KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Jak vybírat kávu

 Zaměříme se na tři hlavní kritéria, kterými jsou čerstvost, stupeň pražení a způsob přípravy. Prvním dvěma tématům se věnujeme v samostatných příspěvcích, zde shrneme to nejdůležitější.

coffee-625693_1920

Čerstvost

Čerstvost je jedním ze zásadních kritérií výběru, protože přímo ovlivňuje chuť. Časové rozmezí, kdy má káva nejlepší chuť a vůni, je přibližně pět dní od upražení, se spotřebou nejpozději do jednoho měsíce.

Čerstvá káva se vyznačuje intenzivní vůní, v chuti je možné rozpoznávat jemnější chuťové a aromatické tóny, při přípravě na filtru káva pění a espressu nechybí při správné přípravě crema (krémová pěna na povrchu kávy v šálku).

Doporučujeme proto při nákupu vždy sledovat datum pražení a kupovat jen tolik kávy, kolik jsme schopni včas spotřebovat.

Stupeň pražení

Dalším faktorem, který určuje výslednou chuť kávy, je stupeň propraženosti zrn. Určuje míru kyselosti, hořkosti a jejich vzájemný poměr. Zjednodušeně lze říci, že méně pražená káva se vyznačuje ovocitými tóny s chutí do kysela, zatímco více pražená zrna jsou v chuti hořčejší.

Více k tématu se dočtete v našem článku věnovaném konkrétním stupňům pražení. 

Prazeni-schema-2

Způsob přípravy

Kávu volíme i podle způsobu přípravy. Kávě obecně nesvědčí vysoké teploty kolem bodu varu. Vroucí voda kávu spálí a mění chuť na hořkou. Chcete-li rozpoznávat nejjemnější tóny v chutích, pak doporučujeme volit světle pražené arabiky vhodné k přípravě na filtrovanou kávu.

Pro přípravu kávy v moka konvičce se naopak hodí spíše tmavěji pražená zrna, kterým horká voda chuťový profil tak výrazně nezmění. Při přípravě v kávovarech na espresso si můžete vybrat kávu čistě podle vašich chuťových preferencí.

Kávovary nabízí široké možnosti nastavení a při správně provedené extrakci můžete objevovat široké spektrum chutí i vůní světle i tmavě pražené kávy.

 U nás na e-shopu

Jako jediný e-shop v ČR nabízíme kávu podle zcela konkrétních kritérií čerstvosti a stupně pražení:

 Pro rychlou orientaci na našem e-shopu mají naše obaly káv barvy podle stupně pražení: bílé - nejsvětlejšíčerné - nejvíce pražené. Podle vašich chuťových preferencí si tak vyberte kávu v černém, zlatém nebo bílém sáčku. Pokud si nejste jisti, rádi vám poradíme nebo začněte s černým sáčkem.

 

Po rozkliknutí vybrané kávy zvolte přesné datum pražení a vyberte si právě tak čerstvou kávu, jak potřebujete - kdy Vám chutná nejvíce, nebo s ohledem na to, za jak dlouho ji budete připravovat.