřeby se podívejte na naše video. Zároveň si tento návod prosím prvně přečtěte až dokonce a až teprve potom se pusťte do nastavování. To platí především pro majitele kávovaru(ů) s přetlakovým sítkem v páce. Co ovlivňuje extrakci...