Dokonalá filtrovaná káva – Chemex a V60

Milujete filtrovanou kávu? Nebo s ní chcete naopak začít? Právě pro Vás máme návody na různé druhy filtrované kávy. Sami se přesvědčíte, že není filtr jako filtr a každý způsob si žádá jiné druh mletí, který má výrazný vliv na chuť. 

Neočekávejte chuť espressa

Filtrovaná káva má konzistenci spíše čaje. Také chutě jsou jemnější a méně intenzivní, za to zcela jiné a obohacující.

Jakou kávu zvolit?

Na filtr se spíše hodí káva světlejší pražení tedy u našich káv bílé sáčky. U světle pražených káv vyniknou květinové tóny a ovocitost. Pokud zvolíte tmavě pražené kávy, očekávejte poměrně fádní chutě hořkých tónů.

 

 

IMG_1475

Chemex

Káva z něj nejen skvěle chutná, ale také samotná příprava vypadá dokonale. Skleněná nádoba doplněná o dřevěné doplňky k tomu designová varná konvice a likes na instagramu se budou jen sypat.

Do Chemexu potřebujete silnější filtry než na V60, máme je v nabídce. Zároveň záleží také na velikosti skleněné nádoby, podle toho uzpůsobujete jak recept, tak také samozřejmě velikost filtrů.

Pojďme se podívat na obvyklejší velikost a to je 6 porcí.

Postup:

  • Ve varné konvici s nastavitelnou teplotou vody ohřejeme vodu na teplotu ideálně 95 °C.
  • Namočte papírový filtr zatím bez kávy, nalijte do něj vodu a nechte překapat.
  • Nameleme si kávu, množství odpovídá 6g na 100ml vody.
  • Hrubost mletí je o něco hrubější než na french press, více o hrubosti mletí na tomto blogu
  • Horkou vodou pomocí krouživých pohybů zaléváme rovnoměrně všechnu kávu.  Prvně nalijeme malé množství vody – zhruba 50 ml, aby se všechna káva namočila. Zhruba po 30 s začneme znovu krouživými pohyby zalévat kávu v Chemexu.
  • Káva by měla překapat zhruba do 3 minut. 
  • Extrakce by měla vypadat velmi podobně jako u espressa, výsledná káva se nesmí překapávat velmi rychle (neposbírá chuť), ale ani naopak velmi pomalu (dochází k přebírání nežádoucích látek)

_LJS8295

V60 dripper

Nezákladnější, nejoblíbenější metoda filtrované kávy. Stačí Vám pouze dripper, filtr, káva, mlýnek a horká voda. A pokud cestujete, je dokonalým společníkem pro přípravu kávy na cestách. Stačí si vzít termosku navíc a jste skvěle vybavení do přírody.

Proč V60? Trychtýř má tvar písmene V a 60 stupňů. Dalším pomocníkem jsou vroubky na trychtýři, které pomáhají lepšímu filtrování kávy.

Postup:

  • Ohřejeme vodu na požadovanou teplotu ideálně na 95 stupňů ve varné konvici. Vyšší teplota bude kávu spalovat. Pokud máte varnou konvici bez nastavení teploty vody, nechte vodu chvíli odstát.
  • Dripper V60 položíme na nádobu, do které bude připravovat výslednou kávu.
  • Do dripperu vložíme papírový filtr.
  • Stejně jako u chemexu, filtr nejdříve propláchneme pro zbavení se nečistot a pachutí. Tuto vodu vylijeme.
  • Připravíme si středně hrubě namletou kávu. Základní recept je 18 g kávy na 300 ml vody. Kávu nasypeme do filtru a vyrovnáme ji. Více o hrubosti mletí zde.
  • Zapneme stopky a krouživými pohyby začneme vodu nalévat v menším množství na kávu – přibližně 40-50 ml. Namočíme veškerou kávu a poté ji jemně promícháme.
  • Po dalších 20 sekundách znovu nalijeme 40-50 ml vody. Vodu je třeba směřovat na kávu ne na papírový filtr. Také dbáme na rovnoměrné lití vody. Překapávaní kávy by mělo trvat maximálně 3 minuty.

_LJS8260

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení