Ochutnej limitku Let's go SUMMER! ☀️ nebo novinku Honduras SHG EP

Návod na čistění mléčných cest

Jak již jistě víte, čistý kávovar je základní předpoklad k dokonalé kávě. Ovšem trysku na šlehání mléka nestačí pouze po každém použití utřít hadříkem, ale jednou za čas je nutné mléčné cesty hloubkově vyčistit. Můžeme se tedy podívat, jak na to. 

U nás používáme značku Puly, která představuje dlouhodobou jedničku na trhu v oblasti kávovarové čistící chemie. Na čištění mléčných cest použijeme modrý roztok Puly milk plus. Tento roztok spolehlivě odstraní i ty nejodolnější usazeniny.

Na 25 ml roztoku se doporučuje 500 ml studené vody, můžeme ale použít i méně zředěný roztok. Vybavení to nijak neuškodí.

Pákový kávovar

Na pákovém kávovaru je dobré nechat trysku alespoň dvě hodiny odmočit. Při odolnějších usazeninách dopručujeme nechat působit i přes noc.

Do nádobky s roztokem ponoříme parní trysku a pomocí horké páry trysku zahřejeme. Páru znovu otevřeme a zase uzavřeme. Tento postup opakujeme několikrát za sebou, aby pára zamíchala roztok a nasála do parní trysky roztok pro čištění. Pro důkladnější vyčistění lze použít kartáčky na čištění trysky, díky kterým manuálně odstraníme nečistoty. Lze nechat odstát pouze vršek výpusti.

Nezapomeňte vše důkladně opláchnout, aby v trysce nezůstal žádný zbytek roztoku.

Frekvence čištění

Čištění pákového kávovaru je velmi individuální. Primárně záleží na počtu připravených káv. V domácím prostředí je dobré čistit, když se sníží kvalita připravovaného mléka, sníží se rychlost přípravy, nebo vidíme usazeniny kolem výpusti trysky. Ale obecně se doporučuje frekvence jednou týdně - jednou za 14 dní v rámci zachování dobré životnosti kávovaru a kvality kávy.

Automatický kávovar

U automatických kávovarů ponoříme hadičku do připraveného roztoku. U moderních kávovarů je čištění velice jednoduché. Vybereme program na čištění mléčného systému a následně stačí postupovat podle návodu na displeji. Po skončení program opakujeme dle míry znečištění. Po úplném vyčištění proplachujeme důkladně vodou. 

Frekvence čištění

Typicky u vytíženějších automatických kávovarů, například v kanceláři, se doporučuje čistit častěji. Ideálně jednou za 14 dní. V domácnostech je dobré po přípravě cappucina nebo latté propláchnout mléčné cesty alespoň vodou, aby se zamezilo usazování. V domácích podmínkách doporučujeme čistit nejméně jednou měsíčně. Moderní kávovary už tuto funkci mají a čištění je tak opravdu hračka.