Blog

Hledáte "jak na to"? Tak jste na správném místě. Káva není jen černý hořký nápoj, má různé chutě a podchutě, kterých lze docílit jen pomocí správné přípravy. My Vám nabízíme návody, podle kterých sami postupujeme a učíme profesionály i domácí milovníky kávy. Můžete si také přečíst naše názory na různá témata.

Ledové kávy

Upřímně, kdo z nás má v těch nejteplejších letních dnech chuť na teplou kávu. Asi málokdo. I přesto se přes tyto dny nemusíte ochutit o přísun kávy. Většině lidí se při spojení „ledová káva“ většinou vybaví napěněná káva s mlékem, tedy tzv. frappé. Rádi b...

Dokonalá káva pro každého

Chceme, abyste i vy měli dokonalou kávu. Tohle je naše motto a neustále na něm pracujeme. A proto jsme v posledních pár týdnech přišli s novými kávami. Od prémiových výběrových arabik pro ty nejnáročnější, až po novou řadu DK, která zase zaujme především milovníky tradi...

Londýn

Kavárny v Londýně Nejlepší zdroj inspirace? Řeč bude o cestování a poznávání světa. Zkrátka je dobré vidět, co je na světě možné. Toto rozhodně platí i pro svět kávy, a proto jsem si udělal čas a odletěl na prodloužený víkend do Londýna poznávat nové chutě kávy a ...

Dokonalá filtrovaná káva – Chemex a V60

Milujete filtrovanou kávu? Nebo s ní chcete naopak začít? Právě pro Vás máme návody na různé druhy filtrované kávy. Sami se přesvědčíte, že není filtr jako filtr a každý způsob si žádá jiné druh mletí, který má výrazný vliv na chuť.  Neočekávejte chuť espress...

Jak se praží káva

V tomto článku a videu se podíváme na pražení kávy. Jak se praží, co se děje s kávou, a jaká je vlastně práce pražiče. Náš pražič Honza nám udělal krátkou ukázku.  Zatímco se nahřívá stroj na požadovanou vstupní teplotu, nasypu kávu do násypky. Po dosa...

To nejlepší z veletrhu HOST 2021

Host Milano 2021 Přes všechna výjimečná nařízení a pandemická omezení jsme měli možnost navštívit mezinárodní veletrh kávy a příslušenství, který se každé dva roky koná v italském Miláně. Letos se konal 42. ročník a my se na Host Milano vypravili už po třetí.  ...

Nový vzhled, nový způsob pražení

Dopraženo! v novém Plány na nový design obalů i etiket konečně dostaly hmatatelnou podobu i realizaci. Nezůstalo ale jen u nového kabátu, i samotná káva prošla proměnou. Zajímá vás, co všechno se změnilo a jaké jsou plány do budoucna? Přečtěte si náš rozhovor Richardem...

Káva na dovolené, aneb co dělat mimo civilizaci

Chystáte se na dovolenou do přírody a děsí vás představa, že budete bez kávy? Ani na cestách mimo město se nemusíte vzdát svého oblíbeného nápoje. Poradíme vám, jaké si vzít vybavení, které vás nezatíží, a jak si připravit a užít čerstvou kávu i v polních podmínkách. V...

Jak poznat kavárnu, kde vám káva bude chutnat?

Pokud jste si zvykli na skvělou kávu, je přirozené, že už nechcete dělat kompromisy. Při přípravě kávy doma máte všechno ve svých rukách, v kavárně vám ale nezbude, než se spolehnout na umění druhých.  Ve vašem okolí jste si jistě už našli podnik, kde vám přichyst...

Metody zpracování kávy

METODY ZPRACOVÁNÍ KÁVY  Možná jste už narazili v popisku u kávy na označení washed, natural, honey. Co tyto termíny znamenají a proč by vás měly zajímat?  Jedná se o označení procesů po sběru kávových třešní, kdy potřebujeme z plodu získat čisté kávové zrn...

Může šálek zlepšit nebo zhoršit chuť Vaší kávy?

To, že servírování kávy ovlivňuje vnímání její chuti a vůně je nepopiratelný fakt. Ponecháme stranou prostředí a příležitost, při které je káva podávána, a zaměříme se na vlastnosti a design servírovacího nádobí. Funkční i zdánlivě nepodstatné vizuální estetické prefere...

Guatemala Flor de Coban: naše novinka

O kávě z regionu Coban v Guatemale  Region Coban leží ve středoseverní části Guatemaly a řadí se ke světovým oblastem s jedinečnými podmínkami pro pěstování kávy. Díky vlivu atlantského oceánu je zde po většinu roku chladné a deštivé počasí s minimálním přímým slu...

Kávové omyly, mýty a polopravdy

Česká kávová kultura se za posledních 20 let posunula o velký kus dopředu. Přesto se velmi často setkáváme s kávovými mýty a klamy, které stále mezi lidmi kolují. Rádi bychom alespoň některé z nich uvedli na pravou míru. 1) Robusta je nekvalitní K nejrozšířenějším...

Jak vybírat domácí kávovar

Uvažujete o koupi kávovaru a rozhodujete se mezi automatickým nebo pákovým? Který je lepší do kanceláře a který pro domácí nadšence? Co můžete čekat od levného kávovaru a proč je lepší si připlatit? Jaká kritéria výběru jsou skutečně relevantní? Připravili jsme pro vá...

Co způsobuje kyselost kávy

Co je příčinou kyselosti v kávě a proč ji někteří nenávidí a jiní milují? Můžeme ovlivnit výslednou chuť kávy nejen volbou správných zrn, ale i přípravou? Pokud vás zajímá některá z těchto otázek, čtěte dál.  Není acidita jako acidita Kyselost, acidita nebo ovoci...

Jak udržet kávu co nejdéle čerstvou

Jak udržet kávu co nejdéle čerstvou Způsob, jak v běžných podmínkách stoprocentně ochránit kávu před procesem stárnutí, neexistuje. Dobrou zprávou ale je, že její čerstvost můžeme vhodným zacházením výrazně prodloužit. Pojďme se společně podívat na to, co kávě svědčí, ...

Limitovaná edice Jamaica Blue Mountain

Jamaica Blue Mountain nese název jamajského pohoří, ze kterého pochází. Modré hory jsou nejvyšším bodem Karibiku a vyznačují se specifickými klimatickými vysokohorskými podmínkami, jakými jsou chladné počasí, vysoká stabilní vlhkost a téměř stálý stín tvořený srážkovou ...

8 faktorů ovlivňujících chuť kávy

1) Metoda zpracování kávy Kávové zrno je ve skutečnosti pecka plodu kávovníku, který se nazývá kávová třešeň nebo bobule. Podle způsobu zpracování kávových třešní rozlišujeme tři hlavní metody získávání kávových zrn, které ovlivňují výslednou chuť. Mokré zpracování ...

Styly pražení

Rádi bychom uvedli na pravou míru jeden z oblíbených mýtů o kávě, podle kterého má arabica kyselou a robusta hořkou chuť. Ve skutečnosti může být každá z nich buď kyselá (ovocitá) nebo hořká, hlavní podíl na výsledné chuti má totiž míra pražení. Zjednodušeně můžeme ...

Souboj mlýnků: Baratza Sette vs. Eureka Mignon

Velký souboj mlýnků Eureka Mignon Perfetto a Baratza Sette 270. Tohle jsou asi ty nejlepší domácí mlýnky na kávu a my jsme je proti sobě postavili abychom zjistili, který je ten nejlepší. Zvítězí tradiční italský design a kvalita nebo americká inovátorská značka? Podí...

Jak připravit kávu z french pressu

Jak připravit kávu ve french pressu? Je to asi jeden z nejjednodušších způsobů alternativní přípravy kávy a tady máte návod. Můžete se také podívat na video. Co budete potřebovat: Horkou vodu o teplotě 90 až 93 stupňů Mlýnek French press Čerstvou kávu Postup...

Ascaso: Jak se vyrábí kávovary

Kávovary Ascaso jsou pro nás srdcovka. Když jsme začínali, tak Richard vybral na naše kurzy právě kávovar této značky. Za ty 4 roky jsme se my i Ascaso výrazně posunuli. Každopádně vidět na živo, jakou péči věnují každému kávovaru, jak majitel ve svých 65 letech běhá ...

Jak se buduje kavárna? Rozhovor s kavárníkem

Dnes máme pro vás rozhovor s Radkem Doleželem. Radek v roce 2019 otevřel v Prostějově kavárnu v Uličce, která na první pohled zaujme designem a prezentací domácích zákusků. Zároveň je náš zákazník a pomáhali jsme mu s realizací projektu.  Spousta lidí z kurzu má...

Jak vybírat kávovar do kavárny

Jedna z nejčastějších vět kterou slyším při konzultacích o vybavení kavárny nebo jiného gastro provozu je, že teď koupím jenom tak něco (myšleno kávovar) a pak koupím pořádný (myšleno až vydělám a až to bude potřeba). Je to správný přístup? A na co všechno se zaměřit p...

Jak vybírat kavárnu na cestách

Každý závislák na dokonalé kávě řeší problém, co pít, když je na cestách. Samá komerce, káva , která se moc pít nedá a po  24 hodinách bez kafe vezmete na milost i Starbucks. Síť kaváren v Asii % Arabica. Koncept dokonalý, káva skvělá. Velmi povedený komerční pr...

To nejlepší z veletrhu v Miláně 2019

Popravdě, tohoto veletrhu jsem se zúčastnil poprvé. Nevěděl jsem, co očekávat, ale jistou představu jsem měl, co mi už dříve nastínili mí kolegové, ale realita předčila má očekávání. Výstavní plochy byly rozprostřeny ve dvou pavilonech, které jsme museli, stůj co stů...

Kopi Luwak aneb byznys o hovně

Promiňte mi tento název, ale nemohu si pomoct. A myslím, že nepřeháním, vlastně je to naprostá pravda. Na tři týdny jsem byl v Indonésii a mým cílem bylo mj. také farma s Kopi Luwak. Rád bych vám ukázal mé poznatky z návštěvy plantáží z Bali. Ale pojďme od ...

5 letních drinků z kávy, které frčí

Přemýšlíte, jak se v letních horkých dnech osvěžit a zároveň se nevzdat svého oblíbeného životabudiče? Vyzkoušejte osvědčené recepty na letní kávové nápoje, které zvládnete snadno připravit sami doma. Potřebujete: Kávovar Mlýnek na kávu Šlehač nebo ponorný m...

Jak vybrat filtr na vodu do domácnosti

V dnešním blogu se podíváme na to, jak mít doma skvělou vodu. Obyčejná voda z vodovodu není bohužel žádný zázrak. A tak jsem připravil jednoduché shrnutí, jak se zorientovat ve filtraci. Jaký je tedy rozdíl mezi filtry s připojením na vodu Brita Purity C AC1000 a ...

Vietnam Coffee Trip 2019

Co se vám vybaví, když se řekne Vietnam? Hodně vzdálená země, válka, super jídlo a tržnice se vším možným zbožím a z Česka taky hodně známé „ne, já neumět česky“ :) Ale Vietnam je také o kávě, o hodně kávy! Už v létě jsem koupil letenku do Thajska, s ...

DokonalaKava.cz v roce 2018 a na co se můžete těšit

Rok 2018 Rok 2018 byl pro nás jedním slovem jízda. Jízda se vším všudy – elán, starosti, ale také neskutečnou radost.  Podařilo se nám toho spoustu, drobných, ale také velkých věcí, a v duchu našeho mota malými krůčky k dokonalé kávě se přibližujeme k cí...

Voda nejen do kávovaru

Dalším krůčkem k dokonalé kávě může být lepší voda. A je velmi pravděpodobné, že s lepší vodou budete mít i lepší chuť kávy. V podstatě máte tři základní možnosti: používat kohoutkovou kupovat balenou sami si upravovat kohoutkovou nebo jinou vodu z vlastního zdroj...

Rozhovor s pražičem

Okolo pražení je spousta mýtů, polopravd a dotazů. Značka kávy Dopraženo! si nechává pražit kávu ve dvou pražírnách kávy a v jedné z nich jsme s pražičem Honzou Bohatým udělali rozhovor na téma pražení.    Co je podle tebe důležité při pražení kávy? Sna...

Slovník milovníka kávy

Tentokrát se podíváme na termíny, se kterými se můžete v kávovém světě potkat.  Acidita S tímto pojmem se setkáte hlavně u světle pražených káv a neznamená to nic jiného než kyselost. Někteří baristé se pokouší kamuflovat kyselost lépe znějící aciditou, ale je to...

7 tipů pro výběr mlýnku na kávu

Čerstvě namletá káva patří k jednomu z předpokladů dokonalé kávy. Pokud přemýšlíte o koupi mlýnku na kávu, pak máme několik tipů, na co se zaměřit.   1) Hrubost mletí Každá příprava (moka konvička, espresso apod.) si žádá jinou hrubost. Proto je potřeba mít mlýn...

Pomůcky, které vám zefektivní přípravu espressa

Pomůcky pro přípravu espressa  dělím do tří kategorií: musím mít měl bych mít chtěl bych mít Samozřejmě vše z níže uvedeného není dogma a lze nějakým způsobem nahradit nebo vynechat. Proto tento seznam berte spíše jako tip nebo doporučení někoho, kdo má esp...

6 jednoduchých tipů, jak si vylepšit chuť espressa

Milujete espresso a chcete si užívat tuto skvělou chuť také doma? Neustále se vám nedaří docílit toho, co znáte z kavárny? Máme 6 jednoduchý tipů, které vám pomohou! Vyčistěte kávovar Začněte tím nejjednodušším. Stejně jako umýváte nádobí, musíte také čistit kávo...

Jak správně připravit espresso a cappuccino

V dnešním článku se podíváme na to, jak vypadají a jak se připravují jednotlivé kávové nápoje podle italské kávové kultury. Nejdůležitější kávové nápoje jsou v zásadě jen dva: ristretto a espresso. Proč? Protože jsou základem pro všechny ostatní. Ristre...

Návod: Správný postup přípravy espressa

V dnešním návodu vám ukážeme postup přípravy espressa. Existuje spousta možných postupů, jak docílit skvělé kávy, my vám představíme ten náš. Podívejte se na video, kde najdete vše potřebné krok po kroku. Na videu pracujeme s domácím kávovarem, ale postup se dá...

Jak vybírat kávu

Zaměříme se na tři hlavní kritéria, kterými jsou čerstvost, stupeň pražení a způsob přípravy. Prvním dvěma tématům se věnujeme v samostatných příspěvcích, zde shrneme to nejdůležitější. Čerstvost Čerstvost je jedním ze zásadních kritérií výběru, protože přímo ...

Nastavení mlýnku pro správnou extrakci espressa

Za extrakci u espressa považujeme proces přebírání chutí, vůní a dalších složek z namleté kávy pomocí vody, teploty a tlaku. Z výpusti pákového, kapslového nebo automatického espresso přístroje následně vytéká káva.     Poznámka:  Tento návod...

Celý kávový svět si dal sraz v Miláně

V říjnu proběhla jedna z největších akcí spojená s kávou. Jednou za 2 roky se v italském Miláně koná veletrh značek kávy, výrobců kávovarů, výrobců pražíren a baristických doplňků. Prostě cokoliv si dovedete představit okolo kávy. Letos poprvé jsme ...

Na jakou hrubost mlít kávu

Správné namletí kávy je základ. Bez toho, aniž byste měli správně nastavený mlýnek, nikdy nedocílíte požadovaného výsledku, tedy dokonalé chuti kávy. Každý způsob přípravy si žádá svou vlastní hrubost. Neexistuje žádné univerzální mletí.  French press Fren...

Jiný kraj, jiný mrav. Aneb jak je to s kávou v zahraničí

V dnešním blogu jsem si připravil malého kávového průvodce oblíbenými letními destinacemi. Jaká je kávová kultura, jaké kávové nápoje se nejčastěji pijí a jaký preferují způsob přípravy? Každá země má svá specifika a s picolem nebo turkem se opravdu nesetkáte. R...

Výměna těsnění u kávovaru Ascaso Dream

Zde je jednoduchý návod na výměnu těsnění mezi hlavou a pákou kávovaru Ascaso Dream bez PIDu. Čas výměny těsnění poznáte podle toho, že při extrakci kávy protéká voda z páky přes její vrchní okraj a špiní šálky, nebo napohled zaznamenáte, že těsnění vy...

Víte, co je extrakce? Jak na ni?

Chtěli byste zlepšit chuť vašeho espressa, ale nevíte, jak na to? Chutná vaše káva mdle a kysele, nebo má spálenou pachuť bez ohledu na to, jaký druh kávy zrovna pijete? Pak za tím s velkou pravděpodobností stojí špatná extrakce. Podíváme se společně na to, co to extr...

Správná síla pěchování kávy

Do dnešního dne jsme odškolili něco přes 2000 domácích baristů a nadšenců do kávy. Na každém kurzu, ale úplně na každém, se nás ptají, jakou silou pěchovat kávu v páce? V tomto článku se věnujeme pouze síle pěchování, nikoli technice pěchování kávy.  Proč...

Jak vybírat a kde kupovat kávu

Další video z naší dílny vám poradí s výběrem kávy a také, kde ji kupovat, aby chutnala. Máte rádi kávu, ale pořád se nedaří docílit správnou extrakci? Kupujete čerstvou kávu, ale je příliš kyselá? Jaká káva se hodí do moka konvičky nebo na jinou přípravu? To ...

Návod: Jak čistit kávovar

Každý chce mít dokonalou kávu a hledá, jak na to. Nejčastější odpovědí bývá, že je chyba v kávě, případně v nastavení mlýnku. Jenže velmi často, bohužel i u kaváren, se setkáváme s tím, že kávovar se prostě nevyčistí. Hádám, že by asi nikoho nenapadlo jíst př...

Návod: Odvápnění domácího kávovaru

Zavápnění nemá přímý vliv na chuť kávy, pouze na fungování kávovaru. Ovšem bez kávovaru si dokonalou kávu neuděláte. Vodní kámen postupně ucpává vodní cesty uvnitř kávovaru a snižuje hřejivost topného tělesa, což může skončit až jeho spálením. Sáček odvápňovacího pros...

Návod jak na kávu z moka konvičky

Nedávno jsem ve svém blogu řešil jaký si pořídit kávovar, avšak ne každý si chce relativně drahý stroj pořizovat, tak jsem se rozhodl sepsat blog, jak si připravit dokonalou kávu z moka konvičky. Před přípravou kávy konvičku úplně rozeberte a vyčistěte. Pokud máte ...