Milujete filtrovanou kávu? Nebo s ní chcete naopak začít? Právě pro Vás máme návody na různé druhy filtrované kávy. Sami se přesvědčíte, že není filtr jako filtr a každý způsob si žádá jiné druh mletí, který má výrazný vliv na chuť.
Neočekávejte chuť espressa
Filtrovaná káva má konzistenci spíše čaje. Také chutě jsou jemnější a méně intenzivní, za to zcela jiné a obohacující.
Jakou kávu zvolit?
Na filtr se spíše hodí káva světlejší pražení tedy u našich káv bílé sáčky. U světle pražených káv vyniknou květinové tóny a ovocitost. Pokud zvolíte tmavě pražené kávy, očekávejte poměrně fádní chutě hořkých tónů.
Chemex
Káva z něj nejen skvěle chutná, ale také samotná příprava vypadá dokonale. Skleněná nádoba doplněná o dřevěné doplňky k tomu designová varná konvice a likes na instagramu se budou jen sypat.
Do Chemexu potřebujete silnější filtry než na V60, máme je v nabídce. Zároveň záleží také na velikosti skleněné nádoby, podle toho uzpůsobujete jak recept, tak také samozřejmě velikost filtrů.
Pojďme se podívat na obvyklejší velikost a to je 6 porcí.
Postup:
- Ve varné konvici s nastavitelnou teplotou vody ohřejeme vodu na teplotu ideálně 95 °C.
- Namočte papírový filtr zatím bez kávy, nalijte do něj vodu a nechte překapat.
- Nameleme si kávu, množství odpovídá 6g na 100ml vody.
- Hrubost mletí je o něco hrubější než na french press, více o hrubosti mletí na tomto blogu
- Horkou vodou pomocí krouživých pohybů zaléváme rovnoměrně všechnu kávu. Prvně nalijeme malé množství vody – zhruba 50 ml, aby se všechna káva namočila. Zhruba po 30 s začneme znovu krouživými pohyby zalévat kávu v Chemexu.
- Káva by měla překapat zhruba do 3 minut.
- Extrakce by měla vypadat velmi podobně jako u espressa, výsledná káva se nesmí překapávat velmi rychle (neposbírá chuť), ale ani naopak velmi pomalu (dochází k přebírání nežádoucích látek)
V60 dripper
Nezákladnější, nejoblíbenější metoda filtrované kávy. Stačí Vám pouze dripper, filtr, káva, mlýnek a horká voda. A pokud cestujete, je dokonalým společníkem pro přípravu kávy na cestách. Stačí si vzít termosku navíc a jste skvěle vybavení do přírody.
Proč V60? Trychtýř má tvar písmene V a 60 stupňů. Dalším pomocníkem jsou vroubky na trychtýři, které pomáhají lepšímu filtrování kávy.
Postup:
- Ohřejeme vodu na požadovanou teplotu ideálně na 95 stupňů ve varné konvici. Vyšší teplota bude kávu spalovat. Pokud máte varnou konvici bez nastavení teploty vody, nechte vodu chvíli odstát.
- Dripper V60 položíme na nádobu, do které bude připravovat výslednou kávu.
- Do dripperu vložíme papírový filtr.
- Stejně jako u chemexu, filtr nejdříve propláchneme pro zbavení se nečistot a pachutí. Tuto vodu vylijeme.
- Připravíme si středně hrubě namletou kávu. Základní recept je 18 g kávy na 300 ml vody. Kávu nasypeme do filtru a vyrovnáme ji. Více o hrubosti mletí zde.
- Zapneme stopky a krouživými pohyby začneme vodu nalévat v menším množství na kávu – přibližně 40-50 ml. Namočíme veškerou kávu a poté ji jemně promícháme.
- Po dalších 20 sekundách znovu nalijeme 40-50 ml vody. Vodu je třeba směřovat na kávu ne na papírový filtr. Také dbáme na rovnoměrné lití vody. Překapávaní kávy by mělo trvat maximálně 3 minuty.