KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Jak vybírat kavárnu na cestách

Každý závislák na dokonalé kávě řeší problém, co pít, když je na cestách. Samá komerce, káva , která se moc pít nedá a po  24 hodinách bez kafe vezmete na milost i Starbucks.

IMG_20200123_104241_resized_20200217_111627767

Síť kaváren v Asii % Arabica. Koncept dokonalý, káva skvělá. Velmi povedený komerční projekt.

-------------

Takže většinou nastává tradiční situace, jste někde na cestách, máte chuť na kávu, vůbec neznáte prostředí, zeptat se místních nemá smysl, protože vaše nároky na kávu jsou úplně někde jinde a co teď?

Mám pro vás jednoduché doporučení, které používám já, když jsem v zahraničí a mám nutkavou chuť na kávu. Což se teda opakuje 2x denně.

Než jsem začal pracovat s kávou, tak samozřejmě mě stačilo dát si espresso na letišti z automatu a byl jsem s tím v pohodě. Postupem času se mé nároky zvyšovaly, až do dnešních rozměrů, kdy přítelkyně říká, že dopoledne strávíme hledáním kavárny. Podotýkám, že ona kávu nepije.

Ano, jsem blázen, minulý rok jsem na motorce jezdil 15 km do kavárny v Malajsii, protože zkrátka na ostrově nebyla lepší káva.

IMG_20190102_002458_087

Langkawi, tady jsem jezdil 15 km každý den na kávu

------------------------------

Základ je internet

Mít v mobilu internet je obrovskou výhodou. V Evropské unii to řešit samozřejmě nemusíte, ale v jiných částech zeměkoule jsou poplatky za roaming nesmysl. Takže první, co dělám, na letišti kupuji místní sim kartu.

Můžete se spolehnout, že až na výjimky bude internet levnější než v Česku. A když narazíte na tu výjimku, třeba v Singapuru (1000 Kč na 3 dny) nebo jste v místě pobytu tak krátce, že se sim nevyplatí, tak free wifi dost často bývá na každém kroku. Takže pak doporučuji stáhnout na wifi offline mapy daného místa.  

Aplikace Tripadvisor

Tohle je společně ještě s Uberem (v Asii Grab) nejdůležitější aplikace na cesty. Jsem opravdu náročný na jídlo i kávu, takže se řídím doporučením ostatních, nebo také jejich fotkami (to častěji). Oproti webové verzi má aplikace výhodu toho, že si můžete otevřít mapu a vidíte, které podniky jsou v nejbližším okolí, takže nebudete muset cestovat přes celé město na kávu.

Co hledám

Důležitým kritériem je

  • hodnocení 4 až 5 puntíků
  • fotka cappuccina
  • jak kavárna vypadá.

Proč zrovna cappuccina? Pokud vidím luxusně našlehanou pěnu s obrázkem králíka, rozetky apod., tak je dost velký předpoklad, že za barem dělá někdo, kdo se tomu věnuje. Ano, není to 100%, ale pro začátek to stačí.

Výhra v loterii je pak kavárna, která vypadá do hipsterského stylu (skandinávský). I tady můžete samozřejmě narazit na komerční projekt, ale když splníte kombinaci všech 3 parametrů, tak máte dost vysokou šanci na úspěch.

Pak se vám stane, že najdete luxusní kavárnu na místě, kde byste ji nečekali a ani nehledali. Jako příklad může sloužit kavárna v Bangkoku v čínské čtvrti. Na tu jsem narazil jen díky této aplikaci. A výsledek byl úžasný.

Hipsteři a kyselá káva

Pak se dostáváme do roviny profilu chutí, takže kyselá vs. hořká. Hipsterské kavárny většinou preferují kávy do kysela. Zase na druhou stranu, ze zkušenosti můžu říct, že tak kyselé kafe, jaké se prodává v Česku, ve světě obecně moc nenajdete. Většinou jde maximálně o střední pražení, takže jemná hořkost s ovocitou dochutí. A s tím jsem úplně v pohodě.

Ba naopak hipsterské kavárny v zahraničí vyhledávám, protože až na pár výjimek, se mi nestalo, že bych narazil na špatně připravenou kávu. A radši malinko kyselejší káva, než přepálená, podextrahovaná, z nevyčištěného kávovaru a tak dále. A to osobně preferuji spíše kávy italského typu.

Bez internetu

U jídla je to jednodušší. Platí pravidlo, tam kde chodí jíst místní a je plná restaurace, jděte tam. U kavárny je to složitější s ohledem na různorodost náročnosti zákazníka.

IMG_20190827_030238_resized_20200217_113120340

Pokud vidíte, že na stůl servírují podobné věci, neváhejte, bude to stát za to

-----------------------

Ne vždy hledám kavárnu na internetu. Někdy také jdu po ulici, vidím zajímavý podnik a na nějakých 90% dokážu odhadnout (přečtěte si blog o tom, jak poznat dobrou kavárnu), jestli si kávu dát, nebo ne. Jaké jsou znaky?

Kromě výše zmíněných, které platí i v reálném světě, tak se ještě dívám na baristu, jak pracuje, jestli ví, co dělá, násypku mlýnku (barva zrna a mastnota na násypce) a vůbec nejlepší varianta je, když vidíte na extrakci. Pak je to 100%. Více na našem dalším blogu o extrakci.

Občas je to fakt složité, ale obecně s tímto návodem se dá najít v každém větším městě kavárna, kde si kávu můžete úplně v pohodě dát.

Honza Houdek

IMG_20200211_122902_resized_20200217_111628843