Dny Dokonalé kávy a neuvěřitelné ceny až -20 % s kódem: EXTRA10❗️

Návod: Jak čistit kávovar

Každý chce mít dokonalou kávu a hledá, jak na to. Nejčastější odpovědí bývá, že je chyba v kávě, případně v nastavení mlýnku. Jenže velmi často, bohužel i u kaváren, se setkáváme s tím, že kávovar se prostě nevyčistí.

Hádám, že by asi nikoho nenapadlo jíst příborem, který půl roku, rok nikdo neumýval. No a u kávovaru to tak bohužel je.

Kdo by si dobrovolně dal druháka?

Asi nikdo, ale v případě nečištěného kávovaru to tak děláte, byť možná nevědomky.

Ke kompletnímu vyčištění kávovaru budete potřebovat:

Hlava kávovaru

Hlava kávovaru při přípravě kávy je hodně rozpálená, něco nad 100 stupňů. Zkrátka ruku na ní neudržíte, spálíte se. To samé se děje i s kávou.

Právě zde dochází totiž k přepalování staré kávy a zachycování usazenin z káv předchozích. Je proto nutné pomocí detergentu Coffee Clean tuto kávu odstranit. Postup je následující:

1.Vložím jednu čajovou lžičku detergentu do slepé misky (tzv. záslepky).

2. Páku se záslepkou vložím do hlavy kávovaru a spustím vodu, stejně jako bych chtěl udělat kávu.

3. Profesionální kávovary mají přepad, u domácích je postup malinko jiný. U profi strojů pouštím opakovaně vodu, asi 5x, do té doby, než v přepadu vidím, že teče čistá voda – voda nesmí pěnit.

U většiny domácích kávovarů přepad není, musím tedy znečištěnou vodu s přípravkem z páky vylévat. Tento postup opakuji do doby, než je voda opět čistá.

4. Záslepku z páky odejmu, nasadím standardní sítko a páku důkladně propláchnu vodou – udělám asi dvě kávy, které vyliji.

Toto čištění provádím cca jednou za 100 káv, což je v mém případě asi jednou za 14 dní. Nicméně pokud pijete jednu kávu denně, tak bych si stanovil pravidelný termín, například jednou měsíčně. Po třech měsících by totiž nastavení na 100 káv nefungovalo a káva by byla nepitelná. U kaváren doporučuji jednoznačně provádět tento úkon každý den, aby si obsluha vytvořila návyk.

V neposlední řadě je důležité pravidelné čištění těsnění kávovaru pomocí kartáčku s plastovými štětinami. Na těsnění se totiž také uchycuje stará káva.

Čištění páky

Třetí položkou v řadě na čištění je páka. U kaváren a restaurací doporučuji čištění bez výjimek každý den. Zde provádím hygienu pomocí stejného přípravku následujícím postupem:

1. Rozpustím 2 čajové lžíce detergentu v jednom litru vroucí vody v nádobě, kam se mi vejdou páky z kávovaru.

2. Páku rozložím, abych měl páku a sítko zvlášť.

3. Vložím předměty do roztoku, dávám pozor, ať se nepopálím horkým roztokem.

4. Nechám působit přibližně 20 minut nebo přes noc, dokud všechny předměty nejsou čisté.

  1. Vše důkladně opláchněte, aby nezůstaly zbytky chemie na předmětech.
  2. První kávu doporučuji nepít a vylít.

Upozornění: Pokud máte pochromovanou páku, nebo z hliníku, nenamáčejte ji do roztoku. Tyto páky s chemií reagují a mohlo by dojít k znehodnocení povrchu páky. Stejně tak nenamáčejte rukojeť páky, zejména pokud je dřevěná. 

Mít čistý kávovar je jeden z předpokladů dokonalé kávy!