Káva na dovolené, aneb co dělat mimo civilizaci

Chystáte se na dovolenou do přírody a děsí vás představa, že budete bez kávy? Ani na cestách mimo město se nemusíte vzdát svého oblíbeného nápoje. Poradíme vám, jaké si vzít vybavení, které vás nezatíží, a jak si připravit a užít čerstvou kávu i v polních podmínkách.

Vybrali jsme tři metody přípravy kávy, které mají minimální nároky na výbavu a zvládne je úplně každý. 

Potřebujete toto základní vybavení:

- čerstvou zrnkovou kávu

- ruční mlýnek

- podle zvoleného způsobu přípravy French Press, Aeropress Go nebo Nanopresso 

- odměrku na kávu

- termosku na horkou vodu 

- zdroj horké vody 

1) French Press

Káva připravená ve French Pressu patří k nejjednodušší přípravě kávy. Bude vyhovovat těm, kdo nechtějí investovat příliš času do přípravy a vyhledávají robustnější chuť kávy. Mínusem může pro některé být sediment z prachových částic kávy, které nepříliš jemné kovové sítko nedokáže odfiltrovat a případně také skleněné tělo, díky čemuž je French Press křehký a nevhodný do extrémnějších podmínek. 

TIP: pro dobrý výsledek doporučujeme kvalitní mlýnek, který umožňuje přesné nastavení hrubosti a mele rovnoměrně s co nejmenším podílem prachové složky. 

Jak na přípravu kávy ve french pressu

Namelte kávu na hrubost připomínající krystalový cukr, odměřte množství podle velikosti konvičky - na konvičku o objemu 300 ml asi 18 g kávy - a nasypte jej do konvičky. Vodou o teplotě okolo 92 stupňů Celsia nejprve kávu spařte - zalijte jen takovým množstvím vody, abyste všechnu kávu dostatečně navlhčili, ale ještě ji nezačali zcela louhovat ve vodě. Proč? Při prvním zalití vodou se uvolní zbývající oxid uhličitý v zrnech (čerstvá káva vzkypí) a následná extrakce probíhá konzistentněji.

Po 30 sekundách pak pomalu dolijte zbývajícím množství vody a přiklopte víčkem se sítkem vytaženým nahoře. Po dvou minutách můžete kávu zamíchat.

Nejdéle po 4 minutách celkového času pomalu stlačte píst a veškerou kávu ihned rozlijte do šálků. Kávu nenechávejte v konvici, extrakce by totiž dále probíhala a docílili byste chuti českého turka, včetně obsahu všech negativních látek, které do vody ze zrn přecházejí při příliš dlouhé extrakci. 

Čištění nemůže být snazší, vyklepneme použitou kávu a konvičku opláchneme.  

Jakou kávu zvolit do French pressu? Ochutnejte Dopraženo! Po Kubánsku

Copy of Copy of Copy of french v roce 2018

2) Aeropress Go

Připravíte skvělou filtrovanou kávu kdekoli, potřebujete jen Aeropress, filtry, 15 g čerstvě namleté kávy a 250 ml horké vody. 

Varianta Go je menší a praktičtější verzí klasického Aeropressu. Je nenáročný na údržbu, velice lehký a při normálním zacházení prakticky nerozbitný. Do hrnku s víčkem o kapacitě 444 ml se vejdou veškeré součásti, celý přístroj je tedy velmi kompaktní a lehký.

Oproti standardnímu Aeropressu spočívá výhoda Go varianty právě v jejím ultra skladném designu a vychytávkám navíc, jako je nádobka na hotovou kávu, skládací míchátko a kompaktní zásobník na 20 papírových filtrů. Drážky na spodní nádobce mají nejen estetickou, ale i funkční hodnotu - díky nim káva v ruce nepálí.

Samotná příprava kávy probíhá stejně jako v klasickém Aeropressu a ani v chuti připravené kávy rozdíl nepoznáte. 

Do Aeropressu se nejvíce hodí káva Dopraženo! Fine cup

aeropres

Jak na přípravu kávy v AeroPressu Go

Namelte si kávu na střední hrubost - přibližně odpovídající krupicovému cukru. Umístěte filtr do sítka, prolijte jej horkou vodou, abyste se zbavili papírové chuti, zašroubujte k válci se šroubovacím uzávěrem a postavte na nádobku s drážkami. Vsypte 15 gramů (1 vrchovatá odměrka) namleté kávy a zalijte 200 ml horké vody o teplotě 80-90 stupňů Celsia. Přibližně 10 sekund míchejte přiloženým míchátkem, vložte píst gumovou stranou dolů a pomalu stlačujte. Asi po jedné minutě je káva hotová. 

Díky využití tlaku je káva extrahovaná rychleji, ale přitom plnohodnotně. Milovníci Aeropressu oceňují rychlost a snadnost přípravy, vyváženou a plnou chuť bez převažující hořkosti nebo kyselosti a čistotu kávy bez neodfiltrovaných částic.

Čištění je velmi snadné a rychlé - odšroubujete sítko, vyhodíte kávový puk s papírovým filtrem a propláchnete vodou. 

TIP: můžete si pořídit kovové sítko, které je opakovaně použitelné. Nemusíte pak nosit nic navíc, nadto je s ním příprava vysoce ekologická.  

3) Nanopresso

Nedáte dopustit na espresso a pokud právě nemáte po ruce svůj domácí kávovar nebo oblíbenou kavárnu, raději se kávy vzdáte úplně? Vyzkoušejte cestovní kávovar Nanopresso a možná změníte názor. Stačí vám voda, mletá káva a trochu vaší síly, abyste si připravili espresso s cremou kdykoli a kdekoli.

Musíme taky podotknout, že tento stroj v různých barevných variantách je zároveň stylovým doplňkem. V základní variantě je k dispozici sítko na 8 g kávy a jedno espresso, výhodou však je, že si můžete dokoupit dvojité sítko na 16 g kávy, takže najednou budete moct připravit dvojitou dávku.

Nanopresso

Jak na přípravu kávy v Nanopressu

Namelte kávu najemno, stejně jako pro přípravu espressa v kávovaru. Odšroubujte horní část Nanopressa, vyjměte sítko, přiloženou odměrkou vsypte do sítka kávu a silou upěchujte (použijte opačnou stranu odměrky) - tento krok je důležitý, protože zaručí hutnější a krémovější výsledek. Po upěchování by měly zbývat 4 mm od horního okraje sítka.

Vložte sítko zpět do Nanopressa a zašroubujte. Teď odšroubujte spodní část Nanopressa, do nádobky vlijte vodu o teplotě 88 - 92 stupňů Celsia až po rysku a zašroubujte zpět. Uvolněte píst ve středu nádobky pootočením s mírným tlakem po směru hodinových ručiček, obraťte Nanopresso vzhůru nohama (nádobka s vodou je nahoře) a začněte pumpovat. Po 6-8 stlačení docílíte požadovaného natlakování a po přibližně 20-25 stlačení je espresso hotové.  

Stejně jako u předchozích metod je čištění velmi snadné, použitou kávu vyklepnete a sítko očistíte přiloženým štětečkem.

Do Nanopressa bychom zvolili kávu Dopraženo! Po Italsku.  

nanopresso krkonose