Dny Dokonalé kávy a neuvěřitelné ceny až -20 % s kódem: EXTRA10❗️

Kávovary SAGE

Ačkoli se na českém trhu setkáte se značkou Sage, ve skutečnosti se jedná o jiný název, který používá australská značka Breville v Evropě. Značka se mimo jiné věnuje právě výrobě domácích pákových kávovarů. Na slovíčko „pákové” je dobré upozornit hned zpočátku.  Znamená to, že obsluha takových kávovarů nepředstavuje pouze stisk jednoho tlačítka jako u automatických kávovarů, nicméně tato značka se pokusila pohodlné obsluze automatu v něčem přeci jen přiblížit. Nabízí kávovary se specifickými funkcemi, které mohou být dobrým asistentem například pro začátečníky a dokážou ušetřit čas.  

1

Aktuálně tato značka nabízí deset modelů, které se liší různými parametry a funkcemi a tím dokážou pokrýt poměrně široké spektrum uživatelů. Pro začátek bychom se zaměřili na to, co mají kávovary společné. Všechny modely mají výstupní tlak devět barů, což je tlak, který bychom našli u profesionálních kávovarů. Všechny mají také přednastavené nízkotlakové předspaření, což je funkce, která by měla z vašich kávových zrn vytáhnout, co nejvíce chuti, nicméně funkce se dá i vypnout. Značka se také vyznačuje technologiemi, které hlídají a udržují stálou teplotu při extrakci, což je pro kvalitu výsledného espressa velmi důležité. Kávovary se také rychle nahřívají, doba se různí napříč modely, ale například u modelů Bambino, Bambino Plus nebo Barista Pro je doba nahřívání pouhé tři vteřiny. Pokud jste milovníky americana, značka Sage by mohla být zrovna pro vás, protože všechny modely mají dostatek prostoru na větší šálky a převážná většina má samostatný vývod horké vody, což může být nápomocné i při úklidu. Pokud pijete kávu s mlékem, u každého modelu najdete buď manuální, nebo automatickou trysku na zpěňování mléka.

4

Nejlevnějšími a zároveň prostorově nejúspornějšími variantami jsou již zmíněné modely Bambino a Bambino plus, které se cenově pohybují kolem deseti tisíc a největší rozdíl je v tryskách. Verze Plus má trysku automatickou, u které lze nastavit teplotu a hustotu pěny, což může vykompenzovat chybějící zkušenosti s klasickou manuální parní tryskou. Nicméně u těchto modelů chybí možnost nastavit teplotu extrakce, takže pokud máte rádi světle pražené kyselejší kávy, doporučujeme se spíše poohlédnout po jiných modelech. Nastavitelnou teplotu mají téměř všechny zbylé mimo model The Duo Temp Pro.  

14

Specifické pro tuto značku jsou také integrované mlýnky s nastavitelnou hrubostí, které nalezneme celkem u šesti modelů. Všechny mlýnky mají kónické ocelové kameny, které jsou vhodné i na tvrdší světle pražené zrno, což dobře funguje s nastavitelnou teplotou pro tento typ pražení. V podstatě se tyto modely liší tím, jak moc se blíží automatickým kávovarům pomocí nejrůznějších funkcí a pochopitelně se poměrně zásadně liší i cenově. Pohybujeme se v rozmezí 16 až šedesáti tisíc.  

Pokud jste začátečník nebo hledáte kávovar, který bude snadný na obsluhu, tato značka nabízí například modely Barista Touch nebo Oracle Touch. Ty mají přednastavené jednotlivé způsoby přípravy kávy, automatickou trysku na zpěňování mléka a jejich ovládání je velice intuitivní, nicméně si přípravu kávy můžete uzpůsobit i mimo přednastavené možnosti. Nejblíže se obsluze automatického kávovaru přiblížil model Oracle Touch, který má dokonce jako jediný automatické pěchování. Zároveň se jedná o dvouokruhový kávovar, který umožňuje přípravu espressa i zpěňování mléka najednou. To nabízí například i model The Oracle nebo Dual Boiler, který ovšem nemá integrovaný mlýnek.  Tyto dva kávovary společně s modelem Barista Pro spadají do kategorie kávovarů, které disponují displejem, nicméně o dost menším a méně návodným než u Barista Touch a Oracle Touch.   

15

Modely s integrovaným mlýnkem, které sice postrádají displej, ale zato jsou značně cenově dostupnější, jsou Barista Express/Express Impress. Ty se pohybují okolo dvaceti tisíc, což na kávovar včetně mlýnku je cena více než uspokojivá. Tyto kávovary mají automatické přednastavení množství kávy nebo délky extrakce, nicméně je můžete přepnout do manuálního módu a nastavit si je dle svých preferencí. Barista Express Impress, tedy dražší varianta, je vybaven asistovaným pěchováním kávy, což opět může být prvek, který vám cestu ke kávě zjednoduší.

Návrh bez názvu-2

U většiny modelů naleznete tamper neboli pěchovadlo, které je u dražších modelů zabudován pomocí magnetu přímo v kávovaru. Značka obohatila většinu svých kávovarů o funkci DryPuck, která odstraňuje přebytečnou vodu z kávy, která prošla extrakcí, což vás může ušetřit zbytečného nepořádku.  Dále také většina disponuje programy na čištění a odvápnění, které vás navedou, jak takovou údržbu provádět. Mimo jiné si značku můžete spojit i s četným příslušenstvím jako je kovová konvička na zpěňování mléka, sada na čistění, změkčovač vody nebo tzv. razor, který slouží jako pomocník při dávkování kávy.  

Jak by se dali kávovary od značky SAGE shrnout? Pokud uvažujete nad pohodlností automatického kávovaru, ale nedovolíte se polevit na chuti kávy a stále vás láká pákový kávovar. Uživatelsky domyšlené kávovary SAGE budou do vaší domácnosti to pravé.

 Bambino Plus

Mrkněte, jaký model bude ten pravý pro vás:

https://www.dokonalakava.cz/znacka/sage/