Nový vzhled, nový způsob pražení

Dopraženo! v novém

Plány na nový design obalů i etiket konečně dostaly hmatatelnou podobu i realizaci. Nezůstalo ale jen u nového kabátu, i samotná káva prošla proměnou. Zajímá vás, co všechno se změnilo a jaké jsou plány do budoucna? Přečtěte si náš rozhovor Richardem.

_LJS9695

Proč měníme obaly a etikety? 

Naše původní obaly nám přestaly vyhovovat z praktického i estetického hlediska. Doba i nároky se mění a my na ně reagujeme. Nové obaly mají praktičtější tvar, snadnější otevírání i možnost opětovného uzavření sáčku, lépe vypadají a jsou příjemnější na dotek. Změnou prošly i naše etikety, které jsou vizuálně přitažlivější a zároveň informovanější, snažili jsme se ale udržet náš koncept srozumitelného předávání informací. 

Názvy káv na obalech  nyní odpovídají jejich originálnímu pojmenování a přidali jsme údaje o druhu a odrůdě kávovníku a  metodě zpracování kávy. Nově také mají zákazníci možnost snadného objednání čerstvé kávy přes QR kód na zadní etiketě, který je nasměruje přímo na konkrétní kávu. 

Nové obaly mají jen černou a bílou barvu, znamená to, že střední stupeň pražení, který jsme dosud našli ve zlatých sáčcích, úplně zmizí z nabídky? 

Náš systém jednoduchého rozpoznání stupňů pražení podle barev obalů jsme se rozhodli ještě víc zjednodušit. Koncept černých obalů, tedy tmavého pražení, zůstává beze změny, mění se ale pojetí obalů pro světlé a střední pražení, které slučujeme do bílého sáčku.

Určujícím bodem pro nové rozdělení je počátek druhého cracku, kdy v zrnu začíná dominovat chuť pražení. V bílých sáčcích nyní najdeme zrna na škále od novoaglického pražení po city roast, v černých sáčcích od full city po francouzské pražení. (Více o stylech pražení zde.)

Prazeni-schema

Co se mění na kávě samotné? 

Změna se týká tmavě pražených káv, u kterých měníme způsob pražení. Pražíme delší dobu při nižších stupních v tradičním italském stylu. Pomalejší postup rozšiřuje toleranční pásmo pražení a pražiči umožňuje přesnou kontrolu nad celým procesem i výsledným stupněm pražení. Káva může chutnat jinak, než jak jste u nás byli zvyklí, ale jsme přesvědčeni o tom, že je to změna k lepšímu.

IMG_0677

Rychlejší pražení při vyšších stupních je moderní a pro pražiče efektivní způsob pražení, ale hůře se hledá správná hranice propražení. Mnohdy se jedná o velmi tenkou linii, kdy stačí k překročení požadovaného stupně jen velmi málo. Naším záměrem je snížit aciditu na minimum a zároveň zdůraznit hořké tóny kávy se zachováním jejích nejlepších kvalit. Výhodou nového způsobu pražení je také stabilita chuťového profilu.

Nově také budeme kávu prodávat až pět dní od upražení. Důvodem je kontrola kvality kávy ještě před jejím zabalením v pražírně a zároveň je to nejdřívější doporučená doba po upražení pro přípravu kávy. 

Jaké máme plány do budoucna? 

Do budoucna se chceme orientovat především na tmavé pražení v rozpětí od druhého cracku dál, konkrétně od full city po francouzské pražení. Plánujeme mírně zúžit a pozměnit stálou nabídku káv, naše portfolio zároveň budou doplňovat limitované edice káv se zaměřením na tmavé pražení. 

Naší trvalou motivací a úkolem zůstává snaha o vystižení esence chuti konkrétní kávy. 

Mějte dokonalou kávu!