KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Distribuce kávy

Každé zrnko kávy si prožije své malé dobrodružství a v pražírně si dokonce projde tak trochu peklem, aby se nakonec mohlo dostat až k vám domů a splnit své poslání, ať už káva hraje ve vašem životě jakoukoli roli. S kávou je spojen složitý proces, na kterém se podílí mnoho lidí a svým způsobem je to takový malý zázrak. Nebyla by pak škoda ji ve výsledku znehodnotit „malou“ ale nemálo významnou chybou v procesu přípravy? To by se mohlo stát, pokud podceníte distribuci kávy v páce a zaděláte tak na nerovnoměrnou extrakci. Část espressa bude podextrahovaná a část naopak přeextrahovaná. Jinými slovy, pokud kávu stlačíte tamperem nakřivo, nikdy si ji nevychutnáte, takovou, jaká by v případě dokonalé a rovnoměrné extrakce mohla být. Částečně tak káva může přijít o chuť a o tu nám přeci jde především.

prezentace šířka (1)

Samotný tamper na přípravu dokonalé kávy bohužel nestačí, potřebujeme distributor. Ať už to zní vznešeně jak chce, je to jednoduše urovnávač kávy, bez kterého to ovšem tak jednoduše nejde. Rotací distributoru rozprostíráme namletou kávu pomocí lopatek, které má naspodu.

12

Pochopitelně existují i amatérské techniky a jedna se dokonce i po svém vynálezci jmenuje. Nicméně, my chceme docílit dokonalé profesionální přípravy, která nás bude odměňovat špičkovými espressy, takže těm amatérským se vyhneme. Naštěstí hranice amatérství a profesionality ve světě kávy není tak striktní a nepřekročitelná. V tomto případě zkrátka stačí svoji výbavu na přípravu kávy rozšířit o jeden komponent.

13

Takže když jsme se shodli, že distributor určitě ano, koukneme na to, jak si vybrat ten správný, protože se špatně vybraným distributorem, byste dopadli stejně jako bez něj. Na trhu dnes najdeme velké množství různých distributorů, určitě je tedy z čeho vybírat. Je však nutné se držet základního pravidla. První, na co koukáme, je průměr, který musí být stejný jako průměr tamperu.

14

Když jsem říkala, že tamper nám nestačí, nebyla to tak úplně pravda. Stačí. Ovšem jenom v případě, že je to tamper a distributor v jednom. Z každé strany tedy slouží k něčemu jinému a díky šroubovacímu středu si můžete upravit tloušťku obou stran. Tato varianta pro vás muže být praktickým řešením, pokud třeba potřebujete šetřit prostorem.

Pevně věřím, že teď už dobře rozumíte tomu, proč je distributor pro urovnání kávy důležitý. Poradíte si bez něj, ale uznejte, že by to byla škoda. Jak pro váš požitek z chuti, tak pro všechny, jejichž tvrdá práce stojí za tím, že si kávu z celého světa můžete vychutnat i vy.

 prezentace šířka (4)