Doprava ZDARMA již od 1500 Kč 🚚

Káva v Tanzanii

Když si vychutnávám tanzanskou kávu, vracím se zpět na nekonečné plantáže s kávovníky. Nezapomenutelné zážitky a prvotřídní káva jsou důvodem, proč jsem Tanzánii beznadějně propadl a s jistotou můžu říct, že jsem našel novou lásku. Rád bych vás alespoň takhle vzal s sebou na menší výlet po tanzanských plantážích.

Trošku jiné safari pro milovníky kávy

Na území třinácté největší africké země najdeme hned tři významné oblasti kávy, kde farmáři pěstují robustu i arabiku a díky nadmořským výškám přes 1700 metrů nad mořem mají potenciál vypěstovat velmi kvalitní kávu.

Nejpopulárnější tanzanskou kávu najdeme ve dvou regionech, Kilimanjaro a Arusha. Název prvního regionu jste si určitě spojili se stejnojmennou nejvyšší horou Afriky, která je v této oblasti velkým lákadlem turistů. Oblast je turisticky nejatraktivnějším místem v zemi i díky tomu, že se zde nachází vstupní bod na Safari (Arusha – Serengeti).

6

Region Kilimanjaro je také strategickým bodem, co se obchodování s kávou týče. Tanzanskou kávu si u nás v České republice můžeme vychutnat díky ohromné burze, kterou bychom našli právě tady. Z celé země se sem sjíždí farmáři, aby prodali svou kávu překupníkům. Tímto způsobem se pak díky výstupním doložkám pro export dostává káva do celého světa. 

Mnoho investorů se zajímá také o oblast Mbeya, která má ideální pěstitelské podmínky a pěstuje se zde prakticky cokoli, na co si vzpomenete. Podnebí je zde mírné a sušší, ale zároveň si plodiny užívají luxusu blízkého jezera Malawi, ze kterého čerpají potřebnou vláhu. Kromě kávy bychom tu našli i čaj, avokádo, mango nebo třeba makadamové ořechy, která jsou těmi nejdražšími na světě.

 

Poslední populární oblast, co se kávy týče, byste mohli znát díky druhému největšímu africkému jezeru Tanganika. Jedná se o hornatou oblast Kigoma. To, čím je Malawi pro plodiny v oblasti Mbeya, je Tanganika pro Kigomskou kávu. V kombinaci s vysokou nadmořskou výškou a železitou půdou máme ideální podmínky pro svěží ovocitou chuť kávy.

7

Afrika a technologie jsou jako očekávání a realita, moc se nepotkávají

Tanzánie má při v produkci kávy jednu nesmírnou výhodu a tím je dostatek vody, což farmářům dovoluje mokré zpracovávání kávových zrn, které je pro tuto zemi typické. Zjednodušeně je to metoda, která dá vyniknout chuti zrnka kávy a neovlivňuje ji jako metoda suchá. Pokud by vás zajímalo víc o metodách zpracování zrn, určitě se podívejte moje video natáčené v samotné Tanzánii.

5_1

Tanzánské kávové plantáže z drtivé většiny vlastní malý farmáři s pár hektary, což se může bezesporu tvářit sympaticky a možná i jako další benefit, opak je ale pravdou. Úroveň kvalifikace takových farmářů se bohužel nesetkává s vyššími nároky konzumentů v západním světě. Místní velmi často sbírají i nezralé třešně, čímž snižují kvalitu kávy. Za méně kvalitní kávu logicky dostanou méně peněz, které by ovšem potřebovali k tomu, aby mohli investovat do inovací, takže se točí v začarovaném kruhu.

Technologie, které na plantážích používají, by nás vrátili možná i o dvě staletí do historie. Důvody proč se tak děje, jsou dva. Jeden už znáte a druhým důvodem je praktická stránka věci. Pravděpodobnost, že seženete náhradní díly na moderní stroje, se blíží nule. Ačkoli tady mají lidé bujnou fantazii a improvizovaně opraví kde co, s moderními technologiemi a elektronikou si poradí jen těžko.

3_3

Nicméně i přes technologické nástrahy má tanzanská káva do budoucna obrovský potenciál a vsadím se, že se s ní budeme setkávat čím dál více. Na africké poměry je to země celkem ekonomicky vyspělá a politicky stabilní, což zvedá atraktivitu v očích investorů. S obrázky Kilimanjara se tedy nemusíte loučit na dlouho, určitě se s nimi brzy zase setkáte. 

8