KÁVA MĚSÍCE ☕️: Sicilian style -15%

Návod: Odvápnění domácího kávovaru

Zavápnění nemá přímý vliv na chuť kávy, pouze na fungování kávovaru. Ovšem bez kávovaru si dokonalou kávu neuděláte. Vodní kámen postupně ucpává vodní cesty uvnitř kávovaru a snižuje hřejivost topného tělesa, což může skončit až jeho spálením.

Sáček odvápňovacího prostředku stojí desetikoruny, oprava topného tělesa, v závislosti na typu kávovaru, 1200 až 3500 Kč.

Pro odvápnění použijte Scale Clean nebo DECALC, které si můžete koupit u nás na eshopu. Prostředků na odvápnění je celá řada, my máme vyzkoušené tyto, ale samozřejmě můžete použít jakýkoliv jiný.  POZOR! pouze ty určené pro kávovary - jsou šetrnější a nestane se vám tak, že bude káva chutnat po chemii.

Pákový kávovar

Postup je následující:

1. Obsah sáčku nasypu do nádržky s vodou, přípravek nechám ve vodě rozpustit a zapnu kávovar, nechám nahřát na provozní teplotu.


2. Zapnu tlačítko pro přípravu kávy.

3. Nechám protéct polovinu nádržky, poté průtok zastavím, aby prostředek chvíli působil i v cestách kávovaru. Následně nechám vyprázdnit zbytek nádržky. Tento postup můžete opakovat i třikrát, vodu s odvápňovačem v tomto případě nechávejte protékat do vhodné nádoby, a pak ji přelijte zpět do nádržky. 

4. Po vyprázdnění nádržky a ukončení procesu odvápňování nádržku vypláchnu a naplním čistou vodou.

5. Opět zmáčknu tlačítko pro přípravu kávy a nechám celou nádržku protéct tentokrát s již čistou vodou, aby se mi vyplavil prostředek z cest kávovaru. Chcete-li, můžete opakovat dvakrát. 

6. Nyní je kávovar odvápněný a připravený k použití.

Automatický kávovar

Pokud potřebuji odvápnit automatický kávovar postup je podobný ale u novějších strojů má na to kávovar většinou vlastní program.

Celý návod na odvápnění automatického kávovaru je ZDE.