To nejlepší z veletrhu HOST 2021

Host Milano 2021

Přes všechna výjimečná nařízení a pandemická omezení jsme měli možnost navštívit mezinárodní veletrh kávy a příslušenství, který se každé dva roky koná v italském Miláně. Letos se konal 42. ročník a my se na Host Milano vypravili už po třetí. 

IMG_7571

Na veletrhu se setkávají profesionálové i laická veřejnost se zájmem o kávu, zkrátka všichni, kdo se chtějí dozvědět jako první o novinkách, trendech a inovacích v oblasti vývoje technologií, procesech zpracování kávy i její přípravy a servírování. Pro výrobce je to velká událost, právě tady totiž představují světu nové zboží a průlomové technologie.

IMG_7525

Pandemie zamávala s celým světem a její dopady jsou pochopitelně znát i v kávovém byznysu. Zaznamenali jsme oproti předchozím ročníkům méně vystavovatelů, z nichž z pochopitelných důvodů chyběli nejen drobnější podnikatelé a firmy a kolegové z Asie, ale i takové značky jako Illy nebo Lavazza. 

IMG_7522

Firmy jako například Astoria, La Spazziale, Vega nebo San Remo, které se až doposud soustředily výhradně na profesionální stroje, začaly reagovat na situaci a s ní spojené nové potřeby a návyky lidí. V jejich sortimentu se nově objevily kávovary pro domácnosti, je ovšem znát, kdo se jen snaží rychle uspokojit poptávku trhu, nebo má ambice se v této oblasti dál rozvíjet.

Například Astoria nabídla základní model domácího kávovaru bez jakýchkoliv technologických vylepšení, ovšem s cenou odpovídající strojům střední kategorie. Zcela jiný přístup naopak zvolila značka San Remo. S pompou představila dva nové mlýnky a především kávovar YOU, na který je patřičně hrdá, a musíme přiznat, že ohromil i nás. 

IMG_7513

Kávovar YOU s jednou hlavou a dvěma bojlery se San Remo nebojí nazvat přímo “laboratoří chutí”. Stroj má kompaktní rozměry, perfektní výkon a schopnosti získat z kávy to nejlepší. Uživatel má absolutní kontrolu nad jednotlivými fázemi extrakce od zadávání parametrů pro předspaření, přes profilaci tlaku, PID technologii a další vychytávky, až do finálního momentu vytékání kávy z páky do šálku. Volby nastavení spojují možnosti manuálního i elektronického ovládání.

Kávovar je bez kompromisů i co se týče designu a použitých materiálů. Zjednodušeně by se dalo říct, že se jedná o zmenšeninu profesionálního stroje. Dokonalé provedení se ale přirozeně promítá do ceny, kterou očekáváme ve výši okolo 150 000 korun. 

IMG_7534

Na veletrhu převažovaly typy kávovarů s hlavou E61. V našem portfoliu ji má kávovar Lelit Bianca. Jedinečnou cestou se vydalo Ascaso, které zabudovalo hlavu do kávovaru, přiblížilo se tedy konstrukčně profi strojům. Překvapila také relativně nová značka Belezza, která představila kávovar Bellona v designu velmi podobném Ascasu Steel, ale má na rozdíl od Ascasa dva bojlery, které jsou nahřáté do 2 minut. Tím vyrovnává jednu z hlavních nevýhod bojleru, čímž přináší uživatelům příjemné technologické vylepšení. 

Kromě modelů Bellona připomínající Ascaso nabízí Belezza další zajímavé stroje, například Inizio R, který má E61 hlavu, rotační čerpadlo, PID technologii a napojení na odpad. Tentokrát se nemůžeme ubránit přirovnání k designu Lelit Biancy, u Belezzy však bez profilace tlaku. Tento německý kávovar se bude prodávat za cenu okolo 44 000 Kč. 

AB381052-F7AB-4DBD-AD5C-E8FDC4C30223

Lelit nám prozradil plány na uvedení nového modelu Biancy, od kterého můžeme očekávat nový digitální displej, na kterém se bude kromě jiného ovládat profilace tlaku, zmizí tedy charakteristické manuální ovládání pomocí pádla. Přechod na software s sebou ovšem nese určité obavy z poruchovosti, ty však mohou být neopodstatněné. Giulietta, jediný profi kávovar z nabídky Lelit, bude nově doplněn o PID technologii, čímž se konečně vyřeší častý problém s přehříváním. Během příštích měsíců Lelit také uvede barevná provedení oblíbeného modelu Lelit Mara. Ty si budete moct objednat v černé a červené barvě.

IMG_7530

 EUREKA dlouhodobě patří mezi špičku v domácích mlýncích a nyní prezentovala dlouho očekávaný model Single Dose v řadě Mignon, který představuje novou dimenzi mletí. Jeho hlavní předností je téměř nulová retence kávy v mlýnku, což znamená, že nemusíme po delší pauze nebo po změně kávy odemílat zbytkovou kávu, která zůstala od předchozího mletí v mlecích kamenech.

Mlýnek mele po jednotlivých dávkách a díky ideálnímu náklonu komory (15°) a speciálnímu systému profouknutí zůstane mlecí komora vždy čistá. Díky patentované technologii Diamond Inside melou kameny nanejvýš přesně a za zmínku rozhodně stojí i velmi tichý chod. EUREKA se tak stala zatím jedinou konkurencí britským mlýnkům Niche Zero.

IMG_7569

EUREKA Mignon nabízí celou řadu nižších modelů, mezi nejznámější patří určitě Specialita a Perffeto a nedávno se k nim přidal i model Stark. Jde o vylepšenou verzi Eureky Mignon XL, která má robustnější podstavec, mlýnek je tak stabilnější.

Poměrně velké zastoupení na veletrhu opět měly značky zabývající se kávovary na kapsle  a pody, a to jak pro domácí použití tak do gastro provozů. Ačkoliv tento segment není v centru našeho zájmu, chápeme jeho potenciál v cestě za co nejvyšší automatizací a eliminací chyb lidského faktoru, stále ještě však zůstává otázkou v první řadě kvalita připravené kávy a také ekologická udržitelnost.

Na závěr 

Po téměř dvou letech on-line režimu jsme se konečně mohli setkat s našimi dodavateli osobně, utužit vztahy a zároveň navázat nové. Sbírali jsme dojmy a čerpali inspiraci pro nadcházející období, které snad bude už jen lepší. Svět se na čas zastavil, ale touha po návratu k normalitě je silná a všudypřítomná i přes trvající překážky. Vrátili jsme se s hlavami plných plánů a pozitivních myšlenek a věříme, že vám budeme moct i nadále přinášet to nejlepší, co bude v našich silách. Těšte se s námi, čeká nás spousta novinek!