Káva na dovolené, aneb co dělat mimo civilizaci

Chystáte se na dovolenou do přírody a děsí vás představa, že budete bez kávy? Ani na cestách mimo město se nemusíte vzdát svého oblíbeného nápoje. Poradíme vám, jaké si vzít vybavení, které vás nezatíží, a jak si připravit a užít čerstvou kávu i v polních podmínkách.

Vybrali jsme tři metody přípravy kávy, které mají minimální nároky na výbavu a zvládne je úplně každý. 

Potřebujete toto základní vybavení:

 

 

1) French Press

Káva připravená ve French Pressu patří k nejjednodušší přípravě kávy. Bude vyhovovat těm, kdo nechtějí investovat příliš času do přípravy a vyhledávají robustnější chuť kávy. Mínusem může pro některé být sediment z prachových částic kávy, které nepříliš jemné kovové sítko nedokáže odfiltrovat a případně také skleněné tělo, díky čemuž je French Press křehký a nevhodný do extrémnějších podmínek. 

TIP: pro dobrý výsledek doporučujeme kvalitní mlýnek, který umožňuje přesné nastavení hrubosti a mele rovnoměrně s co nejmenším podílem prachové složky. 

Jak na přípravu kávy ve french pressu

Odměřte množství kávy podle velikosti konvičky - na konvičku o objemu 300 ml asi 18 g kávy - pomelte ji na hrubost připomínající krystalový cukr a vsypte do konvičky. Vodou o teplotě okolo 92 stupňů Celsia nejprve kávu spařte - zalijte jen takovým množstvím vody, abyste všechnu kávu dostatečně navlhčili, ale ještě ji nezačali zcela louhovat ve vodě.

Proč spařovat? Při prvním zalití vodou se uvolní zbývající oxid uhličitý v zrnech (čerstvá káva vzkypí) a následná extrakce probíhá konzistentněji.

Po 30 sekundách pak pomalu dolijte zbývajícím množství vody a přiklopte víčkem se sítkem vytaženým nahoře. Po dvou minutách můžete kávu zamíchat.

Nejdéle po 4 minutách celkového času pomalu stlačte píst a veškerou kávu ihned rozlijte do šálků. Kávu nenechávejte v konvici, extrakce by totiž dále probíhala a docílili byste chuti českého turka, včetně obsahu všech negativních látek, které do vody ze zrn přecházejí při příliš dlouhé extrakci. 

Čištění nemůže být snazší, vyklepneme použitou kávu a konvičku opláchneme.  

Jakou kávu zvolit do French pressu? Ochutnejte Dopraženo! Kuba Turquino Lavado

Copy of Copy of Copy of french v roce 2018

2) Aeropress Go

Připravíte skvělou filtrovanou kávu kdekoli, potřebujete jen Aeropress, filtry, 15 g čerstvě namleté kávy a 250 ml horké vody. 

Varianta Go je menší a praktičtější verzí klasického Aeropressu. Je nenáročný na údržbu, velice lehký a při normálním zacházení prakticky nerozbitný. Do hrnku s víčkem o kapacitě 444 ml se vejdou veškeré součásti, celý přístroj je tedy velmi kompaktní a lehký.

Oproti standardnímu Aeropressu spočívá výhoda Go varianty právě v jejím ultra skladném designu a vychytávkám navíc, jako je nádobka na hotovou kávu, skládací míchátko a kompaktní zásobník na 20 papírových filtrů. Drážky na spodní nádobce mají nejen estetickou, ale i funkční hodnotu - díky nim káva v ruce nepálí.

Samotná příprava kávy probíhá stejně jako v klasickém Aeropressu a ani v chuti připravené kávy rozdíl nepoznáte. 

Do Aeropressu se nejvíce hodí káva Dopraženo! Brazílie Cerrado Dulce

aeropres

Jak na přípravu kávy v AeroPressu Go

Namelte si kávu na střední hrubost - přibližně odpovídající krupicovému cukru. Umístěte filtr do sítka, prolijte jej horkou vodou, abyste se zbavili papírové chuti, zašroubujte k válci se šroubovacím uzávěrem a postavte na nádobku s drážkami. Vsypte 15 gramů (1 vrchovatá odměrka) namleté kávy a zalijte 200 ml horké vody o teplotě 80-90 stupňů Celsia. Přibližně 10 sekund míchejte přiloženým míchátkem, vložte píst gumovou stranou dolů a pomalu stlačujte. Asi po jedné minutě je káva hotová. 

Díky využití tlaku je káva extrahovaná rychleji, ale přitom plnohodnotně. Milovníci Aeropressu oceňují rychlost a snadnost přípravy, vyváženou a plnou chuť bez převažující hořkosti nebo kyselosti a čistotu kávy bez neodfiltrovaných částic.

Čištění je velmi snadné a rychlé - odšroubujete sítko, vyhodíte kávový puk s papírovým filtrem a propláchnete vodou. 

TIP: můžete si pořídit kovové sítko, které je opakovaně použitelné. Nemusíte pak nosit nic navíc, nadto je s ním příprava vysoce ekologická.  

3) Nanopresso

Nedáte dopustit na espresso a pokud právě nemáte po ruce svůj domácí kávovar nebo oblíbenou kavárnu, raději se kávy vzdáte úplně? Vyzkoušejte cestovní kávovar Nanopresso a možná změníte názor. Stačí vám voda, mletá káva a trochu vaší síly, abyste si připravili espresso s cremou kdykoli a kdekoli.

Musíme taky podotknout, že tento stroj v různých barevných variantách je zároveň stylovým doplňkem. V základní variantě je k dispozici sítko na 8 g kávy a jedno espresso, výhodou však je, že si můžete dokoupit dvojité sítko na 16 g kávy, takže najednou budete moct připravit dvojitou dávku.

Nanopresso

Jak na přípravu kávy v Nanopressu

Namelte kávu najemno, stejně jako pro přípravu espressa v kávovaru. Odšroubujte horní část Nanopressa, vyjměte sítko, přiloženou odměrkou vsypte do sítka kávu a silou upěchujte (použijte opačnou stranu odměrky) - tento krok je důležitý, protože zaručí hutnější a krémovější výsledek. Po upěchování by měly zbývat 4 mm od horního okraje sítka.

Vložte sítko zpět do Nanopressa a zašroubujte. Teď odšroubujte spodní část Nanopressa, do nádobky vlijte vodu o teplotě 88 - 92 stupňů Celsia až po rysku a zašroubujte zpět. Uvolněte píst ve středu nádobky pootočením s mírným tlakem po směru hodinových ručiček, obraťte Nanopresso vzhůru nohama (nádobka s vodou je nahoře) a začněte pumpovat. Po 6-8 stlačení docílíte požadovaného natlakování a po přibližně 20-25 stlačení je espresso hotové.  

Stejně jako u předchozích metod je čištění velmi snadné, použitou kávu vyklepnete a sítko očistíte přiloženým štětečkem.

Do Nanopressa bychom zvolili kávu Dopraženo! Italská.  

nanopresso krkonose 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení