Může šálek zlepšit nebo zhoršit chuť Vaší kávy?

To, že servírování kávy ovlivňuje vnímání její chuti a vůně je nepopiratelný fakt. Ponecháme stranou prostředí a příležitost, při které je káva podávána, a zaměříme se na vlastnosti a design servírovacího nádobí. Funkční i zdánlivě nepodstatné vizuální estetické preference mohou překvapivě ovlivnit konečný požitek z kávy.  

Vlastnosti jako tvar, velikost, barva šálků a materiál, z jakého jsou vyrobeny, dotváří naše vědomé i nevědomé vnímání kávy a rozvíjí nebo naopak potlačují její vůně a chutě. 

_LJS0544

Tvar šálku a aroma kávy

Chuť a aroma jsou nevyhnutelně spjata a to, jak káva voní, má jednoznačný vliv na chuťový vjem. Bez schopnosti cítit aroma nejsme schopni rozeznat ani chuť. Vůni totiž vnímáme nejen “zvenčí” nosem (oronasálně), ale také vnitřním čichem (retronasálně), který ve skutečnosti tvoří většinu našeho vnímání chuti. Receptory na jazyku dokáží v podstatě jen rozeznat základní chutě jako je sladká, slaná, kyselá, hořká a umami. 

IMG_6204

Rozvíjení vůně kávy v šálku do jisté míry souvisí s jeho velikostí a tvarem. Obojí ovlivňuje pohyb a rozprostírání aromatických molekul po stěnách šálku a tedy i intenzitu a charakter vůně, která může být podpořena nebo naopak. Nastupujícím trendem jsou šálky podporující aroma konkrétní kávy. Podle druhu kávových zrn a jejich vlastností pak volíme šálky zakulacené, kónické, s otevřenějším nebo uzavřenějším hrdlem. Jednotlivé tvary rozvíjejí květinové, čokoládové nebo sladké tóny. Škálu jemných chutí zejména filtrované kávy tak můžeme pomocí správně zvoleného nádobí posouvat ještě dál. 

Značka Club House vsadila na design šálků inspirovaný květinami, můžete si tak vychutnat espresso, cappuccino nebo latte z šálků tvarovaných do okvětí gardénie, kaly, růže nebo levandule. 

IMG_6364

Správný materiál  

Volbou správného materiálu ovlivňujeme především teplotu nápoje a tím přímo také jeho chuť. V první řadě se proto soustředíme na udržení optimální teploty kávy. Materiál šálků by měl být také příjemný na pohled i dotek, jednoduchý na údržbu a dostatečně trvanlivý. 

Nejčastěji se pro servírování kávy používá tlustostěnný porcelán, který udržuje teplotu kávy co nejdelší možnou dobu a zároveň je vysoce hygienický a odolný proti opotřebení. Designérská studia dnes také s oblibou volí kameninu, která má funkční vlastnosti jako porcelán, zároveň však nabízí zajímavé možnosti pro práci s designem produktu. Výroba kameniny je ale oproti porcelánu nákladnější, což se přirozeně promítá do ceny. 

Věnovat pozornost volbě materiálů je vhodné nejen u výběru šálků, ale také například cestovních hrnků na kávu a termosek. Ideální volbou jsou neutrální materiály jako je sklo nebo porcelán. 

IMG_6370

Dnes velmi populární ocel může při delším působení kyselého PH kávy na materiál měnit výslednou chuť. V průběhu používání se kovový materiál také stává poréznější, čímž napomáhá udržování nečistot, které patří k hlavním faktorům negativně ovlivňujícím chuť kávy. Doporučujeme proto dbát na pečlivé odstraňování nečistot, ideálně speciálními přípravky na kávové usazeniny, a uchovávat připravenou kávu v nádobě co nejkratší dobu. 

 Barva šálku = chuť kávy

Významnou roli při servírování a konzumaci kávy hraje barva nápoje i šálků. Zrakové vjemy patří mezi nejdominantnější a výrazně nadřazené nad ostatní smysly. Vizuální dojem tvoří v mozku na základě paměťových zkušeností naše očekávání, které výraznou měrou ovlivňuje vnímání vůně a chuti. Senzorické vnímání barev dokáže subjektivně proměnit i skutečné fyzikálně-chemické vlastnosti nápoje. 

Je prokázané, že káva stejného druhu a připravená stejným způsobem servírovaná v různých barvách šálků chutná testovaným osobám jinak. Například žlutou a zelenou barvu mozek vyhodnocuje jako kyselou, zatímco růžovou barvu jako sladkou. Pokud panuje shoda mezi očekáváním a výsledkem, nápoj chutná, zatímco pokud se rozchází, příjemný dojem se snižuje. 

Barvy tedy neplní funkci jen estetickou, ale také psychologickou. Vhodným párováním chuťových profilů kávy s barvami šálků můžeme příjemně zvýšit využití potenciálu kávy. 

Závěr

Zážitek z pití kávy zahrnuje celý komplex podmínek, od kvalitní suroviny, přes přípravu kávy, až po její servírování. Věnovat pozornost i poslednímu kroku se vyplatí, protože se nám díky němu otevírají další možnosti toho, jak ještě ovlivnit chuť, vůni a celkový prožitek z konzumace kávy. 

Vhodné vybavení nám například pomůže udržet optimální teplotu kávy, rozvinout či upozadit aromatické látky, nebo pomocí barvy šálku vzbudit očekávání chuti. 

Při výběru výbavy pro pití a servírování kávy je dobré vzít v potaz nejen funkční kvality produktu, jako je tvar a materiál, ale například i esteticko-psychologický aspekt barevného provedení šálku. Každá z těchto domnělých drobností totiž tvoří v jejich souhrnu Vaši dokonalou kávu