Změna v otevírací době prodejny a dovolená Tento týden upravujeme otevírací dobu naší prodejny v Brně. Pondělí, úterý, středa: 9 - 17 hodin Čtvrtek 30.6.: 9 až 18 hodin pátek 1.7.: 9 až 15 hodin od 4.7. do 10.7. bude prodejna i e-shop mimo provoz. Expedice všech objednávek bude znovu probíhat v pondělí 11.7.

Pomůcky, které vám zefektivní přípravu espressa

Pomůcky pro přípravu espressa  dělím do tří kategorií:

  • musím mít
  • měl bych mít
  • chtěl bych mít

Samozřejmě vše z níže uvedeného není dogma a lze nějakým způsobem nahradit nebo vynechat. Proto tento seznam berte spíše jako tip nebo doporučení někoho, kdo má espresso rád, umí ho připravit a rád se podělí o své zkušenosti. Toto vybavení je vyladěno praxí a je jako celek funkční.

_LJS0786

To musím mít!

Do této skupiny vybavení řadím ty věci, které výrazně zlepšují chuť espressa nebo výrazně zjednoduší práci.

_LJS0715

  • Mlýnek na kávu. Namletá káva stárne v řádu minut, proto mletí těsně před samotnou přípravou je nutnost! S oblibou říkám, že kdo má na kávu, má i minimálně na ruční mlýnek.

image00008

  • Kvalitní pěchovadlo. Správné pěchování ovlivňuje průběh extrakce kávy. Pokud chci mít pokaždé kvalitní espresso je potřeba precizně a hlavně pokaždé stejně pěchovat. Proto se vyplatí investovat do kvalitního pěchovadla a zároveň si jej vybrat tak, aby co nejpřesněji pasovalo nejen do sítka v páce, ale i do ruky.

_LJS775442

  • Baristický štětec. Použitou kávu je potřeba ze sítka páky nějak dostat ven. K tomu je vhodný baristický štětec. Lze ho nahradit ubrousky, baristickou utěrkou, případně proplachovat. V případě proplachování je potřeba sítko v páce důkladně vysušit před nasypáním čerstvě namleté kávy. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, dbejte na důkladné vyčistění sítka v páce a ideálně i v prostoru pod sítkem v páce.

_LJS0782

  • Houbová utěrka. Opomíjená pomůcka pro utírání různých nečistot, roštu kávovaru apod. Správné návyky a používání této utěrky vás posunou od kávomilců k opravdovým domácím baristům.
  • Utěrka na trysku pro napěňování mléka. Opravdu po každém použití je nutné otřít trysku od mléka. 
  • Chemie a další potřeby pro čištění. Je potřeba čistit vždy nejpozději po 100 připravených kávách. V opačném případě počítejte s postupnou změnou chuti kávy v espressu vlivem nečistot a usazenin. Potřebovat budete:
  • Brita AquaGusto. Poštářky do nádržky domácího kávovaru pro změkčení tvrdosti vody zabraňují předčasnému zavápnění kávovaru. Jsou na 250 litrů vody a maximálně půl roku. Součástí balení je i nálepka, která vám připomene, že je čas na výměnu. Z mého pohledu důležitá pomůcka.

  •  Přípravek na odvápnění. Pokud nepoužíváte AquaGusto, je potřeba častěji odvápňovat. K tomu používám například Scale clean.
  • Konvička na zpěňování mléka. Pokud vás baví cappuccino, vyplatí se mít profi konvičky určené přímo na šlehání mléka. Mají speciální tvar, lépe se v nich šlehá a díky specifickému tvaru hubičky i lépe nalévá mléko do šálku na cappuccino. Často se lidé snaží ušetřit a pak jsou nešťastni z neúspěchu při šlehání.

_LJS0920

 To bych měl mít!

Tyto pomůcky bych přirovnal ke slunečním brýlím v autě. Bez nich se dá určitě řídit….

  • Podstavec pro pěchování. Slouží jako opora páky při pěchování. Já osobně se bez této pomůcky neobejdu, ale to může být pouze můj zvyk. Pokud máte páku s jednovýpůstí, pak podstavec určitě budete potřebovat.
  • Knock – box,  nádoba na odklepávání použité kávy. Nástroj, který mi pomáhá minimalizovat nepořádek při odklepávání kávy. Uprostřed má pogumovanou tyčku a bouchnutím o ní pákou  vyklepnu ze sítka páky požitou kávu.

_LJS0751

  • Čistící granule do mlýnku. Jsou zdravotně nezávadné, ale nenahrazují samotné čistění mlecích kamenů, pouze mi je pomáhají udržovat odmaštěné. Granule jsou určené pro elektrické domácí i profi mlýnky, s plochými i kónickými kameny.
  • Filtrace vody. Čím lepší voda, tím lepší chuť kávy. Nezaměňujte však filtraci (chuť vody) a změkčování vody (zavápnění).

To bych chtěl mít!

Zdánlivě nepodstatné věci, které ale mohou být velmi užitečné.

_LJS0797

  • Miska na čistící roztok. Sítko hlavy kávovaru, sítko páky a samotná páka se namáčí přes noc v čistícím roztoku pro snadnější vyčistění. Stačí jakákoliv plastová miska, ale můžete si i pořídit originál, určenou přímo pro tento způsob čištění.
  • Čistící přípravek na povrchovou údržbu kávovarů. Podle typu kávovarů se dají použít různé přípravky. Já používám přípravek s rozprašovačem Puly Bar.

Výše uvedené můžete použít jako nákupní seznam, ať už pro sebe, nebo pro někoho blízkého.

Vše co je zde popsáno, denně používám. Všechny si můžete vyzkoušet v naší prodejně v Brně na Táborské ulici nebo na kurzu přípravy domácího espressa a cappuccina v Brně nebo v Praze. 

Ať se vám daří!

Richard Stehlík

Untitled design(20)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení