5 letních drinků z kávy, které frčí

Přemýšlíte, jak se v letních horkých dnech osvěžit a zároveň se nevzdat svého oblíbeného životabudiče?

Vyzkoušejte osvědčené recepty na letní kávové nápoje, které zvládnete snadno připravit sami doma.

Potřebujete:

 

DSC_0176

Ice latte 

Jeden z oblíbených nápojů, který je extrémně jednoduchý, krásně vypadá a můžete s ním oslnit na každé zahradní party nebo grilování.

DSC_0107_1

Ingredience: led, mléko (kravské nebo rostlinné), espresso.

Postup:

1) sklenici naplníme ledem a zalijeme mlékem,

2) opatrně nalijeme espresso (může být i dvojité) z kávy Dopraženo! Po Sicilsku přes led tak, aby se vrstvy nepromíchaly, a je hotovo. 

DSC_0177_1

Espresso tonik

Tento nápoj je specifický a nemusí chutnat každému, nicméně je osvěžující a také velmi jednoduchý na přípravu.

DSC_0121_1

Potřebujeme: tonik, led, espresso.

Postup:

1) několik kostek ledu přelijeme asi 1 dcl toniku, snažíme se, aby tonik co nejméně pěnil,

2) espresso z kávy Dopraženo! Po Kolumbijsku středně připravíme do malé konvičky a opatrně nalijeme přes led tak, aby se vrstvy nepromíchaly, což vytvoří hezký optický efekt,

3) můžeme (ale nemusíme) zdobit plátkem citronu, pomeranče nebo rozmarýnu.

Poznámka: espresso můžeme připravit i na led.

DSC_0128_1

Studená vídeňská káva

Tento recept je Richardův a jeho název vystihuje to, co od nápoje čekat. Pokud bychom z našich pěti receptů měli jeden vybrat a doporučit, byl by to právě tento. Recept se dá také příjemně variovat, například se zmrzlinou a podobně.

Ingredience: dvojité espresso, horká voda, led, smetana ke šlehání.

Postup:

1) sklenici naplníme skoro plnou ledem,

2) dvojité espresso z kávy Dopraženo! Po Italsku nalijeme přímo na led a doplníme teplou vodou do tří čtvrtin objemu sklenice,

3) našleháme vychlazenou smetanu ke šlehání tak, aby nabyla objemu a přitom zůstala tekutá,

4) pomalu vléváme do sklenice s ledem a vodou tak, aby smetana nahoře vytvořila bílý prstenec a ihned podáváme. 

 

Na tomto nápoji se nám líbí spojení teplé kávy a vychlazené šlehačky. Aby byl zachován správný efekt, musíme nápoj servírovat bez prodlevy. Je určen k rychlému osvěžení a povzbuzení spíše než na delší popíjení. Variantně můžeme espresso zalít i studenou vodou.

 DSC_0115_2

Frappé

V Brně žije početná komunita Čechů s řeckými kořeny a od jednoho z nich jsme získali recept na pravé řecké frappé. K originálu jsme přidali čerstvě připravené espresso.

Ingredience: led, trochu vody, 3 čajové lžičky instantní kávy, espresso.

1) smícháme rozpustnou kávu s vodou, přidáme led a mixujeme ve frappé mixéru do husté pěny,

2) přelijeme do vysoké sklenice s ledem a servírujeme s brčkem.

Tip: pokud sladíte, přidejte cukr ještě před mixováním. 

 DSC_0128_2

Varianta pro odvážné, kteří nemají frappé mixér:

1) vodu, instantní kávu a espresso smícháme v nádobě na mixování,

2) ponoříme tyčový mixér a přidáme led (stačí dvě nebo tři kostky kvůli vychlazení a lepšímu napěnění),

3) mixujeme tak, abychom napěnili, ale zároveň se snažíme nedrtit led (ledovou tříšť nechceme),

 

Mléčné frappé

Pokud si objednáte v kavárně frappé, pravděpodobně dostanete mléčnou variantu. Je hustší a krémovitější.

Postup je stejný jako u bezmléčné verze, jen doléváme místo vody studeným mlékem.

 DSC_0106_2

                       

Přejeme příjemné kávové osvěžení!