5 letních drinků z kávy, které letos frčí

Dnes máme pro vás letní osvěžující kávy, které zvládnete sami doma. Stačí jen:

Zde vám nabízím ověřené, chutné a osvěžující kávové nápoje do horkých letních dnů.

DSC_0176

Ice latte 

Jeden z oblíbených nápojů, který je extrémně jednoduchý, krásně vypadá a můžete tím oslnit na každé zahradní party nebo grilovačce.

DSC_0107_1

Postup:

- sklenici naplním ledem a zaliji mlékem nebo rostlinným mlékem

- opatrně naliji espresso z kávy Dopraženo! Po Sicilsku (případně dvojité espresso) přes led tak, aby se mi vrstvy nepromíchaly

- espresso můžete a nemusíte připravovat na led

DSC_0177_1

Espresso tonic

DSC_0121_1

Tento nápoj je specifický a nemusí úplně každému chutnat, nicméně je osvěžující a taky velmi jednoduchý na přípravu:

- velikost sklenice, led a tonik podle libosti

- opět opatrně naliji espresso z Dopraženo! Po Kolumbijsku středně (případně dvojié espresso) přes led tak, aby se mi vrstvy nepromíchaly

- kvůli optickému dojmu mám raději nepromíchané vrstvy,  zamíchat si nápoj může každý sám

- espresso můžete a nemusíte připravovat na led

DSC_0128_1

Studená vídeňská káva

Tento název jsem si právě vymyslel, protože nejlépe vystihuje, co od tohoto nápoje čekat. Pokud mohu doporučit, zkuste právě tuto kávu. Je to můj recept a dají se na něj dělat pěkné variace, například se zmrzlinou a podobně.

Postup:

- sklenici naplníme skoro plnou ledem

- zaliji dvojitým espresem z kávy Dopraženo! Po Italsku přímo na led a doliji horkou vodou do tří čtvrtin objemu sklenice

- našlehám vychlazenou šlehačku (více procentní ke šlehání) tak, aby nabyla objemu a přitom zůstala tekutá.

Já jsem použil obyčejný ruční mixér

- pomalu naliji na kávu s ledem, tak aby tekutá šlehačka vytvořila bílý prstenec nahoře.

- ihned podávám, piji bez brčka

 Na tomto nápoji se mi líbí spojení teplé kávy a vychlazené šlehačky – zajímavá kombinace.

Proto je potřeba tuto kávu servírovat hned a je určena spíše na osvěžení a povzbuzení než na popíjení. Ale klidně zkuste i variantu dolít dvojité espresso studenou vodou. Dejte vědět , která z variant vám chutná víc.

 DSC_0115_2

Frappé

V Brně žije početná komunita Čechů s řeckými kořeny a jeden Řeko – Brňan mě naučil řecké frappé. Trochu jsem to upravil (z mého pohledu vylepšil) a zde je moje verze:

- led, trochu vody 3 čajové lžičky instantní kávy a espresso

-  frappé mixérem vyšlehám do husté pěny a přiliji do vysoké sklenice bez ledu

- podávejte s brčkem

- pokud chcete sladit, doporučuji cukr přidat předem a mixovat spolu s kávou

 DSC_0128_2

Varianta pro odvážné , kteří nemají frappé mixér:

- vodu, instantní kávu a espresso smíchám v nádobě na mixování

- ponořím tyčový mixér a přidám led (stačí dvě, tři kostky kvůli vychlazení a lepšímu napěnění)

- mixuji tak, abych napěnil, ale zároveň se snažím nedrtit led (neudělejte z toho ledovou tříšť)

- pokud chcete sladit, doporučuji cukr přidat předem a mixovat spolu s kávou

 

Mléčné frappé

Pokud si objednáte v kavárně frappé, pravděpodobně dostanete mléčnou variantu. Je hustší a krémovitější.

Postup je stejný jako u bezmléčné verze, jen dolévám místo vody studeným mlékem.

 DSC_0106_2

                       

Příjemné kávové osvěžení přeje Richard Stehlík

 WhatsApp Image 2019-05-31 at 14.13.43