KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Odvápňování automatického kávovaru

Kávu bez vody zcela jistě nevykouzlíte. Paradoxně je voda jednou z největších hrozeb kávovarů, protože postupně kávovar zanáší vodním kamenem. Kávovary se z velké části skládají ze složitého systému často velmi úzkých trubek a vývodů, což znamená, že není těžké je ucpat.  

IMG_2725

V případě, že nebudete váš kávovar pravidelně zbavovat vodního kamene, může se to odrazit na tlaku a teplotě vody. U řady kávovarů můžete tlak nebo teplotu vody regulovat a tím tak ovlivnit kvalitu a chuť kávy. 

Pokud tedy má vodní kámen vliv na tyto dva faktory, bude mít logicky vliv i na to, jakou kávu si z vašeho kávovaru dopřejete. Pokud odvápňování budete dlouhodobě ignorovat, kávovar pod náporem vodního kamene vám dokonce může dát definitivní sbohem. Investice do kávovaru se vám tedy nemusí vyplatit, pokud ho nebudete pravidelně odvápňovat. V případě automatických kávovarů se často setkáme se speciálními programy na odvápnění přístroje.

Pokud však takovou technologii váš automatický kávovar nemá, budete se o to muset postarat manuálně. Naštěstí na to nepotřebujete žádné odborné znalosti. Odvápňovat kávovar byste měli přibližně jednou za měsíc, ale záleží na frekvenci používání a také na tvrdosti vody. Čím tvrdší voda, tím častěji je třeba se vodního kamene zbavovat. Automatické kávovary si často o odvápnění řeknou sami.

Pokud používáte nějaký druh filtru, který změkčuje vodu, kterou na kávu používáte, odvápňování tím oddálíte, ale zcela se mu sni takto nevyhnete. I filtrovaná voda nějaký ten vodní kámen zanechává. Každopádně se odvápňování budete moci věnovat podstatně méně často.  

Myslete ale na to, že pravidelná péče rozhodně to bolí méně než se zbavovat kávovaru za desítky tisíc, jen protože se nám nějak nechtělo a každý týden jsme to odkládali na ten další. To asi známe všichni.  

IMG_4325

 Jak kávovar odvápňovat?

Odvápňování obecně vypadá tak, že do nádobky na vodu připravíte roztok odvápňovače s vodou a proženete ho kávovarem, stejně jako vodu na kávu. Odvápňovací programy u automatických kávovarů vás budou krok po kroku instruovat.

Pokud nemáte kávovar s vlastním programem na odvápnění, držte se doporučeného množství od výrobce odvápňovače, roztok nechte nějakou dobu, nejlépe přes noc, působit v kávovaru a poté opakujte proces s čistou vodou. V obou případech však budete potřebovat správný prostředek na odvápnění, který seženete ve formě prášku nebo v tekuté podobě. Všechny varianty mají stejnou efektivitu, takže je jen na vás nebo spíše na doporučení výrobce kávovaru.

IMG_7250

 Octu a kyselině citronové se vyhněte  

Je pravda, že ocet a kyselina citronová mají působivé čistící schopnosti a mohou představovat levnou alternativu čistících prostředků do domácnosti. Pro kávovar tyto varianty bohužel nejsou vhodné. Působení těchto přírodních kyselin se od přípravků určených na odvápňování kávovarů podstatně liší.

Ocet vám sice pomůže s odvápněním, ale může způsobit korozi uvnitř kávovaru a jeho pozůstatky mohou ovlivnit chuť kávy. Přípravky pro kávovary fungují tak, že odstraňují pouze vodní kámen a nezpůsobují v kávovaru žádnou bonusovou neplechu. Pokud byste kávovar odvápňovaný octem nebo kyselinou citronovou chtěli reklamovat, dost možná vaši reklamaci z tohoto důvodu zamítnou, a proto se nenechte zlákat zanedbatelnou úsporou.

Pokud potřebujete odvápnit pákový kávovar návod najdete ZDE.