Update 24.3. 9:00 Přátelé, množí se dotazy s ohledem na rozhodnutí vlády, takže: Kurzy v ČR – do odvolání zrušeno. Nevztahuje se na něho nařízení, ale pro klid duše ✔️Prodejna se mění na výdejní místo: udělejte prosím objednávku předem, každý všední den od 9 do 17 hodin.Platba možná pouze kartou ✔️Eshop: Doprava na kávu zdarma od 300 Kč, abychom zpříjemnili domácí pohodu ✔️Kávy máme dostatek, pražírna funguje normálně. Přejeme hodně zdraví a pevné nervy!

Dokonalá káva v roce 2019

Rok 2019 ze svého pohledu vnímám jako velmi úspěšný.  Máme za sebou další úspěšný rok, tak se pojďme na něho podívat. Zároveň vám chci poodhalit naše plány…

Dopraženo!

To, na co jsem nejvíc hrdý je, že jsme opět zdvojnásobili prodeje naší kávy, přitom se nám podařilo udržet čerstvost. Prakticky se nestávalo, aby kávy v černých sáčcích u nás byla déle než 14 dní. 

Navíc jsme nachystali nový koncept etiket, přidali jsme 250g balení, přibyly nové kávy a spousta dalších věcí, které nás posunuly dál na naší cestě. 

Právě za tím, abychom udrželi náš standard je spousta práce, které zákazník ve finále nevidí. A to je vlastně dobře, protože udržení stálosti a kvality je pro nás stěžejní. Kluci v pražírně měnili pražičku, takže Richard musel hledat ty správné chutě, znovu vyvíjet směsi a najít správný styl pražení pro jednotlivé kávy.

V září jsme taky definitivně přešli pod křídla jen jedné pražírny. Z dlouhodobého hlediska totiž nebylo možné hlídat kvalitu na dvou frontách, navíc když na druhé straně není úplně správná odezva. Z toho důvodu skončil prodej Kostariky a velmi oblíbené Brazílie Facenda.

Na druhou stranu jsme objevili novou kávu Brazílie San Rafael, která bude od ledna ve stálé nabídce. 

_LJS8338

Vyprodané kurzy

Tohle nám dělá radost. Stále se k nám hlásí další a další nadšení domácí baristé, kteří se chtějí zúčastnit našeho kurzu domácí přípravy espressa a cappuccina, případně latté artu. V průběhu roku jsme překonali hranici 1500 účastníků za 3,5 roku, moc děkujeme.

Takové přízně si vážíme, na druhou stranu to má negativum - dlouhé čekací lhůty. Školíme prakticky celý rok, minimálně 4 termíny měsíčně v Praze a v Brně. I tak jsme na 3 měsíce dopředu vyprodaní, není volné místo. Ale čekání pak stojí za to…

_LJS8252

Cesty na kávové plantáže ve Vietnamu a Indonésii

V lednu a září jsem měl  možnost zažít atmosféru kávové plantáže. První a velmi pozitivní zkušenost jsem získal ve Vietnamu v oblasti Da Lat. Obecně každému můžu Vietnam doporučit, je to taková asijská Itálie. Káva všude kam se podívám ve výborné kvalitě. Hlavní přínos byl v tom, že člověk viděl tu neuvěřitelnou dřinu, která předchází šálku s kávou. Více o Vietnamu tady...

Poněkud negativnější zkušenost jsem měl z Indonésie, respektive Bali. Hodně mě zajímala cibetková káva a realita byla ne úplně hezká. Cibetky zavřené v klecích, lhaní turistům, prodej za každou cenu. Takže cibetkovou kávu si opravdu už nikdy nedám. Více o ní najdete zde…

Další destinaci probíráme s Richardem, rádi bychom vyrazili na plantáž, kde se domluvíme na naší první kávě, kterou budeme brát na přímo. Uvažujeme o Kubě, Rwandě, Panamě nebo Kostarice. 

IMG_20190829_155055-min

Kávovary

Asi nejčastější dotaz, proč máme  v nabídce tak úzký sortiment kávovarů. Má to několik důvodů. Musí se nám líbit, jak designově, tak funkčně, a celé to společně s kurzem musí dávat smysl. Když si koupíte kávovar za 20 a více tisíc, tak zkrátka už očekáváte, že budete mít skvělou kávu. A to my chceme a z toho neustoupíme.

Za celý rok se nám protočilo na prodejně na zkoušku hodně kávovarů, ale málokterý splňoval naše nároky. Když z něho nedokážeme udělat pořádnou kávu my, tak proč bychom ho nabízeli vám.

Nejde nám totiž čistě o prodej, ale taky chceme nabídnout určitý servis. Pomůžeme vám s nastavením kávovaru, když řešíte reklamaci, snažíme se být co nejrychlejší, případně půjčíme náhradní stroj apod.

Každopádně máme nový přístroj pro náročné. Nově jsme zařadili luxusní kávovar Lelit Bianca. Našli jsme ho na veletrhu v Miláně, je to horká novinka na thru. Dva bojlery, nastavení teploty vody, profilace tlaku v průběhu extrakce, rotační čerpadlo, to vše vytváří podmínky pro kávu bez kompromisů._LJS7211576

Slovenský eshop

Chceme nabídnout i našim zákazníkům na Slovensku také dokonalou kávu.

Slovenský eshop  byl a ještě stále je velký projekt, který jsme minulý rok otevřeli. www.dokonalakava.eu . Jde o našeho slovenského bráchu, který by měl co nejdříve začít fungovat stejně jako česká verze. Takže pokud jste milovníci dokonalé kávy ze Slovenska, tak už teď můžete nakupovat na této verzi. Finální stav by měl být, že to, co je na české verzi, bude i na slovenské. 

Proč velký projekt. Upřímně dokud jsem nezačal, taky jsem si myslel, že přece zkopírovat funkční eshop nemůže být žádný problém. Ale vytvářet všechny produkty v češtině, překládat do slovenštiny, párovat je, dávat stejné kódy a nezamotat se do toho je opravdu spoustu práce. 

logo-pro-web-eu-800px

Dlužíme vám a zlepšíme

Pořád říkám, že máme ty nejlepší zákazníky na světě. Zní to jako klišé, ale opravdu to tak vnímám. Není nic krásnějšího, než když se dozvíte, že zákazník dojel za Vámi z Olomouce do Brna, protože si jistý, že my mu dokážeme poradit.

Snažíme se dělat nadstandardní věci, které nemáme nastaveny v procesech, ale uděláme je, prostě  to tak cítíme. Nechceme vám lhát, ani se za nic schovávat. No a jelikož jsme určité věci slíbili, tak se k nim musím vyjádřit, protože jsme je nedodrželi.

Dlouhodobě slibujeme věrnostní systém, zkrátka odměny za nákupy u nás. Tenhle rest mám na starosti já a upřímně to mrzí, ale minulý rok to zkrátka nevyšlo.

Slibuji, že tento rok se to zlepší a už to dotáhneme. Proč to tak trvá? Nechci totiž jen čistě slevy, ale aby už to i něco umělo a to nejde ze dne na den. Pokud víte o nějakém funkčním řešení, sem s ním…

_LJS8282_1

Druhý dluh spočívá v psaní blogů, točení videí. Pár článků jsme sice napsali, ale nemělo to žádný plán, natož systém. Musím uznat, že jsme při závazku každý týden jeden blog nebo video vůbec netušili, co jsme si na sebe ušili. Napsat blog nebo natočit video je časově velmi náročné..

Neříkám, že budeme publikovat každý týden nějaký článek, ale určitě chystáme zlepšení. Radši tentokrát však bez závazku.

Rok 2020

V dlouhodobém horizontu chceme být jedničkou na českém a slovenském trhu v oblasti kávy, v průběhu roku 2020 chceme mít nejširší sortiment v baristickém vybavení.

Plánů jak na to, máme jako obvykle hodně. To, co nám opravdu nechybí je kreativita. Takže na co se můžete těšit:

Co byste řekli dalším kurzům a více termínům? Připravili jsme projekt, který bychom chtěli spustit co nejdříve. Už to nebude jen o espressu a cappuccinu, ale taky o alternativách, chutích kávy, hodně se začneme věnovat také profesionálům.

Téměř po dvou letech se pustíme do změny konceptu. Budou nové kávy, nové názvy, nový design. Nemusíte se bát, to nej ze současného sortimentu určitě zůstane, jen dostane nový kabát.

V tomhle cítíme obrovský potenciál. Chceme více cestovat, dělat rozhovory s lidmi z oblasti kávy a více vám přiblížit kávový byznys z pozadí. A taky vás čeká celá řada návodů, jak na to…

Cíl je mít nejširší sortiment v ČR, takže už v průběhu ledna budeme přidávat novinky. Nové mlýnky, baristické vybavení, ale také kávovary.

 

Jdeme na to. Plány máme velké, těšíme se na další rok :) 

Honza Houdek

_LJS7189573