Jak udržet kávu co nejdéle čerstvou Způsob, jak v běžných podmínkách stoprocentně ochránit kávu před procesem stárnutí, neexistuje. Dobrou zprávou ale je, že její čerstvost můžeme vhodným zacházením výrazně prodloužit. Pojďme se společně podívat na to, co kávě svědčí, ...
Blog
Hledáte "jak na to"? Tak jste na správném místě. Káva není jen černý hořký nápoj, má různé chutě a podchutě, kterých lze docílit jen pomocí správné přípravy. My Vám nabízíme návody, podle kterých sami postupujeme a učíme profesionály i domácí milovníky kávy. Můžete si také přečíst naše názory na různá témata.
Monzunová káva z Malabarského pobřeží v jižní Indii nese název podle netradičního způsobu zpracování, které vzniklo na historickém základě, majícím původ v dobách koloniální Británie. Během až půlročního lodního transportu kávy z Indie do Evropy byla kávová zrna v nek...
Jamaica Blue Mountain nese název jamajského pohoří, ze kterého pochází. Modré hory jsou nejvyšším bodem Karibiku a vyznačují se specifickými klimatickými vysokohorskými podmínkami, jakými jsou chladné počasí, vysoká stabilní vlhkost a téměř stálý stín tvořený srážkovou ...
1) Metoda zpracování kávy Kávové zrno je ve skutečnosti pecka plodu kávovníku, který se nazývá kávová třešeň nebo bobule. Podle způsobu zpracování kávových třešní rozlišujeme tři hlavní metody získávání kávových zrn, které ovlivňují výslednou chuť. Mokré zpracování ...
Rádi bychom uvedli na pravou míru jeden z oblíbených mýtů o kávě, podle kterého má arabica kyselou a robusta hořkou chuť. Ve skutečnosti může být každá z nich buď kyselá (ovocitá) nebo hořká, hlavní podíl na výsledné chuti má totiž míra pražení. Zjednodušeně můžeme ...
Velký souboj mlýnků Eureka Mignon Perfetto a Baratza Sette 270. Tohle jsou asi ty nejlepší domácí mlýnky na kávu a my jsme je proti sobě postavili abychom zjistili, který je ten nejlepší. Zvítězí tradiční italský design a kvalita nebo americká inovátorská značka? Podí...
Kávovary Ascaso jsou pro nás srdcovka. Když jsme začínali, tak Richard vybral na naše kurzy právě kávovar této značky. Za ty 4 roky jsme se my i Ascaso výrazně posunuli. Každopádně vidět na živo, jakou péči věnují každému kávovaru, jak majitel ve svých 65 letech běhá ...
Dnes máme pro vás rozhovor s Radkem Doleželem. Radek v roce 2019 otevřel v Prostějově kavárnu v Uličce, která na první pohled zaujme designem a prezentací domácích zákusků. Zároveň je náš zákazník a pomáhali jsme mu s realizací projektu. Spousta lidí z kurzu má...
Jedna z nejčastějších vět kterou slyším při konzultacích o vybavení kavárny nebo jiného gastro provozu je, že teď koupím jenom tak něco (myšleno kávovar) a pak koupím pořádný (myšleno až vydělám a až to bude potřeba). Je to správný přístup? A na co všechno se zaměřit p...
Každý závislák na dokonalé kávě řeší problém, co pít, když je na cestách. Samá komerce, káva , která se moc pít nedá a po 24 hodinách bez kafe vezmete na milost i Starbucks. Síť kaváren v Asii % Arabica. Koncept dokonalý, káva skvělá. Velmi povedený komerční pr...
Rok 2019 ze svého pohledu vnímám jako velmi úspěšný. Máme za sebou další úspěšný rok, tak se pojďme na něho podívat. Zároveň vám chci poodhalit naše plány… Dopraženo! To, na co jsem nejvíc hrdý je, že jsme opět zdvojnásobili prodeje naší kávy, přitom se nám pod...
Obecně platí, že čím dražší kávovar, tím vám ušetří čas přípravy, odpustí chybu a vymáčknete z něj to nejlepší, co v kávovém zrnku může být. Co je asi důležité zmínit, na co se u kávovarů zaměřit, tak je tlak (správně je 9 barů) a teplota vody. Tyhle dvě veli...
Popravdě, tohoto veletrhu jsem se zúčastnil poprvé. Nevěděl jsem, co očekávat, ale jistou představu jsem měl, co mi už dříve nastínili mí kolegové, ale realita předčila má očekávání. Výstavní plochy byly rozprostřeny ve dvou pavilonech, které jsme museli, stůj co stů...
Promiňte mi tento název, ale nemohu si pomoct. A myslím, že nepřeháním, vlastně je to naprostá pravda. Na tři týdny jsem byl v Indonésii a mým cílem bylo mj. také farma s Kopi Luwak. Rád bych vám ukázal mé poznatky z návštěvy plantáží z Bali. Ale pojďme od ...
Dnes máme pro vás letní osvěžující kávy, které zvládnete sami doma. Stačí jen: Kávovar na espresso Mlýnek na kávu Káva ponorný mixér a led. Zde vám nabízím ověřené, chutné a osvěžující kávové nápoje do horkých letních dnů. Ice latte Jeden z oblíbených...
V dnešním blogu se podíváme na to, jak mít doma skvělou vodu. Obyčejná voda z vodovodu není bohužel žádný zázrak. A tak jsem připravil jednoduché shrnutí, jak se zorientovat ve filtraci. Jaký je tedy rozdíl mezi filtry s připojením na vodu Brita Purity C AC1000 a ...
Co se vám vybaví, když se řekne Vietnam? Hodně vzdálená země, válka, super jídlo a tržnice se vším možným zbožím a z Česka taky hodně známé „ne, já neumět česky“ :) Ale Vietnam je také o kávě, o hodně kávy! Už v létě jsem koupil letenku do Thajska, s ...
Rok 2018 Rok 2018 byl pro nás jedním slovem jízda. Jízda se vším všudy – elán, starosti, ale také neskutečnou radost. Podařilo se nám toho spoustu, drobných, ale také velkých věcí, a v duchu našeho mota malými krůčky k dokonalé kávě se přibližujeme k cí...
Dalším krůčkem k dokonalé kávě může být lepší voda. A je velmi pravděpodobné, že s lepší vodou budete mít i lepší chuť kávy. V podstatě máte tři základní možnosti: používat kohoutkovou kupovat balenou sami si upravovat kohoutkovou nebo jinou vodu z vlastního zdroj...
Okolo pražení je spousta mýtů, polopravd a dotazů. Značka kávy Dopraženo! si nechává pražit kávu ve dvou pražírnách kávy a v jedné z nich jsme s pražičem Honzou Bohatým udělali rozhovor na téma pražení. Co je podle tebe důležité při pražení kávy? Sna...
Po třech letech jsme se vypracovali z “garážové” firmy (v našem případě z obývákové) a v listopadu 2018 jsme otevřeli naší první prodejnu. Ano, píši první, protože po Brnu máme v plánu otevřít další prodejnu Dokonalé kávy v Praze nebo Bratislavě. Tento článek – blog vz...
Tentokrát se podíváme na termíny, se kterými se můžete v kávovém světě potkat. Acidita S tímto pojmem se setkáte hlavně u světle pražených káv a neznamená to nic jiného než kyselost. Někteří baristé se pokouší kamuflovat kyselost lépe znějící aciditou, ale je to...
Čerstvě namletá káva patří k jednomu z předpokladů dokonalé kávy. Pokud správně přemýšlíte o koupi mlýnku na kávu, pak je tu několik málo tipů na co se zaměřit. 1) Hrubost mletí Každá příprava (moka konvička, espresso apod.) si žádá jinou hrubost. Proto je potře...
Pomůcky pro přípravu espressa dělím do tří kategorií: - musím mít - měl bych mít - bylo by dobré mít Samozřejmě, vše z níže uvedeného není dogma a lze nějakým způsobem nahradit nebo vynechat. Proto tento seznam berte spíše jako tip nebo doporučení někoho, kdo ...
Milujete espresso a chcete si užívat tuto skvělou chuť také doma? Neustále se vám nedaří docílit toho, co znáte z kavárny? Tak pak máme 6 jednoduchý tipů, které vám pomohou! Vyčistěte kávovar Začněte tím nejjednodušším. Stejně jako umýváte nádobí, musíte také čis...
Nejčastější otázky v mailu a na chatu: Jak si mám vybrat kávovar? Proč jsou na trhu kávovary za 3 tisíce a vy prodáváte kávovary za 20 tisíc a výše. Jaké jsou mezi kávovary rozdíly? Těch otázek, které zodpovídáme je mnoho, téměř vždy se opakují. Tak jsem se rozhod...
V dnešním blogu se podíváme na to, jak vypadají, a jak se připravují jednotlivé kávové nápoje podle italské kávové kultury. V zásadě nejdůležitější kávové nápoje jsou jen dva. ristretto a espresso. Proč? Protože jsou základem pro všechny ostatní. Ristretto ...
V dnešním blogu, návodu, vám ukážeme postup přípravy espressa. Existuje spoustu možných postupů, jak dojít ke skvělé kávě, my představujeme ten, který používáme my. Podívejte se na video, kde najdete vše potřebné krok po kroku. Na videu pracujeme s domácím kávovarem...
Zaměříme se na tři hlavní kritéria, kterými jsou čerstvost, stupeň pražení a způsob přípravy. Prvním dvěma tématům se věnujeme v samostatných příspěvcích, zde shrneme to nejdůležitější. Čerstvost Čerstvost je jedním ze zásadních kritérií výběru, protože přímo ...
Za extrakci u espressa považujme to, co vytéká z výpusti pákového, kapslového nebo automatického espresso přístroje. Ta je přímo zodpovědná za přebírání chutí, vůní a dalších složek z namleté kávy a pomocí vody, teploty a tlaku je dopravuje do šálku. Tolik teor...
Velmi často řešíme stále ten stejný dotaz. Proč mám kyselou kávu. Co dělám špatně? První, co člověka napadne je, že za kyselou kávu může kávovar, nebo špatně nastavený mlýnek, nebo to prostě s kávou neumím. Někdy se také můžete setkat s pojmem acidita v ...
V říjnu proběhla jedna z největších akcí spojená s kávou. Jednou za 2 roky se v italském Miláně koná veletrh značek kávy, výrobců kávovarů, výrobců pražíren a baristických doplňků. Prostě cokoliv si dovedete představit okolo kávy. Letos poprvé jsme ...
Většina lidí, kteří dojdou na kurz, už vidí pouze třešničku na dortu. Nachystané stoly, nahřátý kávovar , nastavený mlýnek apod. A jelikož se nás na kurzu spoustu lidí ptá, co vlastně předchází tomu, než se s námi potkají, tak jsme se rozhodli, že vám odhalíme...
Správné namletí kávy je základ. Bez toho, aniž byste měli správně nastavený mlýnek, nikdy nedocílíte požadovaného výsledku. Tedy dokonalé chuti kávy. Každý způsob přípravy si žádá svou vlastní hrubost. Neexistuje žádné univerzální, tak jak se s tím občas setká...
V dnešním blogu jsem si připravil malého kávového průvodce oblíbenými letními destinacemi. Jaká je kávová kultura, jaké kávové nápoje se nejčastěji pijí a jaký preferují způsob přípravy? Každá země má svá specifika a s picolem nebo turkem se opravdu nesetkáte. R...
Zde je jednoduchý návod na výměnu těsnění mezi hlavou a pákou kávovaru Ascaso Dream bez PIDu. Že nastal čas výměny poznáte tak, že při samotné extrakci protéká voda vrchem z páky a špiní vám šálky, a nebo opticky, že různě těsnění vypadává, viz foto níže Vět...
BARISTA RICHARD STEHLÍK ZASVĚTIL PROFESNÍ ŽIVOT KÁVĚ. NYNÍ UČÍ, JAK JI SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT. ŘÍKÁ: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/barista-stehlik-desi-me-kdyz-kavarnik-nepije-kavu-20170716.html Děsí mě, když kavárník nepije kávu Barista Richard Stehlík se...
Myslím, že odpověď na tuto otázku zajímá každého, kdo alespoň občas vyrazí na kávu do kavárny. Vezmu to od K.O. signálů až po nepodstatné detaily, které však mohou být pověstným jazýčkem na vahách. Pokud se splní předpoklady: čerstvosti kávy a namletí čistot...
Česká kávová kultura se za posledních 20 let posunula o velký kus dopředu. Přesto se velmi často setkáváme s kávovými „bludy“. Dnes se v našem blogu podíváme na velmi časté kávové omyly. Domácí baristé a nadšenci do kávy nás na našich kurzech zásobují spoustou dot...
Máme pro vás speciální bonusový návod, jak můžete ušlehat jemnou sametovou pěnu na cappuccino na domácím kávovaru typu De Longhi. Tento kávovar patří mezi nejrozšířenější a to především díky své ceně. Díky ceně má však určitá technická omezení, které limitují ...
V dnešním návodu se podíváme na to, jak výrazně vylepšit chuť Vašeho espressa. Domácí baristé přicházejí k nám na kurz nejčastěji s problémem, že mají kávu buď mdlou nebo přepálenou. Za obě varianty může špatně nastavená extrakce. A tím pádem si můžete ku...
Do dnešního dne jsme odškolili něco přes 300 domácích baristů a nadšenců do kávy. Na každém kurzu, ale úplně na každém, se nás ptají, jakou silou pěchovat kávu v páce? V tomto článku se věnujeme pouze síle pěchování, nikoli technice pěchování kávy. Proč se...
Že má domácí espresso smysl a naše káva je opravdu dokonalá, si všimli už i v České televizi ,a tak nás pozvali, abychom jim ukázali, jak vlastně na to :) Richard vystupoval v živém přenosu, a kdo neměl možnost se dívat na něho live, tak posíláme odkaz, kde najdet...
Všichni milovníci cappuccina a jiných kávových nápojů s mlékem potřebují konvičku na zpěnění mléka. Na trhu můžete najít celou řadu konviček, levnější, dražší, designové, nerezové, teflonové a tak dále. Nedílnou součástí každé konvičky je hubička, ta totiž napomá...
Chladné počasí může být neúprosné, a proto jsme si pro vás připravili dva recepty na zahřátí. Jedná se o vylepšenou verzi dobře známého cafe latté – medvědí a námořnické s rumem. Budete potřebovat: Espresso ze směsi Dopraženo! Po Sicilsku Vyšlehané mléko Med ...
Využil jsem pěkného počasí a odskočil si na návštěvu Itálie. Tuto zemi miluji a nedám na ni dopustit. Vždycky jsem obdivoval italskou gastronomii a kávu zvláště. Hned na první benzince za hranicemi jsem si dával kávu. Jenže ono se něco změnilo a mám pocit, že Ita...
Každý chce mít dokonalou kávu a hledá, jak na to. Nejčastější odpovědí bývá, že je chyba v kávě, případně v nastavení mlýnku. Jenže velmi často, bohužel i u kaváren, se setkáváme s tím, že kávovar se prostě nevyčistí. Hádám, že by asi nikoho nenapadlo jíst př...
Chcete se předvést před svými zákazníky v kavárně nebo před návštěvou doma? Tak právě pro Vás máme video s letními osvěžujícími kávami. Napište nám na náš Facebook, jak vám káva chutnala nebo jaké receptury používáte vy... Recept I: Ledové Latté macchiato potř...
Zavápnění nemá přímý vliv na chuť kávy, pouze na fungování kávovaru. Ovšem bez kávovaru si dokonalou kávu neuděláte. Vodní kámen postupně ucpává vodní cesty uvnitř kávovaru a snižuje hřejivost topného tělesa, což může skončit až jeho spálením. Sáček odvápňovacíh...
Nedávno jsem ve svém blogu řešil jaký si pořídit kávovar, avšak ne každý si chce relativně drahý stroj pořizovat, tak jsem se rozhodl sepsat blog, jak si připravit dokonalou kávu z moka konvičky. Před přípravou kávy konvičku úplně rozeberte a vyčistěte. Pokud máte ...