KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Jak vybírat automatický kávovar

Zákazník, který si u nás na prodejně vybírá kávovar, vždy dostane zásadní otázku: „Co preferujete?“ Buďto se svým výběrem můžete přiblížit kvalitě kavárenských espress a cappuccin, což vyžaduje o něco více úsilí, času a nutnost správného nastavení mlýnku nebo slevíte ze svých nároků na kvalitu a užijete si pohodlí a čistou kuchyň.

IMG_7250

Spousta zákazníků si uvědomí, že kavárenské espresso z pákového kávovaru představuje nemalou oběť, a ačkoli jim je představa takové kávy blízká, z důvodu komfortu se rozhodnou pro automatický kávovar. Rozhodnutí je z mého pohledu logickým krokem. Pokud vím, že pákovému kávovaru nebudu věnovat takovou péči, kterou vyžaduje, je automat tou správnou volbou. Věřte tomu, že pokud budete pákový kávovar zanedbávat, on vám na oplátku může dát výrazně horší kávu než automat.

Pokud se vám představa pohodlně připravené kávy zamlouvá, tak brzy zjistíte, čím se při výběru automatického kávovaru řídit. I automat má svá specifika a divili byste se, ale je to víc než jen o displeji a připojení na wifi.

IMG_4325

Proč je káva z automatu oproti pákovému kávovaru horší?

Obecně zásadním problémem automatických kávovarů je tendence espresso podextrahovávat. Laicky řečeno, káva je prázdná, nemá žádné tělo.  Je to z toho důvodu, že mlýnek automatu vám nedovolí namlet kávu tak jemně, jak byste potřebovali. Některé kávovary si umí s jemností mletí poradit lépe, jako například Philco nebo Nivona, a jiné o trochu hůře, což je případ levnějších řad Gaggia.

Proč vás nepustí na tak jemné mletí? Je to jednoduché. Kávovary na hrubší mletí nastavují sami výrobci, protože příliš jemná káva by mohla způsobit roztržení spařovací jednotky. V té dochází ke stlačení kávy, a pokud by tlak byl příliš vysoký z důvodu velkého odporu, neměl by kam ujít a jednotku by roztrhl. To však vede k tomu, že voda nemá ve spařovací jdnotce dostatečný odpor, protéká příliš rychle a káva do ní nestíhá extrahovat potřebné složky.

 Doporučení:

Vždy si nastavujte co nejsilnější kávu. Když nemůžete průtok kávy brzdit jemným mletím, můžete to udělat alespoň větším množstvím kávy. Mlýnek pochopitelně nastavte na co nejjemnější mletí.

IMG_7252

Jakou kávu používám?

První důležitou věcí, která vstupuje do výběru kávovaru je káva, kterou si v něm budete připravovat. Zásadní je styl pražení. To znamená, jestli máte raději italský styl, tedy hořkou kávu, nebo modernější trend světle pražených arabik, které jsou ovocitější. Velmi úzce to souvisí s mlýnkem kávy.

Pokud používáte světle pražené kávy a máte raději ovocité tóny, určitě zapomeňte na kávovary s keramickými mlecími kameny. Světle pražené zrno je tvrdé a keramické kameny by se brzy ztupily. Zároveň jsou chutě světle pražených arabik velmi jemné, a pokud zvolíte kávovar, který neumí kávu namlít dostatečně jemně, nebo neumožňuje gramáž alespoň okolo 12 gramů na jednu porci, nebude vám výsledné espresso chutnat.

Naopak ti, kteří preferují italský styl pražení, mají výběr výrazně širší. Nicméně i tady platí výše zmiňované pravidlo. Čím víc kávy se vejde do spařovací jednotky a čím jemnější bude mletí, tím kvalitnější kávy dosáhnete.

S kvalitou espressa nepochybně souvisí kvalita kávy, kterou použijete. Pokud používám čerstvou kávu vyšší kvality a ideálně tmavšího pražení, můžu očekávat relativně slušné espresso. Možná nebude jako z kavárny, ale pořád si můžete pochutnat.

Zmíněné čerstvost kávy je velmi důležitá. Oleje, které jsou u čerstvé kávy uvnitř zrna výrazně pomáhají s bržděním extrakce. Z toho zjednodušeně vyplývá, že pokud uvidíte mastnotu kávu na povrchu zrna, oleje už nejsou v zrnku a extrakce bude výrazně rychlejší a obíráte se o chuť.

IMG_2725

Čištění automatického kávovaru

U páky je čištění snadné, vše totiž závisí na vás. Jak je to u automatu? Spousta automatických kávovarů má funkci „samočištění“. Víte ale, jak to v životě je, když se něco samo? Většinou to nestojí za nic. Proto i v tomto případě je třeba se aktivně zapojit a věnovat svému kávovaru péči. Není nic horšího, než když nám dojde na servis rok nečištěný kávovar, který si uvnitř začal žít vlastním životem. Je to přehlídka plísní v pokročilém stádiu a usazenin v tryskách. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Bohužel na tom všem si nevědomky pochutnáváte.

Skvělá vychytávka je vyjímatelná spařovací jednotka, kterou můžete sami umýt. Výrazně si tím pomůžete, protože to nejhorší můžete sami vyčistit.

 

Zpěňování mléka na cappuccino

Bohužel, jestli espresso z automatu zaostává oproti tomu z pákového kávovaru, tak u cappuccina je tento rozdíl ještě větší. Srdíčko v cappuccinu u automatu dostanete jen velmi obtížně. Opět ale platí, že pokud se nechcete učit zacházet s tryskou u páky, u automatu dopadnete lépe.

U levnějších automatů tryska buď není vůbec nebo je třeba ji ovládat manuálně. Nejdříve si připravíte espresso tlačítkem na kávovaru a poté samostatně připravíte pěnu. Ta je u takových automatů velmi hrubá a místo mikropěny má spíše mýdlové bubliny. Výsledné cappuccino s takovou pěnou nemá propojené jednotlivé vrstvy.

U dražších kávovarů se můžete setkat s funkcí „one touch“. Velmi jednoduše zmáčknete jedno tlačítko a kávovar vám sám připraví cappuccino včetně pěny. Existují dva způsoby. Buď si mléko přes hadičku kávovar natáhne přímo do trysky s kávou, nebo se mléko připraví v externí nádobce na mléko a tím pádem mléko vůbec neprochází přes kávovar. Z mého pohledu je tento způsob elegantnější, protože mléko nezasychá uvnitř kávovaru a čištění není tak náročné.  

Samostatnou kapitolou jsou automaty s tryskou na mléko, která je prakticky identická jako u pákových kávovarů. Za mě jednoznačně ano. Naučit se zpěňovat mléko nepatří k nejsložitějším disciplínám a při troše snahy se vám povede i to srdíčko. Kombinujete tak výhody automatu s tryskou na mléko pákových kávovarů.

Design a vychytávky

Ceny kávovarů se neliší jen podle toho, jaké má mlýnek kameny nebo jakou mají trysku, za každou vychytávku navíc si náležitě připlatíte. Cena roste s velikostí displeje nebo možností připojení na wifi. V tomhle případě se meze nekladou a jde spíš o otázku vašeho rozpočtu. Například pěkným detailem u dražších Nivon je možnost nahrát si obrázek nebo logo firmy na displej. To jsou však jen drobnosti a luxus navíc, který chuť vaší kávy neovlivní.

Na závěr pro vás máme stručné shrnutí, podle vašich preferencí v kávě:

Světle pražená káva

  • Ocelové kameny, které zvládnou tvrdé zrno
  • Ideálně možnost nastavení teploty vody
  • Co největší spařovací jednotka alespoň na 12g kávy

 

Tmavě pražená káva

  • Lze i keramické kameny, ale doporučuji vždy ocelové
  • Co největší spařovací jednotka alespoň na 12g kávy
  • Lépe se vám bude nastavovat extrakce díky tmavšímu pražení

 

Cappuccino

  • Nejlepší volbou je tryska na mléko jako u pákového kávovaru (ale je třeba naučit se s ní pracovat)
  • Druhá nejlepší varianta je mléčná jednotka, která neprochází tryskou na přípravu kávy (nádoba na mléko, nikoli hadička)