NOVINKY: Uganda a Timor ☕️, -20 % na vybavení TAIRRO

Jak dosáhnout ideální teploty vody pro přípravu kávy

Teplota vody během spařování významně ovlivňuje uvolňování chutí a vůní a umožňuje tak dosáhnout plného aroma espressa. Teplota spařování by měla pohybovat v rozsahu od 89 °C do 96 °C. Pokud je voda příliš horká, může káva hořknout, protože se její povrch vlivem vysoké teploty spaluje. Naopak, příliš nízká teplota zase neumožní plnou extrakci chutí a z kávy tek nevytáhnu její maximum. Jak se ale vyvarovat těmto chybám a jak docílit ideální teploty vody pro chuť kávy bez úhony?

O teplotu vody se v kávovaru stará bojler/bojlery. Nejjednodušší typ kávovaru je ten, který využívá pouze jeden bojler pro ohřev vody jak pro přípravu espressa, tak pro výrobu páry. Tímto se celý kávovar obejde pouze s jedním vodním okruhem, což vede k zjednodušení výrobního procesu a následnému snížení ceny.

Fungování tohoto typu kávovaru je velmi jednoduché. Bojler udržuje stabilní teplotu pro přípravu espressa, které tak můžeme připravit kdykoliv. Pokud chceme šlehat mléko, musíme počkat, než se bojler po přípravě espressa ohřeje na vyšší teplotu. Tento systém proto nedovoluje přípravu espressa a šlehání mléka zároveň.

Nejlepším řešením nastavení teploty vody v kávovaru je tzv. PID regulace (proporcionálně integračně derivační regulace), která je schopna poskytnout vyšší stabilitu systému a regulaci teploty vody, která míří na kávu. Díky tomu kávovar dokáže přesněji regulovat teplotu bojleru podle nastavení uživatele. Pokud je kávovar vybaven PID regulací, můžeme nastavit teplotu bojleru s vysokou přesností, obvykle až na 1 °C. To platí pouze před šleháním mléka. Poté bývá systém po dobu několika minut nestabilní a musíme počkat. Čas tohoto přeměňování teploty, což pro nás znamená čekání, již záleží na výrobci, některý kávovar bude stabilní už po 2 min. a jiný třeba až po 10 min.

Typ kávovaru s tepelným výměníkem (HX) spojuje výhody jedno-bojlerového a dvoj-bojlerového kávovaru. Máme zde stále jeden bojler, ale tentokrát slouží pouze pro výrobu páry. Pro přípravu espressa se využívá tepelný výměník (Heat Exchanger - HX), z čehož vyplývá, že v kávovaru jsou dva samostatné vodní okruhy. Díky tomu můžeme připravovat kávu a šlehat mléko současně, aniž by to ovlivnilo kvalitu kávy. Tento typ kávovaru je stále jednodušší a levnější než dvoj-bojlerový, ale oproti jedno-bojlerovému bývá dražší.

Dvoj-bojlerové kávovary jsou sice nejdražší, ale také nejstabilnější. Každý okruh má svůj vlastní bojler, což umožňuje nastavit jednotlivě teplotu pro přípravu espressa a teplotu pro výrobu páry. Teplota pro přípravu espressa je obvykle udržována pomocí PID regulace pro maximální stabilitu. Teplotu pro výrobu páry není potřeba tak přesně regulovat, ale některé modely využívají PID regulaci i zde. Díky tomu můžeme připravit páru na šlehání mléka s větším výkonem, aniž by to ovlivnilo stabilitu teploty při přípravě espressa.

Zajišťují tak největší pohodlnost a my je můžeme jedině doporučit. Zvláště do provozů a domácností kde se kávou zrovna nešetří, nebo je příprava cappuccina či latté hlavním parametrem.