Dny Dokonalé kávy a neuvěřitelné ceny až -20 % s kódem: EXTRA10❗️

Latte art - nejčastější chyby při nalévání srdíčka

Latte art - nejčastější chyby při nalévání srdíčka

Láska k umění, umění o lásce, umění lásky – láska a umění k sobě prostě neodmyslitelně patří. I latte art jakožto umění, které bychom se vydali obdivovat hlavně do kaváren, je s láskou v jistém smyslu taky propletené. My vám dnes ukážeme, jaké jsou nejčastější chyby, které vám můžou zkazit váš příběh lásky, který chcete odvyprávět na hladině svého cappuccina. Chápete správně, budeme kreslit srdíčko. Potom, co svoji podlahu doma pravděpodobně nesčetněkrát zlijete mlékem, vaše love story možná skončí i happyendem a to krásné srdce se vám podaří nakreslit. 

1

Bez správně zpěněného mléka to nepůjde

I když se říká, že ta dokonalá láska je bezpodmínečná v latte artu pár podmínek mít budeme. Tou základní podmínkou je správně zpěněné mléko. Můžete být sebešikovnější, ale pokud nebudete mít mléko dobře zpěněné, tak ten Picasso, co ve vás dřímá, může dřímat dál.

Úplný základ je, že zpěňujeme vychlazené plnotučné mléko. Pokud nebude mléko vychlazené, dost možná ho nestihnete zpěnit, protože se vám zahřeje příliš rychle. To samé se vám stane, když použijete příliš malé množství. Měla by to být minimálně půlka konvičky.

Než se do toho pustíte, trysku prožeňte trochou páry „nanečisto“, čímž se zbavíte vody, která v ní zkondenzovala. Trysku kávovaru si opřete o zobáček konvičky pod úhlem 45 stupňů a nejprve ji mějte ponořenou asi centimetr pod hladinou. Hned, jak pustíte páru, trysku povytáhněte tak, aby kopírovala hladinu a zároveň vytvořila v konvičce vír. Toho dosáhnete tak, že budete trysku držet na straně konvičky. Když budete mít trysku vytaženou moc, bude vám mléko spíš prskat, a nakonec bude plné velkých bublin. My ale na latte art potřebujeme dokonalou mikropěnu. V této fázi je dobré řídit se i sluchem. Pokud mléko zpěňujete dobře, uslyšíte příjemné šumění.

Jednu ruku si nechte na konvičce, tím si ohlídáte teplotu. Správně by mléko mělo být zahřáté zhruba na šedesát stupňů. Říkáte si: „Jak to asi poznám?“. Naštěstí na tom není nic těžkého. Dokud na konvičce udržíte ruku, mléko ještě není dostatečně teplé. V momentě, kdy vás začíná ruka pálit, páru vypněte, ale pozor, trysku při tom ponořte opět o něco hlouběji a počkejte, až z trysky nebude vycházet žádná pára, jinak si na hladině uděláte vetší bubliny. Kdyby se vám to přece jenom „podařilo“, mléko můžete zachránit tím, že bubliny sklepete. Máte jedinečnou příležitost vybít si zlost tím, že konvičkou ukážete své kuchyňské lince co proto. Krouživými pohyby ještě mléko s pěnou v konvičce důkladně promíchejte.

Je toho dost, já vím. Zpočátku se vám možná nebude dařit, ale o to víc si pak užijete pohled na vaši první dokonalou mikropěnu, kterou poznáte tak, že se hladina mléka bude krásně lesknout. Pokud se vám to podle tohoto vyčerpávajícího návodu nedaří nebo nedokážete pobrat všechny informace najednou, mohlo by pomoct naše video.

 

Od espressa k láskyplnému cappuccinu

Teď když máte dokonale zpěněné mléko, nebo alespoň zatím, co to čtete, ho máte dokonalé ve vašich představách, řekneme si, jak na srdíčko. Ačkoli se říká, že v lásce a válce je vše dovoleno, v latte artu to není tak úplně pravda. Řekneme si, co při jeho kreslení nedělat. Je to úplně základní obrázek, se kterým ale můžete udělat velkou parádu a radost nejen někomu blízkému ale i sami sobě. Srdíčko je zpočátku jenom flek, který jedním rychlým pohybem rozdělíte na dvě části a voilà, už rozdáváte lásku. Tady jsou nejčastější chyby:

  1. Příliš hustá pěna

Pokud jste si doteď mysleli, že vaše pěna je dokonalá, ale jakmile jste začali mléko nalévat do espressa, pěna se držela na povrchu, znamená to, že byla příliš hustá. Stejně tak jako dusit svou láskou své blízké nepovede k ničemu dobrému, určitě nemusím vysvětlovat, že na bílé hladině pokryté hustou pěnou bílé srdce úplně nevyšvihnete. Čeho je moc, toho je prostě příliš. V tomto případě však tu hustou pěnu můžete zkusit odlít a příběh lásky se dá ještě zachránit.

6 

  1. Nalévání mimo střed šálku

I když se do úplného středu asi netrefíte, měli byste se alespoň snažit, protože jinak vaše srdíčko

zabloudí na kraj šálku. Jako hlavní hvězda vašeho latte artu by však mělo být v centru dění.

 2

  1. Šikmé protahování srdíčka

Střed šálku jsme si vysvětlili a teď ke středu srdíčka. Když budete dělat finální krok při kreslení srdíčka, potřebujete se trefit do středu toho „fleku“ s romantickým potenciálem, jinak budou strany srdce nesymetrické. Tohle se dá zachránit už jen diplomaticky. Vždycky můžete říct, že to byl záměr, protože láska přece není dokonalá, že?

 3

  1. Couvání konvičkou

Pokud si v lásce nejste jistí, můžete z ní začít couvat a je konec. Stejně tak můžete couvat konvičkou při nalévání mléka do šálku a bude po srdíčku. Začnou se vám kolem obrázku tvořit takové hřebínky. Lépe to uvidíte na obrázku, pro tohle bohužel zatím nemáme terminologii.

4 

  1. Nezvednutí konvičky při protahování

Pokud konvičku ve finálním protažení nezvednete, budete mít místo srdíčka spíš takovou zrůdičku, která bude připomínat obdélník. Hledám poslední přirovnání, kterým bych tohle láskyplné povídání ukončila a jediné, co mě napadá je, že je vždycky třeba na všechno koukat s určitým nadhledem a až poté vám, některé věci konečně začnou dávat smysl. Takže na závěr dejte možnost nadhledu i vaší konvičce, ať to srdce má nějakou hlavu a patu.

5